5 entry daha
  • joseph conrad'ın heart of darkness kitabının bir uyarlaması olduğunu belirtmiş idik. heart of darkness colonization döneminde deniz ticareti backgroundunda geçerken apocalypse now, setting'i vietnam savaşına taşıyan çok başarılı bir uyarlama olmuş. o kadar iyi uyarlanır yani.o derece.

    vietnam ortamını her zamanki çayır çimen ağaçlar yerine karanlık bir nehri kullanarak çok sürreal görüntülerle vermişler biz izleyiciye, açıklamaya gerek duymayan yönetmen tavrı copolla'ya pek yakışmış, film daha ilk sahneleri ile kült olmak için çekilmiş gibi.

    martin sheen'in depresif ötesi ruh hastası oyunculuğunu görünce anlıyoruz ki boynuz* kulağı her zaman geçemiyor. ayrıca başrollerdeki marlon brando, robert duvall ve denis hopper'ın yanında yan rollerde "morpheus" laurence fishburn'ün 15 yaşında tüyü bitmemiş yetim halini, karizma harrison ford'un muhasebeci kılıklı emireri tiplemesini görmek de mümkün.

    film aynı zamanda t s eliot'un "hollow men" isimli şiirinin bir kısmını da içeriyor. t s eliot, conrad'ın romanını okuduktan sonra yazmıştır bu şiiri, şiirin giriş kısmında, başlıktan sonra da "mistah kurtz-he dead." cümlesi alıntılanmıştır, gemideki zenci miço bay kurtz'ün ölüm haberini bu cümleyle vermektedir. "hollow men", heart of darkness ve apocalypse now, her biri farklı türden ve farklı sanatçıların elinden çıkma eserler olmalarına rağmen neredeyse bir üçleme olacak kadar yakın eserlerdir. colconel kurtz'ün yinelediği "the horror, the horror" kelimelerinin hamlet'de, hamlet'in babasının hayaletine ait bir replik olduğunu da unutmayalım.

    marlon brando, haftalarca geç kalarak sete geldiğinde kafası 0 traşlıymış, 20 kilo fazlası varmış. özellikle yüzünün fazla ışıkta aydınlıkta çekilmesine izin vermemiş, ayrıntılı görüntü aldırmamış, copolla'ya ayrı dert olmuş. fakat brando'nun filmdeki her karesi hafızamız için şenlik, demi-god'lar gibi bakmış gölgelerin arasından.

    filmin vietnam ve kurtz'ün karargahı bölümleri filipinler'de çekilmiş, kurulan dev set kanunlar sebebiyle çekim bitiminde yıkılmak durumundaymış, seti dinamitle yıkıp her saniyesini filme almışlar. copolla bu footage'ı kullanıp kullanmamakta kararsızmış, fakat filmin en sonunda vermek istediği mesaj görüldüğü de üzere "savaşsız, silahsız dünya" olduğu için willard hava kuvvetlerini çağırmazdı, bu filme ters düşerdi demiş ve bu yıkım görüntülerini kullanmamış. bu görüntüleri haspel kader gören basın ise filmin iki farklı sonu olduğunu yazmış. oysa yokmuş böyle bir şey.
278 entry daha
hesabın var mı? giriş yap