• bilim sorusu.

    hani mesela kitalarin arasinda okyanus var ya da ulkelerin biri biter bitmez digeri basliyo. acaba uzayin da okyanusu mu var yoksa ardisik mi evrenler? uzay okyanusu, mesela bu su olmak zorunda degil hani. okyanus gibi islevli bi sey. hani orda yasanmiyo ama ustunden gecilebilmesi gibi.
  • ciddili ilginçli soru. benim kafam basmaz pek böyle şeylere zaten, şöyle şeyler sorup zihnimi bulandırmayın. cehalet mutluluktur demiş atalarımız desiderius erasmus.
  • (bkz: boşluk)
  • cevabı benle mehtapın arasında ne varsa o var olan soru.

    ah mehtap.
  • (bkz: işte özlediğim türden bir başlık)

    birileri başlığın açılış şekline takılacak, birileri ise içerikte mantık hatası olduğunu söyleyecek ama her ne olursa olsun cinsiyetçi, ırkçı, aşağılayıcı başlıklardan katbekat iyidir.

    konuya gelecek olursak, paralel evrenlerin olduğunu varsayarsak, bu evrenlerin sonsuz sayıda ve birbirine çok yakın olduğu düşünülüyor.

    tabi, bu evrenlerin arasında bizim algılayabileceğimiz (bildiğimiz) anlamda zaman olmayacağı için, bir boşluk yahut ''şey'' arayamayız, diye düşünüyorum. çünkü uzayzaman dediğimiz şey birbirine geçmiş haldedir. evren yoksa zaman da yoktur. zamanın olmadığı yerde de bir şeyin varlığından söz edilemez.

    buna benzer bir örnek de big bang'ten önce, o nokta boyutundaki enerji topunun dışında ne olduğu...
  • evlerin arasında ne var diye okunan başlık.

    (bkz: yaran yanlış okumalar)

    ciddi ciddi oturup düşündüm ben bunun cevabını amma bulamadım...
  • fasulye ağacı
  • -paralel evren diye birşey yoktur!!
    +yoktur!!

    öncelikle birkaç saat önce bildiğimiz uzayın dışında kesinlikle birşey olması gerektiğine kanaat getirmiştim. bu başlık iyi denk geldi.

    böyle bir kanıya varmamın sebebi ise uzayın hızlanarak genişliyor olmasının bildiğimiz fizik kurallarıyla benim aklıma yatan bir izahı yok. yer çekiminin sürekli olarak frenleyici etki yapması gerekir bigbang sonrası saçılan parçalara. hatta bir noktadan sonra uzayın geriye büzüşüp içine çökmesi gerekiyor bence. ancak şu andaki bilimsel veriler uzayın hızlanarak genişlemeye devam ettiğini söylüyor, bu da bildiğimiz uzayın dışında böyle bir vakum etkisi yaratacak başka bir ortamın olması gerekliliğini ortaya çıkarıyor.

    edit: bir suser mesaj atmış, "mesafeler arttıkça kütle çekimi azalıyor bu yüzden de hızlanıyor" demiş. :) aslında bu iyi niyetli ama saf düşünce kafamda bir şimşek çaktırdı resmen. evet haklıydı!

    örnek vereyim, bir sakız düşünün ağzınızdan çıkardınız ve masanın altına yapıştırdınız, üzerine de küçük bir ağırlık yapıştırdınız sakızdan düşmeyecek şekilde. ne olacaktır? zamanla o ağırlık sakızı sündürmeye başlayacak ve sakız sürekli hızlanarak sünecektir. sakızı uzatan yer çekimi, ama sürekli hızlanmasıın sebebi sakızın yer çekimine uyguladığı direncin sürekli azalıyor olması.

    belki evrenin hızlanarak genişlemesinin de sebebi budur, mesafeler arttıkça kütle çekiminin azalması, yani genişlemeye karşı fren yapan yer çekiminin fren şiddetinin sürekli düşmesi. tabi nasıl ki sakız örneğinde sakızı çekip uzatan bir yer çekimi vardı, burda da evreni çekip uzatan başka bir kuvvet var. sanki uzayın dışında bir vakum ortamı varmış gibi.

    2023 edit: aradan geçen sürede tabi bilim dünyası durur mu, bulmuş benim soruma potansiyel bir cevap. son çalışmalar evrenin ilk anlarındaki enflasyon ortamında evrenin ışık hızından çok daha hızlı genişlediği bir evre olduğunu, sonrasında ise genişlemenin yavaşladığını ve bu yavaşlamanın yaklaşık 4-5 milyar yıl önce durup evrenin tekrar hızlanarak genişlemeye başladığını gösteriyor.

    burada karanlık madde ve karanlık enerjinin keşfi işin içerisine girmiş durumda.
  • (bkz: plazma)
  • sanırım irdelenmek istenen konu "paralel evrenler" teorisi.

    paralel evrenler şu an için bir teoridir ve bu konuda bildiğim kadarıyla kabul görmüş tek bir teori yok. evrenlerin gazoz içerisindeki baloncuklara benzetildiği bir teori ise konuyu şu şekilde ele alıyor; sürekli büyümekte olan bir enerji alanı var. bu alan üzerindeki, büyüme sırasında bazı bölgelerde enerji kararsızlığa düşüyor ve bu bölgelerde yeni yeni evrenler oluşuyor. bir benzetme ile şöyle açıklamaya çalışayım; bu enerji alanının kocaman bir kumaş olduğunu ve etrafından eşit güç uygulanarak gerildiğini düşünelim. kumaş üzerinde gerilimin yarattığı etkiyle ufak tefek yırtılmalar meydana gelsin. işte bu ufak tefek yırtıklar da bu enerji alanının içinde oluşan evrenlerdir. bu teoriye göre evrenler arasında kocaman ve devasa enerji alanı var.
hesabın var mı? giriş yap