2363 entry daha
  • kapitalizm, modern toplumsal deneyimin merkezi ve düzenleyici unsurudur. dünya üzerinde tüketimin hegemonik olarak devamlılık gösterdiği, istençli varolan yegane ekonomik modeldir de aynı zamanda.

    modern batı felsefesi ve sosyolojisinin de desteklediği bu sistem, ekonomik geleneğin de alt yapısını oluşturuyor. (dolarizasyon, dolara bağımlı olma. ülkede kurun artması sonucu fiyatların da artmış olması)

    batı tandanslı kozmopolit görüş, piyasalara kapitalizmin sorgusuz sualsiz hâkim olmasını ister.

    kapitalizm size kimlik bahşeder. modern sanayi toplumunun taşıyıcılığını üstlenen kapitalizm, kitle iletişim araçlarıyla, sinema, dizi, film, kitap, reklamlar, şarkılar, sosyal medya aracılığıyla kendi kendini yeniden (sonsuz döngü) üreten sistemi bize empoze etmek ister.

    kapitalizm, sahip olduğu bütün olanları kullanarak hep büyüme derdindedir. diğer tüm ekonomik modelleri mağlup etme amacındaki bu canavar, ötelenmiş ve ihlal sayılan tüm oyunları da oynamaktan zevk alır.

    kapitalizmin ekonomik söylemleri ‘sermaye merkezli’dir. doğası gereği de hâkimiyet kurma ve yayılma eğilimindedir.

    söylem seçkini iktidarların, “güçlü”, “üretken toplum” “büyüyen ekonomi” gibi söylemlerle palazladığı bu sistem, toplum mühendisliği evriminin de doruk noktasını temsil eder.

    hep olumsuz özelliklerinden bahsettik biraz da sistemin olumlu yanlarını anlatalım.

    kapitalizm, kıtlığı, geleneksel toplum ayrıcalıklarını, dogma ve skolastik düşünceyi reddeden yapısıyla cehalet, batıl inanç, antidemokratik, ilkel siyaset, din gibi kalıpların da sonunu getirir. diğer bir deyişle toplumsal gelişimin modernist yüzüdür kapitalizm.

    kapitalizm, dönemsel krizler geçirse de tüm bunlardan kendini yenilemek suretiyle daha canlı çıkar. tüketicinin harcama alışkanlıkları, arzularına önem vererek karşı tarafa daima bunları sunar.

    büyük ticari dönüşümlere öncülük ettiği gibi, nesne ve imaj satımı, cemaat oluşturmaya dönük biçimiyle de kapitalizm, “özdeşlik bağı” kurarak tüketiciyle arasında ilişki bağını da geliştirmek ister.
101 entry daha
hesabın var mı? giriş yap