7 entry daha
  • çalışanını bile korumayan sağlık bakanlığı'nın aslında hiçbir şey yapmıyor olduğunu anlamış olabilir. bu doğrultuda "bize ne oldu?" sorusu kesinlikle doğru bir soru, ancak bunu halkın bakanlığa sorması gerekiyor.

    devletin pek çok kurumu bu süreçte sorumluluk almayı reddetti, bütün işin "vatandaşta bittiği" gibi bir algıyı oturtmaya çalışıp ziyadesiyle başarısız oldular. sağlık bakanlığı, insanları bilgilendirecek veriler paylaşmıyor, bu verilerle ilgili ufak bilgilendirmeler bile yapmıyor. yapmayı reddediyor. sahada çalışan hekimlerden ufak tefek bilgiler alıyorsak, hastaneye yatışlar ve ölümlü vakalar hakkında nitelikli bilgi elde ediyoruz, ancak bu da yetersiz.

    sağlık bakanlığının, şu bilgileri derleyip rapor haline getirerek kampanyalaştırması gerekiyor. dünyanın çeşitli yerlerinde bu bilgiler paylaşılıyor ve aşılanma kampanyalarına büyük destek sağlanabiliyor:

    * hastaneye yatırılan vakalarda aşılanma oranı.
    ** aşılanma niteliklerine göre bu vakalarda iyileşme sürelerinin karşılaştırması.
    * yoğun bakım ünitelerine yatırılan hastalarda aşılanma oranı.
    ** aşılanma niteliklerine göre bu vakalarda iyileşme veya ölümle sonuçlanma oranları.
    * ölümle sonuçlanan vakalarda aşılanma oranı.

    devlet nasıl sorumluluk alır? devlet, vatandaşı ve dünyayla olup bitenleri şeffaf bir biçimde paylaşır. okulları kapatmak yerine okulları niteliklendirir. zaten boğulan ekonomiyi zora sokmak yerine denetimini artırır, ülkesine giren çıkan ne yapıyor ne ediyor diye bakar; gerekirse karantinada kalmalarını sağlar.

    ancak devlet sorumluluk almazsa, vatandaşı da sorumsuzca davranacaktır. biz, bu salgın sürecinde devletlerle ilgili zaten bildiğimiz pek çok bilgiyi yeniden keşfettik.
201 entry daha
hesabın var mı? giriş yap