4 entry daha
  • politik ve kitlesel anlamda güçlü ve popüler olanın dümen suyuna girme haline verilen bir çeşit adlandırma. güçlü ve popüler olanın çekim kuvvetine kendini bırakma veya ondan nemalanmak için ona dahil olma durumu.

    insan ve kitle psikolojisi, kendini güçlü ve popülarite yaratma kabiliyetine sahip olan faktörlere eklemlendirme eğilimindedir. bireysel, kitlesel ya da ülkesel düzeydeki örnekleri farklı teknik ayrıntılarla yorumlanacak olsa da, meselenin özü köken itibariyle farklı kavramlar için bile benzerdir.

    zayıf bir ülkenin politik olarak güçlü bir ülkenin yakınına konumlanmaya çalışması, toplum içinde silik bir karakterin görece daha karizmatik olduğu kabul edilen insanların yakınında bulunmaya çalışması ve hatta insanların çoğunluk benimsediği için bir şarkıya, bir kültüre ve hatta bir siyasi partiye sempati duyma eğiliminde olması, bandwagon etkisi olarak nitelendirilebilecek çekim kuvvetinin insan algılarında açığa çıkardığı etki sonucunda şekillenir.

    bandwagon etkisinin uluslararası politikteki karşılığı, çoğunluğun veya güçlü olanın yakınında pozisyon alarak kazanımları maksimize etme eğilimidir ki, söz konusu olgu bildiğimiz anlamda uluslararası politik sistem devam ettiği müddetçe varlığını sürdürecektir. zira güçlü devletlerde kendi yörüngelerine girme eğiliminde olan daha küçük aktörlerin çabalarından da kendi menfaatleri gereği genellikle hoşnut olmaktadır.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap