26 entry daha
  • yenileme, onarma, reform, restorasyon, yıkılan bir şeyi yeniden ayağa kaldırmak, yeniden tesis etmek, yeniden kurmak, iyileştirmek vb. anlamlara gelen ve iyi yöndeki devrimleri anlatan arapça kökenli bir sözcüktür.

    ıslah kavramının dilimizdeki karşılıklarından olan "yenileme" sözcüğümüz kök itibari ile geri dönüş bildiren bir sözcük olup yanıt, yankı, yansıma, yine ( yana) sözcüklerimizle kökteştir. kök sözcüğün mantığına göre biz bu sözcüğümüzü kullanarak "yeniay" veya "yeni yıl" dediğimizde bir döngünün sonlanıp yeni bir döngünün başladığını anlatmış oluyoruz.

    yeni (etimoloji)

    tabii kavramlar devir-dönem-yörünge ( zaman) kavramları döngüsel anlamlar verdikleri için döngüsel bir anlamda buluşmaktalar.

    ör.
    kavram inceleme "yeniay": #159119745

    ayrıca sözcüğümüzü kullanarak "yenilenebilir enerji" dediğimizde enerjinin de döngüsel yapıda olduğunu keşfetmiş oluyoruz.

    mecal (enerji)
    kavram incelemesi "mecal" (enerji): #158572271

    durum buyken ingilizcedeki reform ve restorasyon kavramlarını incelediğimizde dilimizdeki yeni sözcüğümüzdeki mantığın aynısıyla karşılaşmaya devam ediyoruz. çünkü bu sözcükler de kendi lisanlarında geri gelme, geri dönüş bildiren ön ek olan "re" ile türetiliyorlar.
hesabın var mı? giriş yap