• twitter'ın google transparency report'u örnek alarak çıkarttığı "gelen bilgi taleplerinin ne kadarını karşılıyoruz" raporu. bu rapor ilk defa temmuz 2012'de 2012'nin ilk yarısı için yayınlandı.

    bu rapor bana arada "twitter türkiye'ye ip bilgileri veriyor diyorsun ama bak 2012 ilk yarısında türkiye'den gelen tüm talepleri reddetmiş" argümanıyla sunuluyor. tekrar önüme getirilince ben de hatırlatayım istedim:

    - bu rapor 2012 öncesinden hiç bahsetmiyor.
    - bu rapor twitter'ın tüm ülkelerden gelen bilgi taleplerinin %63'ünü karşıladığını söylüyor.
    - raporda twitter'ın talepleri neye göre kabul edip neye göre reddettiği açıklanmıyor.
    - raporda twitter'ın türkiye'ye özel bir tutum sergilediği yazmıyor, haliyle uzun vadede türkiye'nin bu %63 averajından nasiplenmesini engelleyen bir emniyet sübabı görünmüyor.

    şimdi haklı olarak denebilir ki "sende kanıt var mı belgeyle konuş". bende kanıt yok ama sözkonusu raporda listelenen ülkeler arasında en yüksek kullanıcı tabana sahip olanlardan twitter'ın banlanmayı göze alamayacağı kesin. bu rapor bizzat twitter'ın %63 bilgi talebi karşılama başarısıyla gittiğini gösterirken "türkiye'ye bilgi vermezler" gibi bir anlayışı benimsemek tam saflık. türkiye twitter'ın gözünde pek çok avrupa ülkesinden daha büyük bir kullanıcı tabanına sahip bir ülke haliyle türkiye'ye ip bilgisi vermemesinin pr etkisinin gelir kayıplarını telafi etmesi imkansız. hayatta kalmayı isteyen her büyük mecra gibi twitter da çatır çatır o ip'leri veriyor, verdi, vermeye de devam edecek.

    "adamlar en azından böyle istatistikler yayınlıyor, ekşi sözlük onu da yayınlamıyor" diyenler için (bkz: #19497759). bunları paylaşma fikri kanzuk'a aitti.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap