17 entry daha
  • latince "roma barışı" anlamına gelir. roma imparatorluğu'nun uzun soluklu barış dönemi için kullanılır. terim, roma yönetimi ve roma hukuk sistemi altında, aralarında kavga eden rakip liderlerin ve eyaletlerin, bazen sert bir şekilde, barıştırılmasından çıkmıştır. roma'da "pax romana"'yı sağlayan lider augustus caesar'dır.

    karakteristik özellikleri
    bu süre boyunca roma'lılar hala devamlı olarak komşu devletler ve kabilerle özellikle de germen kabileler ve persler'le savaşmaya devam etti. aynı zamanda soylu aileler arasındaki politik huzursuzluk da devam ediyordu. bununla beraber, "pax romana" roma'da ne ms 3. yüzyıldaki gibi sürekli kan dökülen büyük çaplı iç savaşların olmadığı ne de üç yüzyıl önceki ikinci pon savaşı'nda olduğu gibi ciddi bir istilanın bulunmadığı görece bir sükunet dönemidir.

    dönemin, augustus'un mö 27'de 1. yüzyıldaki "büyük roma iç savaşı"'nın bitişinin ilanıyla başladığı ve imparator marcus aurelius'un ölümü ms 180 ya da oğlu commodus'un ölümü ms 192 ile sona erdiği kabul edilir. bu dönemde roma'da ticaret korsanlar tarafından engellenmeden ya da düşman kuvvetleri tarafında yağmalanmadan yapılabilmiştir. yine de her zaman barış hâkim değildi. sık sık isyancılar ortaya çıktıysa da hemen bastırıldı. örneğin britanyalı kabileler (queen boudica ve ıceni) mö 60'da insafsız roma yönetimine karşı isyan etti ve britanya bozgununun ardından kılıçtan geçirilen ve açlıktan ölenler hariç en az 150.000 kişi hayatını kaybetti.

    buna ek olarak, bu süre boyunca her iki sınırda da çatışmalar ve roma zaferleri devam etti. trajan, yönetimi sırasında perslerle ciddi bir mücadeleye girişti ve marcus aurelius yönetiminin neredeyse son on yılının tamamını imparatorluğun mevziilerini koruyarak geçirdi. aslında roma'nın pax romana boyunca sürekli çatışmalar içinde olduğu söylenebilir. ne var ki, iç eyaletler savaşlardan büyük ölçüde uzak kaldılar, böylece de imparatorlukta barış görüntüsü hâkim oldu.

    pax romana'nın "beş iyi imparatoru"
    antoninus pius
    nerva
    trajan
    hadrian
    antoninus pius
    marcus aurelius

    "pax romana" terimi, dünyada gerçek ya da kurgusal istikrar dönemlerinin tanımlanmasınada etki etmiştir. örnek olarak;

    pax americana (1945-günümüz)
    pax britannica (1815-1914)
    pax europeana (1945-günümüz)
    pax germanica ( eğer almanya ıı. dünya savaşını kazansaydı, alternetif tarihte olacaktı.)
    pax hispanica (1598-1621)
    pax mongolica (1200-1400)
    pax ottomana (1500-1700)
    pax praetoriana (güney afrika' nın komşuları üzerindeki etkisi )
    pax sinica (mö 206 - ms 1644)(çin barışı)
    pax syriana (1990-2005 suriye işgali nedeniyle lübnan' da görece istikrar )
    pax carthagena (mö 460 - mö 146, kartaca, punic savaşlarında roma' ya yenilene kadar akdenizin başat gücüydü.
    pax khazarica (9. yüzyıl hazar türk devleti zamanı)

    kaynak
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap