8 entry daha
  • thomas hobbes'ait kuramdır. hobbes'un sosyal sözleşmesi , devletin nasıl ve neden ortaya çıktığına dair ilk fikri ortaya koyan, siyasi düşünce tarihindeki en önemli ve etkili eserdir .

    siyaset felsefesi akademik çevrelerde tartışma konusu olmuştur. hobbes'un sosyal sözleşmesinde devlet veya sivil toplum , insanlar arasında bir sözleşme veya karşılıklı anlaşma yoluyla yaratılır. bu sözleşme “sosyal sözleşme” olarak bilinir ve toplum üzerindeki en yüksek otoriteyi temsil edecek bir adama veya bir grup erkeğe yetki verir.

    insanın “doğa durumundan” çıkması ve toplumun ve devletin (egemen) yaratılmasıyla sonuçlanan tek bir sözleşme vardır . hükümdarın yetkilerinde hemen hemen herhangi bir sınır olmamasına rağmen, nihayetinde halkın rızası ile yaratılır.

    sosyal sözleşmenin özellikleri;

    egemenliği yaratan tek bir sözleşme vardır, bu nedenle egemen sözleşmenin bir parçası değildir. egemen sözleşme nedeniyle doğar; bu nedenle, o buna taraf değildir.

    her kişi sözleşmenin bir parçasıdır; kimse bunun dışında değil. biri dışarıda bırakılırsa, o kişi egemenliğinden yararlanmaya devam edecektir. bu olamaz, çünkü bir devlette iki egemen güç olamaz. dolayısıyla sözleşme, bir zamanlar doğa durumunun bir parçası olan herkesi kapsar.

    bu sözleşmeye göre her insan, doğal hak ve yetkilerini “kendilerini huşu içinde tutacak” ve onlara can güvenliği sağlayacak ortak bir egemene teslim eder.

    sanki her insan her insana şöyle demeliymiş gibi, insanlar bir hükümdar kurmak için toplumsal sözleşmeye girdiler.

    doğal haklar, sözleşme ile egemene kesin olarak teslim edilir. sözleşme feshedilemez veya geri alınamaz. bunun nedeni, erkeklere sözleşmeden dönmelerine ve doğal hakları yeniden canlandırmalarına izin verilirse, o zaman doğa durumuna geri dönebilirler.

    doğa durumu şiddet, ölüm ve güvensizlikle doludur. thomas hobbes , insanların doğa durumundaki durumunu, yalnız, yoksul, kötü, vahşi ve kısa olmaları anlamında tasavvur etti . birkaç kişi doğa durumuna geri dönmeye karar verse bile, herkesin hayatını tehlikeye atacaktır. bu nedenle, izin verilmez.

    hobbes'un sosyal sözleşme kuramı'nda isyan ve başkaldırıya yer yoktur . ayrıca tek bir sözleşme hem toplumu hem de devleti yaratmıştır, sözleşmenin bozulması veya geri alınması sadece devletin değil toplumun da sonu anlamına gelecektir. bu nedenle hobbes, toplumu kaostan korumak için egemeni mutlak, bölünmez ve devredilemez kılar. hükümdarın sahip olduğu siyasi yükümlülüklerde bir sınır yoktur.

    egemen ya da hobbes leviathan, birey üzerinde mutlak güçlere sahiptir. hobbes'a göre egemenlik, politik yaşamın yadsınamaz bir gerçeğidir; ne zaman sivil veya siyasi bir toplum varsa, egemenlik de var olmalıdır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap