• ''birçok olağan hastalık var ve bu hastalıkların seyri o kadar iyi anlaşılmış bulunuyor ki bunların süresi ve sonuçlara ilişkin bir ihtimaller ceveli hazırlanabilir. kırık tedavisi ve ameliyat bunlar arasındadır. çeşitli hastanelerde kemik kırıkları tedavi edilen ve ameliyat gören hastalar arasından iki ayrı grup oluşturulabilir. bir grubu, iyice dindar ve din kardeşliğiyle birbirine sarılmış kişiler oluştursun, bir grubu da kalpleri din ateşiyle fazla yanıp tutuşmayan ve bu yüzden de ihmale uğramış kişiler oluştursun. geçirdikleri tedavi süreleri ve sonuçlarına ilişkin dürüst bir mukayese duanın etkisi konusunda belirgin bir kanıt sağlayacaktır, eğer tabii duanın etkinliği din öğretmenlerinin bizi inandırmaya çalıştığı kadarsa.

    benzer nitelikte bir araştırma da, haklarında dua edilen kişilerin ömürlerinin uzayıp uzamadığına ilişkin olarak yapılabilir. aynı şekilde duacı sınıfların da durumuna ilişkin genel araştırma yapılabilir.''
  • 1822-1911 yıllarında yaşamış sosyolog, matematikçi, iştatikci, psikolog ve daha bir çok unvanı olan dahi. yaşadığı süre boyunca 300den fazla kitap ve makale yazmıştır.

    darwin'in yarı kuzenidir. onun yazdığı doğal seçim ve seksuel seçim konusundaki yazılardan etkilenmiş ve insandaki iyi özelliklerin genetik olduğunu, iyi özelliklere sahip insanların üremeye teşvik edilmesi gerektiğini kötü özelliklere sahip insanların da kısırlaştırilmasi gerektiğini söylemiştir. bu bilime de yunanca iyi soy anlamına gelen ojenik ismini koymuştur.

    yaşadığı süre boyunca herşeyi ölçmeye çalışmış ve ilk zeka ölcumünü kendisi yapmıştır. ingiltere'nin güzellik haritasını çıkarmış ve böylece iyi genlerin nerede toplandığını belirlediğini düşünmüştür. yaşamı boyunca bir yere bağlı kalmak istememiş tip okumasına rağmen yarım bırakmış ve başka alanlarda uzmanlaşmayi tercih etmiştir. afrika dahil birçok bölgeye seyahatler yapmış ve buradaki keşfedilmemiş yerler üzerine yaptığı çalışmalarla ilgiltere kraliyet coğrafya ödülü almıştır.

    ojenik hakkindaki görüşleri çok takipçi bulmuş ve uzun yıllar boyunca çeşitli ülkelerde uygulanmıştır. ikinci dünya savaşından sonra ırkçılık karşıtlığı ve insan hakları gibi kavramların yükselmesiyle ojenik fikri zamanla kaybolmuştur.
  • cevrenin genetikten daha onemli oldugunu one surmustur.

    ayrica
    cevrenin ve egitimin ustunlugunu on suren baska bilim adami icin
    (bkz: #42392093)
  • galton boardi icad eden adam.
  • ingiliz bilimi insan olsa bence bu beyefendi olurdu. kendisi elit aileden gelme (darwin'in kuzeni, zaten darwinin dedesi de kral george'un deli doktoru), royalist ve istatistik psikoloji genetik üzerine çalışıyor. istatistikte normal curve'ü (çan şeklindeki dağılımı) yaratıyor genetikte ise öjenikle tam bir ingiliz olduğunu gösteriyor. daha da ilgilendiği birçok alan var.
  • nesil ıslah bilimi'nin kurucusudur. öjeni, mümkün en iyi soya ulaşmak için, ebeveynlerin kalıtım özelliklerinden yola çıkarak evliliklerin ve ailenin düzenlenmesi "bilim"idir.
    *
  • pek çok yabani hayvan türünün evrimleşmesinin yolunu açan insan-hayvan ilişki zincirinin son halkasının tamamlanmasının az olmasını şöyle özetlemiştir. francis galton "öyle görünüyor ki her bir yabani hayvana evcilleşme şansı verilmiştir, çok eskiden... pek azı evcilleştirilmiş ama bazen yalnızca küçücük bir ayrıntı yüzünden evcilleşmeyi başaramayan büyük çoğunluğu sonsuza kadar yabani kalmaya mahkum olmuştur."
  • yaklaşık1879 yılında otobiyografik bellekle ilgili ilk deneyleri yapan biliminsanıdır.

    kaynak: yaşlandıkça hayat neden çabuk geçer- douwe draaisma
hesabın var mı? giriş yap