• radyoda trt3ü takip edenleriniz bilirler.. trt spikerlerinin karlı günlerde kullandığı bir kalıp da şöyledir ;

    "konya'nın çumra mevkiindeki köy yolları kar nedeniyle ulaşıma kapandı"

    buradaki kalıplar : 1- ulaşıma kapanmak 2- x'in y mevkii

    özellikle ikinci kalıp güzide trt spikerlerimizce "mevkığinde" diye öyle bir telaffuz edilir ki her seferinde "bu ne beeee defolun fransaya gidin" tepkisi alır benden.. neyse..
  • "doğu karadenizin iç kısımları yer yer yağışlı, marmara ve ege bulutlu, diğer yerler az bulutlu ve açık geçecek" bunu kullanmayanı işten atarlar.
  • bir dönemin efsanesi olarak;

    (bkz: havalar nasıl olursa olsun sizin havanız iyi olsun)
  • kişisel olarak en deli olduğum bölüm rüzgar hakkındaki "üç ila beş, yer yer altı" kalıbıdır. misal "denizlerimizde rüzgar günbatısı ve karayelden üç ila beş, yer yer altı kuvvetinde esecek."

    üç ila beş, yer yer altı, bilemedin sekiz, olmadı on...

    bu ne biçim bir tahmin işidir anlamam. her seçeneği söylemişsin be güzelim. falın fallanmış. doğmuşsun, yaşıyorsun ve bir gün öleceksin gibi.
  • bir de sıcaklık -4'se "eksi dört" denmez, laf uzatılıp "sıfırın altında dört" denir.
  • istanbul'da hava sikiş sonrası orgazım cigarasının dumanıylan dolmuş oda misali puslu ve de sisli. ve de yollar, henüz dillenmiş ancuk misali nemli. ağaçlar yırtık dondan fırlamış erekte çük misali kıpırtısız ve de sessiz. topraksa yapış yapış olmuş koltuk altı gibi kokmakta. havada erotizmin ağır dürtüsü... zikişin son yokuşundan aşağılara doğru, vitesin henüz boşa alındığı anda, beleren gözlerin manasızlığı içinde aranan o anlam kadar değerli bişeyler söylemek isterdim bakire ekranlara... olmuyor ama... en iyisi, er kişiler içün tespih tanelerini şıkırdatıp taştaş kaşımak, zat-ı hatunlar içinse terli ancuklarından yayılan kesif kancık kokularını düdüklüde kaynayan fasulyenin pre-osuruk kokusuna karıştırarak mutfakta volta atmak. ben spikeriniz gevşek cıvata, bol vantilatörlü günler dileyerek huzurunuzdan siktir olurum...
  • özellikle trtde sık sık rastlanan, çogu zaman çok sevilen bir şarkı edasıyla ekran başındakileri de sunucu ile birlikte söylettiren, kalıplaşmış terimler, kesiltici cümleler, zarflar, baglaçlar, sıfatlar, zamirler...
  • bölge bölge meterolojik tahmin yapan tüm kanallarda bölgelerin sıralanmasını da kapsayan kalıplardır. sıralama daima marmara, ege, akdeniz, içanadolu, karadeniz (bazen önce batı, sonra orta ve doğu), ardından doğu anadolu ve son olarak güneydoğu anadolu bölgesi için tahminler iletilir. şu ana kadar hiç bir kanalda iç anadolu'dan başlayıp ege'ye oradan karadenize geçen bir hava durumu bültenine denk gelinememiştir.

    (bkz: orta ve doğu karadeniz bölgesi)
hesabın var mı? giriş yap