37889 entry daha
  • bugün debe'ye giren entry'de yer alan yorum ve maddelere göre, elektrikli araçlar hakkındaki veriler ufkumuzu iki katına çıkaracakmış(!). hiçbir kaynak belirtilmeden sözlük'te debe'ye girme başarısını göstermiş ilgili entry'deki bazı maddelerin tekrar üzerinden geçmek gerekirse, araç tasarımında kısıtlama neredeyse yok gibiymiş, periyodik bakım giderleri yokmuş, elektriği solunum yoluyla (!) üretip araçlara aktardığımız için, sıfır co2 salınım değerine sahipmiş elektrikli araçlar.

    işin dalgasını bir kenara bırakırsak, yazarın hiçbir kaynak belirtmeden yazdığı maddelerin kimi doğru olsa da, elektrikli araçların iyi, fosil yakıtlı araçların kötü olarak lanse edilmesiyle ilgili yıllardır var olan şüpheler, son zamanlarda gitgide artıyor. bununla ilgili bazı net, kaynak içeren bilgiler verecek olursak:

    elektrikli bir arabanın motoru hava kirliliği yaratmaz, ancak elektriğe ihtiyaç duyar ve bu da çevreyi daha fazla kirletebilir. yeni bir çalışma, amerikan eyaletlerinin üçte ikisinde elektrikli arabaların, benzinle çalışan arabalardan daha tehlikeli partikül içeren hava kirliliğine neden olduğunu buldu.

    elektrikli araçların pilleri, onları benzinle çalışan arabalardan çok daha ağır hale getirir. tek başına bu ağırlık farkı, elektrikli arabaların benzinli arabalara göre daha fazla lastik, yol ve fren aşınmasından daha fazla partikül madde emisyonu ürettiği anlamına gelir. ağır elektrikli arabalar da kazalarda başkaları için daha tehlikelidir. nature'da yayınlanan bir çalışma, daha ağır olan elektrikli araçların daha fazla ölüme neden olacağını ve bunun, azalan co2 emisyonlarından elde edilen toplam iklim faydalarından daha ağır olabileceğini gösterdi. daha uzun menzilli ve daha büyük pillere olan talep, bu sorunu daha da kötüleştirebilir.

    elektrikli arabaları sürmek daha ucuz olsa da, satın almaları pahalıdır. ortalama bir arabanın abd'de maliyeti 48.000 dolarken, elektrikli bir arabanın fiyatı 66.000 dolardan fazladır. kısa menziline rağmen, benzinli bir araba kadar kullanıldığı gibi bir varsayım yapılsa bile, bir elektrikli arabanın kullanım ömrü maliyeti yüzde dokuz daha yüksektir.

    elektrikli otomobil üretimi mineral yoğundur. tümden yapılması planlanan bir geçiş, 2050 yılına kadar kobalt, nikel ve manganez talebini 40 ila 80 kat artıracak. lityum talebi, elektrikli otomobiller için mevcut kullanımın 140 katına çıkacak, arabalar ve depolar yılda mevcut yıllık küresel üretimin 10 katından fazlasını tüketecek. ve işin etik boyutu, güvenlik boyutu, çevre boyutu göz ardı edilecek muhtemelen.

    dünkü entry'de olduğu gibi, elektrikli otomobil satışlarının sadece birkaç yıl içinde hakim olacağı ve dünyanın sadece elektrikli araç kullanımına geçmesi gerektiği öne sürülüyor ancak gerçek, en azından şu anki gerçek tamamen farklı. biden yönetimi , 2050'de dünya çapındaki tüm arabaların üçte ikisinden fazlasının hâlâ benzinli veya dizel olacağını tahmin ediyor.

    kısacası, elektrikli araçların menzil gibi, şarj süresinin uzunluğu gibi, çevreye verilen zararın azaltılması gibi, pillerin ömrü gibi pek çok bilinen ama gizlenmeye, göz ardı edilmeye çalışılan sıkıntıları var. politikacılar ve bazı (!) para babaları bu değişimi hızlı yapmak istiyor ve elektrikli araçların tamamen "temiz", "yeşil" yani çevre dostu olduğunu iddia ediyorlar ancak biraz araştırıp, okuyunca durumun tam olarak öyle olmadığını görmek mümkün.

    sonuçta iklim değişikliği ana sorunsa, bunun için nelerin yapılması gerektiği de pek çok çalışmayla ortaya konmuş iken, elektrikli araçların en temiz ve en doğru çözümmüş gibi sunulması doğru bir bilgi değil. hele ufku iki katına çıkaracak şey hiç değil.

    kaynak: financialpost
3938 entry daha
hesabın var mı? giriş yap