19 entry daha
  • artist ismi - parça ismi şeklinde yapılmalıdır. parçanın hangi albüme ait olduğu, senesi, vb. diğer bilgiler parçanın id3v2 tag'ına kaydedilmeli, .mp3'ün ismi gereksiz uzatılmamalı veya karmaşıklaştırılmamalıdır.

    .mp3'ün id3v2 formatındaki bilgilerini düzgün yazdığınızda ise, bu dosyayı mp3 çalarınıza, telefonunuza, ya da herhangi bir cihaza attığınızda, track name: unknowntrack01, album: unknown_album.02, provided by: yarraxmp3_beleş tarzındaki iğrenç yazılardan ziyade dinlediğiniz şarkıyla ilgili gerçekten bilgi sağlayan yazılar görebilirsiniz.

    "peki nasıl düzenlenir id3v2?"

    iki farklı programda anlatacağım, birincisi winamp, ahan da resmi sitesinde beleş.

    bir mp3'ü winamp'te açarız, daha sonra oynatma listesinde mp3'ün üzerine bir defa tıklar, ardından alt+3 yaparız, ("e ben aynı anda iki tuşa nasıl basayım kardeşim?" derseniz, bunun yerine oynatma listesinde parçanın üstüne sağ tıklayıp açılan menüden "view file info" seçeneğine tılayabilirsiniz) ve karşımıza şöyle
    bir pencere çıkar. bu pencerede id3v1 ve id3v2 kısımlarına ellememize gerek yoktur, basic info sekmesine gerekli gördüğümüz bilgileri gireriz, ve ardından artwork sekmesine geçeriz. albüm artwork editlerken bazı sıkıntılarla karşılaşılabilir, fakat bunları çözmesi kolaydır. öncelikle, albüm artwork eklemeden önce albümdeki tüm parçaların album artwork'lerinin boş olmasına dikkat edilmelidir. eğer değilse, hepsi tek tek silinmelidir. (album artwork sekmesinde sağda "delete" tuşuyla)

    muhtemelen mp3'ü beleşe indirdiğiniz sitenin bir reklamı olan çakma album art'ı sildikten sonra geldik doğrusunu eklemeye. doğru album artwork'ü bulmak için dümdüz vikipedi'ye girip albümün adını yazın; ve siteden album cover'ın 300x300(ya da daha düşük) çözünürlüğünde bir .png ya da .jpeg kopyasını indirin. eğer yüksek çözünürlükte bir resim indirirseniz, winamp dosyayı .mp3'ün id3v2'sine gömebilmek için daha düşük çözünürlüklü bir kopyasını oluşturacak ve bilgisayarınızı gereksiz yere kalabalıklaştıracaktır. daha sonra, indirdiğiniz bu bu cover'ı albümün klasörüne atıyoruz, (arşivinizi, bu bilgisayar > müzikler > sanatçı > albüm şeklinde yaptığınızı varsayıyorum) ve adını da id3v2'de "album" kısmına yazdığımız adla aynı yapıyoruz, winamp de, "aaa, bunun cover'ı bu demek kiii..." diyerekten otomatik olarak seçtiğiniz album cover'ı albümdeki tüm parçaların id3v2'sine ekleyecek.

    ikinci program media go. bu program için destek 2018'de bitti. ama halihazırda bir sony cihazınız varsa hala kullanabiliyorsunuz sanırım. bu program biraz tuhaf, library'e klasör eklerken sıkıntı çıkarabiliyor, bir klasörün içeriğini eksik gösterebiliyor, library'den çıkardığınız klasörleri tekrar eklemenize izin vermeyebiliyor, falan filan. fakat winamp'a kıyasla iki artı yönü var. birincisi, programın oynatma listesinde birden fazla parça seçebilir; ve hepsinin albüm, sene, tür, sanatçı bilgilerini tek seferde değiştirebilirsiniz. ikinci artısı ise; "retrieve" etme özelliği. parçanın bilgilerini kendiniz girmeye üşeniyorsanız, parçanın bilgilerini görmek için açtığınız pencerede (oynatma listesinden parçayı seç, alt+enter yap, ya da oynatma listesinden parçaya sağ tıklayıp "show properties" de) retrieve butonuna bastığımızda media go bizim için albüm, sanatçı, sene, tür, album cover, track listing tarzı bilgileri internet ortamlarından zart diye bulup parçanın metadata'sına yabıştırıvermektedir (muhtemelen id3v2'ye). fakat media go'nun bu özelliği iki tarafı keskin bir kılıç gibidir, zaman zaman yanlış bilgiler edinebilir, ve bu bilgilerde ısrar edebilir.

    "ben bu programları kullanmak istemiyorum" derseniz de google'a "programs that can edit id3v2" yazıp beğendiğinizi indirin, beni de daha uğraştırmayın.
hesabın var mı? giriş yap