1167 entry daha
  • neredeyse türk pop müziği tarihiyle aynı yaşta olan diva. the one and the only. 60 küsür yıl boyunca mesleğine sıkı sıkı sarılmıştır. süperstar lakabı kendisine egemen bostancı tarafından verilmiştir. murathan mungan bir röportajda kendisinden "o bizim sarışınlığımızdı" diye bahsetmiştir.

    60'lar, 70'ler ve 80'lerdeki işleri özellikle çok güzeldir. analog kayıtlar, evrensel düzenlemeler ve tabi benzersiz vokal performansıyla uzun yıllar oldukça zamansız işlere imza atmıştır. eurovision hezimeti ve 80'lerde starlık tacını yıl be yıl sezen aksu'ya devretmesiyle beraber duraklama dönemine girdiği söylenebilir. 90'lara yaz yaz yaz gibi bomba bir hitle girmiş olsa da aynı dönemle beraber müzikal olarak aslında biraz yön kaybettiğini düşünürüm.

    fecri ebcioğlu ile yaptığı şarkıların da ajda'ya starlık yolunu açan, belki de onu star yapan işler olduğu rahatlıkla söylenebilir, ancak ajda'yı ajda yapan asıl kişinin fikret şeneş olduğu artık herkesçe bilinen bir gerçek. fikret hanım gezdiği ülkelerden plaklar toplayıp, şarkılar seçip, adeta compilation'lar yapıp, üstüne oldukça özenle hazırlanmış güçlü kadın hikayeleriyle bezeli sözler yazarak, ajda'ya ısrarla söyletirmiş. mesela gelmiş geçmiş en büyük ajda hitlerinden biri olan kimler geldi kimler geçti 6 ay kadar fikret hanım'da hazır beklemiş, ajda "bu eski moda şarkıyı kesinlikle söylemem" diyormuş. fikret hanım inat etmiş, "bunu söylemezsen sana başka şarkı yok" demiş. 6. ayın sonunda ajda şarkıyı mecburen seslendirmiş ve şarkı tabi ki patlamış, dahası en büyük hitlerinden biri olmuş. naim dilmener'in kitaplarından birinde şeneş'in ağzından böyle anlatılıyordu.

    ajda pekkan kariyerini kabaca 4 bölüme ayırabiliriz; fikret şeneş'ten önce (60'lar), fikret şeneş'le (70'ler ve 80'ler), fikret şeneş'ten sonra (91 - 2006) ve adeta yeniden doğduğu cool kadın'dan bugüne uzanan yakın dönem. ilk 2 bölüm, özellikle de 70 ve 80'leri oldukça müzikal ve sanatsaldır; bunlar ayrı ve çok daha uzun bir entry'nin konusu olabilir. kariyerinin ilk yıllarında zeki müren'in desteğini görmüş ve dostlukları uzun yıllar sürmüştür. ajda 70'lerde türkiye'de adeta tektir, kendisinden sonra gelen pek çok kadın şarkıcının yolunu açmış, onlara ilham vermiştir. türkçe'nin yanı sıra ingilizce, fransızca, italyanca, yunanca, ibranice, japonca plaklar kaydetmiştir. bir dönem enrico macias'la süper ikili olmuşlardır.

    ajda'nın söz konusu dönemde, 70'lerde süperstarlığının ve de kariyerinin top noktasını yaşaması asla bir tesadüf değildir. albüm repertuarları oldukça zeki şekilde hazırlanmıştır. hem avrupa'dan hem ortadoğu ülkelerinden (mina, enrico macias, feyruz, faramarz aslani) çeşitli renklerde aranjman besteler seçilmiş, üzerlerine kolay, anlaşılır ve güçlü kadın temalı şarkı sözleri yazılmış ve bunlar batı müziğiyle aranje edilmiştir. yani klişe tabirle bu albümlerde oldukça başarılı bir doğu batı sentezi yakalanmıştır. ajda(1975), süperstar (1977) ve tamamı onno tunç prodüksiyonu olan süperstar 2 (1979) albümleri bu anlamda çok önemli emsallerdir.

    80'leri her ne kadar petrol ve sen mutlu ol gibi etnik sayılabilecek işlerle açmış olsa da, giderek daha soğuk ve dinleyiciden kopuk sayılabilecek repertuarlar yapmaya başlamış, sanırım 80'lerin genel arabesk tınılarının içinde fazla batılı ve donuk kaçmıştır. işin ilginç yanı o yıllarda pek de anlaşılmayan süperstar 3 -nam-ı diğer süperstar'83- albümü 2010'larda gece hayatının vazgeçilmezi olacak hit şarkılardan bazılarına ev sahipliği yapmıştır. başyapıt albümün hakkı geç de olsa teslim edilir. düşünme hiç, son yolcu gibi şarkılar günümüzün klasik marşlarındandır. bu da kanımca ajda'nın dönem dönem ne kadar zamanının ötesinde işler yapmış olduğunun göstergesidir. süperstar 4 albümünün de aynı şekilde zamanının ötesinde olduğunu düşünürüm.

    ajda 90'larda yaz yaz yaz, eğlen güzelim gibi birkaç hit şarkı ve süperstar 5 olarak tasarlanıp sonradan ismi değiştirilen ajda 1990 albümü dışında pek fazla yeni şey üretememiştir. 90'ların son çeyreği itibariyle 2 yıl arayla 2 ayrı best of albüm projesi yapmıştır. bunlardan ilkinde yer alan bambaşka biri cover'ı adeta patlamış ve ajda'yı 90'lar çocuklarına sevdirmiştir diyebiliriz. 2000'lerde artık müzikal olarak pek de ciddiye alınmadığı bir döneminde sezen aksu + kıvanch k + yaşar gaga prodüktörlüğünde hazırlanan cool kadın albümü sayesinde, toplamıştır dağılan kariyerinin her bir köşesini ve adeta yeniden doğmuştur (2006). çıkış şarkısı vitrin bomba etkisi yaratmıştır.

    bu albüm çok güzeldir, ancak içerik ve dil olarak o güne kadar yaratılan bilindik güçlü kadın ajda karakterini fazla sezen aksu tınılı bir yere doğru çektiği söylenebilir. sırf cool kadın şarkısı bile "aslında ben o gördüğün cool kadın değildim, kırdılar kalbimi defalarca kırdılar, yıllar bana da ihanet ediyor" gibi pek çok anti ajda ifade içerir.

    şahsi fikrimce bu albüm ajda için hem şans hem lanet olmuştur. müziği bundan sonra tamamen vasat dans popuna kaymıştır. serdar ortaç'lar, sinan akçıl'lar, volga tamöz'lerle yaptığı işlerde malesef birbirinden avam dans şarkıları peş peşe gelmiştir.

    retro sound, hem dünyada hem türkiye'de yeniden bu kadar meşhur olmuşken, neden hala bütün genç ve yeni prodüktörleri bir araya toplayıp özgün bir müzik albümü yapmıyor, anlamış değilim. istanbul geceleri bi 10 senedir düşünme hiç coverlarıyla coşarken, ajda'nın "ufak ufak uzarım, durmam" halleri aslında has dinleyicisine saç baş yoldurtuyor.

    yine de, her şeyiyle, “iyi ki ajda pekkan!” diyoruz.
223 entry daha
hesabın var mı? giriş yap