• strüktürü cephesinden bağımsız olarak tasarlanmış yapılara her iş bittikten sonra alüminyum mulyon ve transomlar tutturulup, sonra bu ikinci strüktüre spandrel, cam yahut alüminyum panel asılarak yapılan, ankara'da çetin emeç bulvarı civarında (en sıkı örneği migrosun üstündeki ftz binası) istanbul'da levent ve maslak dolaylarında (en sıkı örneği iş kuleleri bittabi) yoğun olarak görülmekte olan yeşil, mavi, bronz camdan kutular elde etmeye yarayan bina makyajıdır.
  • alüminyumun engin deryası ve tasarım gücünüzün birleşmesi ile ,size her türlü formda bina cephesi yapabilme imkanı veren,geri dönüşümü ile de doğaya hiçbir zararı bulunmayan ekolojik süper sistem...
    alüminyumda o kadar çok çeşit mevcuttur ki cephede çözmek istediğiniz her detaya mutlaka uygun kesitte bir profil tasarımı bulabilirsiniz...
    günümüzde artık nereye baksanız görebileceğiniz uygulamalar vardır.ama ne yazıkki özgün olanlar azdır..
    uygulamadaki en önemli noktalardan biri de işçiliktir..ilerde tasarladığınız cephe içersinde yaşayan insanların arkanızdan saydırmaması için,gerekli bilgileri edinip uygulamayı bizzat kontrol etmenizi şiddetle tavsiye ederim..
    şu sıralar en büyük hayalim ise güneş kontrollü camlar eşliğinde (yurt dışındaki örneklerde olduğu gibi) süper ekolojik cephelerin tasarımını
    gerçekleştirebilmek...
  • (bkz: parti cephe)
  • bir yapının estetik değeri cephesinin tasarımı ve konsepti ile doğrudan ilişkilidir. yalnız bir cephe için önemli olan tek şey estetik değildir, aynı zamanda binanın yaşam alanını iyileştiren önemli teknik gereksinimleri mevcuttur. ne kadar gün ışığı aldığınız,havalandırmanız hatta konfor alanınız cephenizle ilgilidir. aynı zamanda samandıra'da bulunan firmamızın uzman olduğu konudur. viralde sınır tanımıyoruz. tanışmak, beraber bir iş birliği geliştirmek için yeşillendirebilir veya info@dovkayapi.com adresine mail atabilirsiniz.
  • blog yazısı için buradan.

    giydirme cephe, kendi ağırlığını ve rüzgar yükünü yapının taşıyıcı strüktürüne ankraj adı verilen bağlantı elemanları ile aktaran bir bina bileşenidir.

    ingilizce'de ise building envelope, building skin, cladding, curtain wall, facade gibi çeşitli sözcükler ile tanımlandığını görebilirsiniz. en genel tanımlı tabiri fransızca 'façade' sözcüğü olmak ile beraber sözcüğün etimolojisine baktığımızda latince 'yüz' anlamına gelen 'facia' sözcüğünden türediğini görebiliriz. gerçekten de cephe, binanın dış ortamla ilk temasını sağlayan, onu bir nevi tanımlayan yüzüdür. bu alandaki güncel tartışmalar, özellikle aktif ısıtma/soğutma, gölgelendirme ve fotovoltaik sistemlerin cephe sistemine entegre edilmesiyle beraber cladding ve curtain wall ekseninden çıkarıp, building envelope ve building skin eksenine yakınlaştırmıştır. cephe son zamanlarda bir post gibi statik değil, bir deri gibi dinamik bir bileşen olarak ele alınmaktadır.

    cepheye baktığımızda, ana işlevi, iç mekan ile dış mekan arasında bir ayraç ve filtre görevi görmesidir. doğası gereği, iç ve dış her iki ortamla da münasebet halindedir.
    yapısal hareketleri, statik ve dinamik yükleri binaya iletir.

    çevresel açıdan ise binayı envai çeşit dış hava koşullarından yalıtır ve korur. aynı zamanda ısı, ışık ve ses (akustik) kontrolü sağlar. sistem tasarlanırken bulunduğu coğrafyanın ikliminden bağımsız düşünülemez; çözümler de çevresel ve yapısal çeşitli parametreler göz önünde bulundurularak geliştirilir.

    giydirme cephenin ilk örneklerine baktığımızda:

    crystal palace / londra, 1851

    the great exhibition (ya da tam adıyla the great exhibition of the works of industry of all nations) vesilesiyle, endüstri ürünlerinin sergilenmesi için joseph paxton tarafından tasarlanmış, tamamen cam ve dökme çelikten oluşan şeffaf bir yapıdır. özünde bir peyzaj mimarı olan paxton tarafından yapısal olarak devasa bir sera olarak tasarlanan crystal palace büyük bir inovasyon sayılmasa da dönemine nispeten hayli yenilikçi bir fikri yansıtması dolayısıyla önemlidir. tartışmaların önünü açmış, cephe teorisi ve pratiğinin tartışma sahasını genişletmiştir.

    hyde park içerisinde yer alan yapı yıllar içerisinde geçirdiği birkaç yangın sonrası yıkılmış, yangınlardan sağ kalan kalan kuleleri de ikinci dünya savaşı'nda alman bombardımanında hedef olabilir düşüncesi ile kaldırılmıştır. bir zamanlar crystal palace.

    home insurance building / chicago, 1883

    günümüz gökdelenlerinin atasıdır denilebilir. 12 katlıdır ve yapı iskeleti çelik konstrüksiyondur. mimarı william le baron jenney de gökdelenlerin babası olarak bilinir.

    araya ek bir bilgi de iliştireyim: bu binanın yapımının 1883 yılında olması tabii ki bir tesadüf değil. 1860-1890 yılları arasında sırasıyla buharlı, hidrolik ve elektronik merdiven ve asansörler icat edilmiştir.

    (bkz: otis)
    (bkz: siemens).

    konvansiyonel teknikler ve kas gücünün getirdiği fiziksel limitler aşılıp, daha az iş gücü ve emek ile daha yukarılara taşıma ve mobilizasyon yapabilme avantajına sahip olunmuştur.

    bu bina da esasında güncel tanımıyla tam olarak giydirme cepheye sahiptir diyemeyiz fakat öncüdür. misalen spandrel bölgedeki tuğlalar iki çelik plaka arasında örülüp, bina dışına alınmış ve bir duvardan ziyade kaplama işlevi görmüştür.

    bina görünüşü ve cephe detayı için şu ve şu.

    bu şekilde kronolojik olarak ilerlediğimizde karşımıza çıkacak iki popüler bina daha var:

    boley clothing company building/ kansas city, 1909
    empire state building / new york, 1931
  • binaların, taşıyıcı sistemlerinin (betonarme, çelik) üzerine, ankraj demirleri ile bağlanan, çoğunlukla alüminyum sistemlerden oluşan bina kabuğudur. çeşitli versiyonları mevcuttur. alüminyum için; silikon cephe, kapaklı cephe, yarı kapaklı cephe, spider cephe, panel cephe sistemleri ile binaya, statik değerler elverdiği ölçüde sınırsız seçenekle kabuk tasarlama imkanı verir. ayrıca binaların döşemelerinin dışına bağlandığı için, binaya fazladan iç hacmi kazandırır. kazanılan fazladan iç hacmi, m2 fiyatlarına yansıtılır ve yatırım maliyetine olumlu etki yapar.

    mühendislik olarak bilgi ve uygulama yetkinliğine sahip firmalar tarafından yapılmalıdır. aksi halde, rüzgar yüklerine ve sıcaklık farklarına maruz kaldığında sonu felakete gidebilecek sonuçlar oluşturabilir.
    ülkemizde oldukça ilerlemiş bir sektördür. öyle ki; bugun abd/manhattan'da dahi yapılan bir çok giydirme cephe, türk alüminyum uygulama firmaları tarafından yapılmaktadır.

    ekstrüzyon firmaları, uygulama firmaları ve malzemeleri tedarik eden toptancılarla birlikte dev bir sektör olarak ülke ekonomisinde ciddi bir payı vardır.
  • klasik kapaklı cephe sistemleri, strüktürel silikon cephe sistemleri, panel cephe sistemleri, transparan cephe sistemleri, skylight sistemleri, cold fasad cephe sistemleri, doğrama cephe sistemleri gibi çeşitleri vardır.
  • gunumuzde hemen hemen tum yuksek yapilarin cepheleri bu sekilde cozulmektedir.
  • giydirme cephe sistemleri, binanın taşıyıcı sistemine dıştan bağlanan bir ızgara sistemi ve bu ızgara sistemine takılan panellerden oluşur. dış duvar olarak kullanılan bu tipteki giydirme cephe elemanları cam, asbestli çimento, plastik, doğal ve yapay taş gibi malzemelerden yapılır.
  • iki elemanın birleşip, " hadi kendi işimizi kuralım" dediği bir sektördür ve aynı zamanda bu elemanların yarısının 1 sene içinde tekrar iş aramaya başladığı sektördür.
hesabın var mı? giriş yap