1 entry daha
  • atlas okyanusundan turkiye'ye, iran'a kadar uzanan cografyanin tabii ki tek bir muzigi yok.
    klasik arap muzigi denince, akla misir ve lubnan kaynakli, ummu gulsum, abdulvahap gibilerin meshur ettigi, bir olcude klasik turk muziginden ve enstruman olarak klasik bati muziginden etkilenmis tarz gelir. hem bati ve yerel enstrumanlarin bulundugu genis orkestralar ve onunde solo sarkici modelidir bu tarzin ozelligi. ve genel olarak tum arap aleminde bilinir, sevilir. bizimkilerin de yalelli dedikleri muzik bu olsa gerek.
    bunun yaninda yerel muzikler, birbirilerinden epey farklilik gosterir. fas'ta gnawa'lar vardir ornegin, bunlarin muzigi, vurmalilarin yogunlugu ile afrika muzigine benzer. hakeza cezayir'in rai muzigi, ritmik olarak afrika ve berberi muziginden epey bir miras almistir. misir'da ve magrip'te chaabi stili denilen muzik, orta ve alt tabakada epey populerdir. gunumuzde biraz dejenere olmus halini mezdeke muzikleri olarak duyuyoruz. irak ve suriye'de ise, turk muzigi etkileri yogundur. ornegin, halep'li sabah fahri'yi ilk duydugumda, urfa'da bir sira gecesi dinliyormusum gibi hissetmistim. cografi olarak yakinlik, bu benzerligi acikliyor tabii.
    arap yarimadasi, ozellikle de suudi arabistan, biraz da vehhabi rejiminden dolayi, muzikte diger arap ulkeleri kadar basarili olmamislar.
    90'larda, ozellikle rai sayesinde, arap cografyasinin disinda da populer oldu arap muzigi. bunda avrupa'da yasayan arap gocmenlerin etkisi var tabii.
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap