3 entry daha
  • türkiye örneğinde uygulanması pek muhtemel olmayan bir fondur.

    neden uygulanamaz?

    1)dünyadaki örneklerinden görüldüğü gibi bu fonların amacı cari fazla veren ülkelerin dolarizasyon tuzağına düşmelerini engellemektir. petrol geliri ile cari fazla veren bir körfez ülkesi elinde oluk oluk usd tutacağına gider kendi ülkesindeki şirketlerin ve devletin kendisinin tahvil ve hisse senetlerine yatırım yapar. peki türkiye cari fazla veriyor mu? hayır. türkiye ne zaman cari fazla verir bu yöntem o zaman kullanılabilir hale gelir.

    2)bu tür fonun birincil amacı piyasaya gerektiğinde müdahale etmek olmamalıdır. türkiye gibi sığ bir piyasada bu fonu oluşturduğunuzda karşınızdaki özellikle yabancı fonlara satış için kolaylık vermiş olursunuz.(nasılsa büyük türkiye fonu mal alıyor, mal satarken blok emirlerle malı ucuza satacağımıza devlete kitleriz, aynı mantık tcmb'nin döviz satım ihalelerinde de geçerlidir mesela.)

    3)büyük türkiye fonu için işsizlik sigortasından bekleyen paraların kullanılması ifade ediliyor. iyi de be yavrum, o para ülke resesyona girerse işsizlik oranları yükseldiğinde kullanılacak bir nevi sigortan. işsizlik fonundaki paralarla yüksek fiyatlardan hisse senedi, tahvil alıp, yarın öbür gün işsizler çoğaldığında zaten dip seviyedeki fiyatlardan hisse senedi ve tahvilleri satıp işsizlerin parasını nasıl ödeyeceksiniz?

    ekonominin coşkudan sorumlu kanadı, sağdan soldan bir şeyler duyup, bunu uygulamaya çok meraklı. dediğim gibi, cari fazla verilmediği ve tasarruf oranı yükselmediği sürece böyle bir hamle yapmak pek mantıklı olmaz.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap