79 entry daha
  • yurtdışındaki birkaç okula lisansüstü eğitimi için başvuru yapacaktım. haliyle bir tane statement of purpose yazmam gerekti. hem özgün olsun hem de konvansiyonel sistemi memnun edip bana kabul getirecek bir metin çıksın ortaya istiyordum. fakat bu taraklarda bezim olmadığı için neyi nasıl yazacağımı bilmiyordum.

    o sırada çok sevgili bir dostum imdadıma yetişti. "30 great sops" diye bir pdf verdi, "çok ağlama. oku bunu. işin görülsün" dedi. ben de bu 30 başarılı sop'u okuyup genel geçer bir çerçeve oluşturdum.

    kendi hikayemi içine yerleştirdiğim bu sop gerçekten de çok işime yaradı ve oldukça iyi okullardan kabul geldi ardı ardına. yarın bir gün niyet mektubu yazma mecburiyetinde kalıp da bu başlığa uğrayacak birileri olursa, onlara faydası dokunması amacıyla bu tecrübeyi paylaşayım dedim.

    ilkin şunu söyleyebilirim; mekanik bir metindense içinde duygularınızı da barındıran, hafif hikaye tarzında bir yazı kaleme almak daha başarılı bir sop için şart, anladığım kadarıyla. yani "şurada doğdum, bu okullarda okudum, bu noktaya gelmek istiyorum" gibi cv'nin metne dönüştürülmüş bir hali değil sop. nedenleriniz çok önemli.

    yazınızın barındırması gereken belli başlı nitelikleri şöyle maddeleyeyim;

    - ufak da olsa espritüel kısımları olsun yazının.
    - kesinlikle özgün bir yazı olsun. copy paste olduğu anlaşılırsa sorun yaşarsınız. onu bırakın, bu metni okuyan insan etkilenmeli. bu kişiyi okulumuza almalıyız demeli sizin için. o yüzden yazının canlı bir ruhu olması çok önemli.
    - üstesinden geldiğiniz dezavantajlarınızdan mutlaka bahsedin.
    - üstesinden gelemediğiniz dezavantajlarınızdan da bahsedin :) elinize yüzünüze bulaştırdığınız bir şeyi yeterli dozda yazıya ekleyin. ama tabi dikkat edin, "ne beceriksiz adam ya bu" demesinler hakkınızda. özeleştiriyi abartmayın.
    - dününüzü, bugününüzü ve yarınınızı birbirine bağlayın. çocukluğunuzdan bu yana o okula gitmeyi istiyor olmak zorunda değilsiniz. fakat neden sonuç bağını çok iyi kurmalısınız. hikayede kopukluklar olmamalı.
    - hayatınızdaki önemli kişiler, olaylar ve tecrübelere yer verirseniz, bu adam gerçekten yaşıyor dedirtebilirsiniz.
    - abartmamak kaydıyla, risk almayı seven biri olduğunuzu metne işleyin.
    - biraz garip durmak da işe yarayabilir. kızla ilk buluşmasında kahvesine şeker yerine yanlışlıkla tuz döküp de durumu bozmayıp "ben böyle seviyorum" diyen elemanın kızı tavlayıp onunla evlenmesi gibi bişi, bahsini ettiğim. sizin hakkınızda "diğerlerinden farklı ya bu kişi" denmesi iyi olur.
    - istediğiniz her alanda başarılı olabildiğinizi mütevazi bir dille anlatabilirsiniz. fakat mütevazılık önemli. iddialı olmakla burnu havada olmak arasındaki çizgi hayli ince. ona göre.
    - hedefleriniz net olsun. fakat net olsa da bu hedefler, kırılgan değil de belli ölçüde esnek bir yapıda olmaları lazım. "mutlaka şöyle bişi yaşamak istiyorum. yoksa ölürüm" fikrini verirseniz, kimse bir psikopatla çalışmak istemeyeceği için reddedilme ihtimaliniz artar.
    - başvuruda bulunduğunuz okulun sizin gelecek hayallerinize ne gibi bir katkı sağlayacağını net bir şekilde ifade edin.
    - bu okulun etinden, sütünden faydalanmaya gitmediğinizi; sizin de onlara değer katmaya çalışacağınızı bir yerlere yazın bir şekilde. sonuçta bu bir alışveriş.insana yatırım yapan herkes, öğrencisinden artı bir geri dönüş ve vefa bekler.
    - eksik yanlarınız varsa, bunları gerekçelendirin. bahanelerinizi öyle iyi ifade edin ki, bir bahane olarak değil de başarı gibi görünsün :)
    - ulvi bir gayeye inandığınızı da yazın metnin sonlarında. güzellik kraliçeleri gibi, "world peace" diyin :) ama öylesine ve abuk bir şekilde yazmayın. inandığınız bir şey olsun bu.
    - hobilerinizden, farklı alanlardaki yeteneklerinizden ve açık fikirliliğinizden falan da bahsedin.
    - efsane uydurmayın. yani yazınız inandırıcı olsun. yalan attığınızı düşündürmeyin.

    bu maddeler eşliğinde yazacağınız ve size özel yanları da olan bir sop iş görecektir evelallah.

    bon apetit!
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap