• kan şekerini anında ölçmeye yarayan basit, pratik bir alet. kimi diyabet hastaları bu aletten evlerinde bulundururlar. bazısı gerektikçe, bazısı canı sıkıldıkça kan şekerini ölçer. yazılışı konusunda küçük bir ihtilaf var. başlıktaki formu google'ca daha kaydadeğer bulunduğu, ingilizce aslına daha uygun olduğu ve diğer formunu* (yine google'ın gammazlamasıyla) daha çok ihalecilerin kullandığını öğrendiğim için bu formunu tercih ettim. bence iyi ettim.
  • en çok tıp fakültesi hastanelerinde 6.sınıf öğrencilerinin elinde görülebilecek alet. zavallının kabusudur. duvara fırlatıp kırmak ister fakat yapamaz. en çok da sabah şekeri ifrit eder, zar zor kalkar, yüzünü soğuk suyla yıkayarak uyanmaya çabalar, oda oda dolaşıp yatağında mışıl mışıl uyuyan hastalara insülin saatinin geldiğini söyleyip uyandırmaya çalışır fakat çoğu zaman hasta tek parmağını uzatarak uykusuna devam eder. her yıl haziran ayında alet yeni internlere geniş çaplı bir törenle teslim edilir. "bu yıl annenizden, babanızdan, sevgilinizden çok bu aleti göreceksiniz" demeye getirilir, "alışın, sevin onu."
  • ıgne uclu kalem goruntulu zimbirtiyla parmak delip kaninizi makinanin ucundaki turnusol kagidi kivamli kagida damlatiosunuz , sekeriniz kac cikmis icerikli heycan dolu 2- 3sn sonrasi makine size sonucu veriyor ekraninda, cok pratik iyi guzel de insan kendi parmagini delemiyor :)
  • esas adıyla değil de, ısrarla "kan şekeri ölçüm cihazı" olarak bilinen, istenen; işe yarar alet.

    - glukometre mi istemiştiniz?
    - hayır hayır, kan şekeri ölçüm cihazı.

    defalarca tanık olduğum diyalog.
  • devlet hastanesinden ücretsiz verilen bir cihaz arızalanıp, normal şekerin 20 birim altını göstererek, annemin şeker dengesini bozmuştur. dikkatli olmakta fayda vardır. şimdi internetten iyi bir cihaz arıyorum.
  • şeker hastası olan babaannenizde, dedenizde, annenizde veya yakın bir arkadaşınızda gördüğünüz bu alet insanoğlunun yaratıcı zekasının güzel bir yansıması olup ve cepte taşınabilir bir laboratuvardır aslında.

    karbonhidratlar yani şekerler bağırsaktan emildikten sonra kanda serbest bir şekilde dolaşıma katılırlar insülin ve glukagon gibi hormonlar ise kandaki bu serbest şekeri kontrol altına alarak normal bir düzeyde kalmasını sağlar.

    insülin hormonunun bozukluğundan dolayı insanlar şeker hastası olur ve yukarıda görseli gördüğünüz aleti kullanarak kan şekerlerinin durumuna bakarlar ve aletteki değere göre doktorun verdiği ilaçları kullanırlar.

    şimdi de bu küçücük aletin bir damla kan ile dolaşımdaki şeker miktarını nasıl ölçtüğüne bir bakalım.
    asıl işi yapan küçük test şerididir. diğer sayı değeri gösteren alet bir çeşit akım ölçerdir. test şeridi bir kaç tabakadan oluşur. şeridin üzerine damlatılan kan içindeki glikoz şeritteki glikoz oksidaz ile karşılaşır ve katalize olur ve glukonik asit ve hidrojen peroksite dönüşür daha sonra hidrojen peroksit bir elektrokimyasal probun anodunda elektrokimyasal olarak oksitlenir bu olay bir molekülden elektron kazanımı veya kaybını içerir ve numunedeki glikoz konsantrasyonuyla orantılı bir amperometrik sinyal yani akım üretir.görsel

    sonuç oluşan akım ölçülür ve kan şekerimizi ekranda görmüş oluruz.
    kaynak:123
  • sağ el ve sol elden farklı ölçüm yapana denk geldiğim alet.

    yaklaşık 10 puan daha az değer veriyor sol elden kan alınca. alet mi bozuk, normal mi, ne yapmalıyım acaba?
hesabın var mı? giriş yap