4 entry daha
  • daha genel haline ashen glow ya da ashen light denilir. (bkz: ashen) dünya'dan yansıyan ışık sayesinde, ay'ın karanlık tarafının da aydınlatılabilmesini sağlayan ashen light'a ise earthshine denilir.

    burada ay'ın karanlık tarafından dark side of the moon anlaşılmamalı. ay, her zaman dünya'ya aynı yüzünü dönüktür. buna dönme-dolanma kilitlenmesi sebep olur. (bkz: açısal momentumun korunumu) bu yüzden dünya'dan bakılınca görülmeyen tarafına dark side of the moon denilir. oysa earthshine tabii ki bu kısmı aydınlatamaz (çünkü orayı göremez). bu yüzden burada ay'ın karanlık tarafından kasıt, dolun dışındaki hallerde karanlık kalan tarafıdır. (bu arada yukarıda belirtilen %50'lik dark side of the moon'un -farklı zamanlarda- toplam %9'luk kısmını daha görebiliriz. (bkz: presesyon) (bkz: nutasyon) hani yanlış anlaşılmasın.)

    bunu çıplak gözle görmek pek mümkün olmadığından genellikle fotoğraflardan anlaşılabilir. örneğin hilal şeklindeki ay'ı biraz uzun pozlayarak çektiğinizde, karanlık tarafın da bir nebze aydınlandığını görebilirsiniz. ama -normal olarak- hilal tarafı da fazla parlak çıkar. bu, fotoğraf makinanızın dinamik aralığının bu kadar karanlık ve parlak noktaları aynı anda görüntüleyememesinden kaynaklanır. (bkz: dynamic range)

    fotoğraf çekmeden de görmek mümkündür. zaten bunun sebebinin dünya'dan yansıyan ışık olduğunu ilk fark eden leonardo da vinci hayvanıdır. (affedin, ama insan değil o, bitki de değil; daha yaratıcı olamadım.)

    dünya'nın albedo'sunu hesaplayabilmek için inanılmaz işe yarar. bu sayede dünya'nın bulutluluk yüzdesinden, atmosferin belli tabakalarının kalınlığına birçok bilgi edinilir. (farklı tabakalar farklı dalgaboylarını yansıtabilir. earthshine'da hangi dalgaboyunu ne kadar şiddetli gördüğünüz, hangi tabakanın ne kadar yansıttığını söyler. bu da ilgili tabakanın optik geçirgenliği, dolayısıyla kalınlığının bir ifadesidir.)

    edit : the phoenix ss uyardı da fark ettim. uzun pozlama derken birkaç saniye kastetmiyorum. saniyenin kesirlerinde rahatça görülebiliyor. bu bakımdan -dediği gibi- video kameralarda da rahatça farkedilir. hatta çıplak gözle bile görülebilir. (zaten da vinci de çıplak gözle görmüştür)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap