• güneş nükleer tepkimeler ile yandığından ötürü su ve ıslak battaniye ile değil; sadece ve sadece üfleyerek sönebilir. bütün çinliler bi araya gelse güneşi söndürebilir bence.
  • (bkz: göreve hazır suserlar)

    edit:

    o kadar suyu nereden bulacağız amk. söndürmeye çalıştığımız kamp ateşinin boyutları hakkında fikir sahibi olmak için.

    https://www.relfe.com/…r_system_sun_earth_size.html

    bilim kurgu filmlerinde soğuk fizyon bombası gibi bişey vardı belki o işe yarar ama bu işten ne çıkarımız var ben onu çözemedim.
  • önbilgi 1: güneş şu anda proton proton zincirleme reaksiyonu ile "yanıyor". temel yakıt hidrojen. üstelik bu reaksiyon ilerledikçe ürün olarak oksijen de açığa çıkıyor.

    hidrojen yakma işlemi bitince de cno cyle denilen karbon-azot-oksijen çevrimi başlıyor.

    önbilgi 2: yıldızların kütlesi arttıkça, yanma/yakma işlemleri hızlanıyor, dolayısıyla yakıtlarını daha hızlı tüketip, erken ölüyorlar, ömürleri kısa oluyor.

    bu bilgiler ışığında, güneş'e dev bir hortumla su tutarsanız, daha yüzeyindeyken su hidrojen ve oksijene ayrışacaktır.

    olası sonuç 1: eğer bu ürünlerden hidrojen, konveksiyon yardımıyla güneş'in yüzeyinden iç katmanlara, nükleer tepkimelerin gerçekleştiği yerlere ulaşabilirse, onlar da yanar, yanmaya katkı sağlarlar dolayısıyla cno cylce'a daha erken ulaşır, yıldızın ömrünü kısaltarak "söndürürsünüz".

    olası sonuç 2: eğer bu ürünlerden hidrojen çekirdeğe ulaşamazsa, iç katmanlarda cno çevirmi başlayınca, hidrojen yanma aşamasının "orta katmanlara" taşındığı evrede bu hidrojen değerlendirilir (bu aşamada konveksiyon yeterli olacaktır hidrojeni ortaya taşımaya) ve bu noktada suyla sisteme dahil ettiğimiz hidrojen "geç" katkı sağlayacaktır, yine de yanma hızlanacak, yine yıldızın ömrünü kısaltarak söndürmüş olacağız, ama olası sonuç 1'dekinden daha az kısalcatağız ömrünü (daha geç sönecek). (orta katmanlarda yanma olayının detayı için kappa mekanizmasını okuyabilirsiniz)

    her halükarda, sıktığımız suyun ayrışmasıyla güneş'in atmosferinde takılan oksijen atmosferin geçirgenliğini (opasite) azaltacağı için, iç katmanlardaki ışınım basıncı ve sıcaklık üstel* biçimde artacaktır, bu da başlı başına reaksiyonları hızlandıracak, yine ömrü kısaltarak söndürmemize katkı sağlayacaktır.

    işin ironik bir tarafı var, yıldıza sıktığımız suyun kütlesi 0.44 güneş kütlesinden fazla olursa, sonuçta güneş'in kütlesi chandrasekhar limitini geçecek ve güneş "söndüğünde" bir beyaz cüce olmaktansa nötron yıldızına dönüşecek, hatta belki kara delik olacaktır.

    işin verimsiz tarafıysa bence üzerine sıkacağınız suyun miktarı değil, momentumun korunumundan ötürü, hortumun geri geri gitmesine nasıl engel olacağınız. yani hortum sürekli geri kaçarak güneş'i sulamak yerine yanlışlıkla bütün güneş sisteminde sel oluşturabilirsiniz.

    aklıma gelen bir çözüm: sanırım hortumu güneş-jüpiter sisteminin lagrange noktalarından birine koymak, ve üzerine püskürttüğümüz suyun kütlesine bağlı olarak, sistemin lagrange noktasının değişimine göre momentumu öyle bir ayarlayacağız ki, yeni lagrange noktasında kalacağız hep. problem, güneş'in kütlesi arttıkça lagrange noktası güneş'e yaklaşacaktır, ama hortum geriye gidecektir, bunun çözümü için hortumdan çıkan suyun hortumun etrafına dönerek spiral şeklinde bir yörüngeyle güneş'e ulaşmasını sağlamak olabilir. bu sekizyüz bilinmeyenli diferensiyel denklemi çözecek babayiğit çıkarsa deneyebiliriz.

    özetle güneş'i söndürmek için onu yaşlandırmanız gerekiyor, ve bence hortumu pozisyonlandırmak, söndürmekten daha zor.

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.
  • güneş'e, yanıyorsun fuat abi diyerek cos diye suyu başından aşağı dökmek isterim. fakat bizim güneş'i söndürmek için ne kadar su gerekir? kendi kütlesinde bir su balonunu suratına çarpsak tamamen söner mi? yoksa biraz ateşi düşse de tekrar harlanır mı? güneş'i suyla söndürmek mümkün müdür? yoksa toprak döksek daha mı iyi olur? bunlar kafamı kurcalıyor işte.
  • bir kere güneş dediğimiz şeyde bir mantık hatası var. uzayda oksijen yok. hani oksijen olmadan ateş de yanmazdı. bence güneşin etrafını kapatarak, ateşi boğmalıyız.
    demek ki neymiş uzayda hava varmış.
  • suyla söneceğini sanan yazarların çokluğu, ülkemizdeki bilim ve teknoloji yoksulluğunun en iyi göstergesi.
    arkadaşlar su, hidrojenin açığa çıkmasıyla oluşacak enerjiyi emzimleyemez. çay dökmek lazım. çünkü çay harareti alır.
  • gunesin kutlesi kadar suyu bir araya getirseniz o kadar su molekulu birbirine kutle cekim kuvveti uygular. bu kuvvet etkisinde su buyuk bir basinc altinda sikisir. en sonunda asiri basincli butun buyuk kutleler gibi bir yildiza donusur.

    yani o kadar suyu gunese atamazsiniz, deneseniz havada ikinci bir gunese donusur, gunese gunes atmis olursunuz. o da tahmin edersiniz ki sondurmez.
  • güneş yanığına yoğurt iyi geldiğine göre su ile değil ancak yoğurt ile söner. (bkz: ya sönerse)
  • şimdi üç kuruşluk nükleer fizik bilgimle caka satacağım: güneş dediğimiz alet, füzyon reaksiyonu ile çalışır. ortamda bulunan hidrojen atomlarının çekirdekleri, çok yüksek sıcaklık altında birleşir ve ortaya daha ağır olan helyum atomu çıkar. eğer güneşe su sıkarsanız, bu onun için son derece besleyici bir yemek olur ve onu epey güçlendirir.
hesabın var mı? giriş yap