9 entry daha
  • colin camerer den alıntıyla davranışsal iktisat, ekonomi ve psikolojinin (yeniden) birleşimidir. standart ekonomik teorideki bencil, öz-çıkarcı*, çıktı* odaklı bir homo economicus modeli yerine bizlerin, homo sapienslerin asıl davranışsal niteliklerini ortaya çıkarmayı amaçlar. bu bakımdan davranışsal iktisat çalışmalarında boş hipotez genelde standart teorinin varsayımı olur.
    iktisat alt disiplinlerinden en çok deneysel iktisattan faydalanır. deneylerde elde edilen veri ise ekonometrik analizi gerektirir.
    içerik bakımından davranışsal iktisat iki ana başlığa ayrılabilir. bunlardan ilki bireysel seçime ilişkindir ve kişinin sadece kendini ilgilendiren durumlarda, örneğin risk içeren durumlarda ya da dinamik zaman koşullarında nasıl karar verdiğine bakar. burada, örneğin, allais paradoksundaki gibi risk içeren bazı durumları açıklamada yetersiz kalan beklenen fayda teorisi yerine prospect theory ortaya çıkmaktadır.
    ikinci temel ayrım ise kişinin kendisiyle birlikte en az bir kişiyi daha ilgilendiren sosyal tercihlerine ilişkindir. yine homo economicusta göremeyeceğimiz, ancak sahip olduğumuzu sezgisel de olsa bildiğimiz adalet, güven, işbirliği, sosyal normlara uyum gibi niteliklerimiz burada test edilir. bunlara ek olarak davranışsal iktisat, son zamanlarda, iktisadın diğer alt disiplinleriyle birlikte yeni alt disiplinler de üretmektedir ***.
    dünyadakinin aksine türkiyede bu alana ilgi az, çalışan hoca bulmak güç. deney için uygun bir bilgisayar laboratuarı gerektiriyor ki belis haricinde bildiğim özel bir laboratuar yok. deneyin maddi masrafları için fon bulmak ise ayrı bir konu. diğer taraftan birleşik krallık, kendisine politika önerisi sunması için bir davranışsal iktisat çalışma grubu kurmuş.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap