5 entry daha
  • çetin alp ve kısa dalga'nın sürpriz bir şekilde 1.liklerinin açıklanması ile daha baştan umutsuzca açılışı olan bir yıldı. "heyamola" (mavi yolcular), heyecan (ayşegül aldinç) dikkati çekmişti ama bizim favorimiz "atlantis" adlı parçaları ile beş yıl önce on yıl sonra grubuydu. 83 ve 84'ü çocuk gözüyle takip ettiğim için sanki şöyle bir yaklaşımı da hissediyordum. biz çocuk tayfası ne kadar beş yıl önce on yıl sonra kazansın diye istiyorsak bizden biraz daha büyük ve ergenlik yaşlarında olan abi ve ablalarımız sezen aksu ve onun içinde bulunduğu grupları (mavi yolcular) destekliyorlardı. küçük olduğumuz için henüz sezen aksu'nun niteliklerini farkedemiyorduk sanırım.

    neyse. sonuçta favorimiz "atlantis" ikinci olup "opera" arkasında, beş yıl önce on yıl sonra'nın bulunmaz trt kayıtları arasında gizemli bir kayıt olarak yerini aldı.

    opera'nın neden tercih edildiğini gelince. sanırım o dönemki jüri bundan bir-iki sene önce almanya adına yarışan "theater" gibi şarkılardan etkilenerek bu kararı aldı. yani "avrupalılar bizi anlasınlar. biz modern sanatları da icra ediyoruz. batının bir parçasıyız" gibi bir dolu ıvır zıvır sebeplerden dolayı seçildi bu şarkı. çetin alp dönemin güçlü erkek vokallerinden biri olmasına rağmen bu şarkı yüzünden hakettiği yere hiç bir zaman gelemedi maalesef. oysa gerçekten o dönemin erkek vokalleri çok iyidi (bazen "şimdi nerede böyle sesler" diye düşünmüyor değilim.)

    yarışmanın uluslararası cephesine bakıldığında ise lüksemburg, israil, isveç ve yugoslavya'nin başabaş yarıştığı bir sene olduğunu söyleyebilirdik. corinne hermes favori gösterilse de hem ofra haza iyidi hem de isveç'in şarkısı güzeldi. biz elbette dikkat çekici daniel popoviç ve harika şarkısı dzuli'yi yani yugoslavya'yı tutuyorduk (bence, daha sonra 1.liği elde edecek olan, "yugoslavya 1989"dan cok daha güzel bir şarkıydı :)

    83 senesi kalem kağıdı alıp ailecek ciddi (!) bir puanlamaya oturduğumuz ilk seneydi :p ne vermem gerektiğini bilmediğim için fransa'ya 9 verdiğimi hatırlıyorum. buna 9 verirsen ötekilere ne vereceksin diye dalga geçildiğinde yok yere fransa'nın şarkısının aslında çok güzel olduğunu savunmuştum. hemen arkasından gelen norveç'i çok daha fazla sevmeme rağmen bayağa düşük bir puan verdiğimi hatırlıyorum. şimdi aslında çok doğru bir puanlama olmuş diye düşünüyorum. fransa 9 hak edermiymiş bilmiyorum ama hakketen güzel şarkıymış :)

    o senenin finlandiyasi'nda dönemin ünlü grubu abba'nin bariz etkisi görülür. ingiltere ise 80'lerin utanılası aerobik kıyafetinden bozma modasını başarıyla (!) ortaya koymuş (tabii o dönemde onlara gıpta ile bakmış olmalıyız.) kıbrıs ise öylesine küçük bir ada olmalı ki, her dönem tümüyle bir modanın etkisine girebilmekte. 1983 onlar için nicole'u taklit senesiymiş.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap