• boğazdaki konumu nedeniyle yılın 200 günü rüzgarlı olan, 18 mart 2007 tarihinde restore edilmiş haliyle kültür hizmetine sunulan namazgah tabyalarını da barındıran, meşhur dur yolcu yazısına ve bu yazının altındaki kışlaya ev sahipliği yapan köy.
  • kilitbahir deniz kilidi anlamındadır. köy, ismini çanakkale boğazına hakim ve kalp şeklindeki eşsiz görünümlü kalesinden alır.
  • çanakkale boğazının avrupa yakasındaki en dar yerine kurulmuş yerleşim birimi. kilitbahir kalesi ve çanakkale savaşından kalma tabyalar görülmeye değerdir.
  • 90'lı yılların sonunda, iyisiyle kötüsüyle, tek otelinde bir seneden fazla yaşadığım, kendine has özelliklere sahip deniz köyü.
    çok geç öğrendim ama eminim güzel bir yerdesindir... sevgili çetin amca; bu entari sana...
  • çanakkale boğazına nazır dik bir yamaç üzerinde, tarihi dokusu ve daracık sokakları olan, huzurlu, şirin mi şirin köy. emekli olup, kalabalıktan kaçıp yaşanası yer. boğaz manzarası çanakkale'den daha güzeldir. baktıkça insanın içi açılır. sardalye balık ekmeği meşhurdur. tepeye doğru çıkarken kaleyi geçince, çınar altı güzel bir çay bahçesi vardır. dar sokaklardan biraz daha tepeye ilerleyince cahidi sultan türbesi çıkar karşınıza. durmadan devam edin, mezarlığı geçip sağdaki patikadan tepeye doğru yürüyün. köyün en yüksek noktasından teras manzarasını görmek için buna değer. orada ''ciğerci baba'' adında bir mezar daha bulunur. tepedeki dur yolcu resminin solunda kalır.

    edit: görsel bu mekan çanakkale'liler tarafından bile fazla bilinmediği için henüz fotoğrafını bulmak çok zor. ancak kilitbahir'in en yüksek noktası burasıdır. tam cepheden değil de lapseki tarafına doğru bakarsanız açık bir günde kilometrelerce uzaktan çanakkale köprüsü'nü bile görebilirsiniz.

    köyün tarihi m.ö. 400'lerde truvalılar dönemine kadar uzandığı rivayet edilse de 1462’de fatih sultan mehmet'in inşa ettirdiği kaleyle birlikte yerleşim merkezi haline geldiği düşünülmektedir.

    görsel
  • çanakkale boğazına hakim eceabata bağlı küçük köy. burdaki bazı evler denizin içindedir o kadar ki dalgalar evin altını şap şap döver, uyanınca kapıdan pencereden boğaza atlayabilirsiniz. iskeleden inip kilitbahir kalesine doğru yaya giderken yolun darlığından ve gelen giden arabalardan dikkatli olunması tavsiye olunur. rüzgar o kadar serttir ki elinizle sıkı tutmazsanız alır çocuğunuzu denize savurur.
  • buraya giderken bir miktar nakit bulundurun yanınızda. turistik bir yer olmasına rağmen para çekebileceğiniz bir atm yok. ayrıca marketlerinde kredi kartınızı kullanamıyorsunuz.

    denize girmek için çanakkale' den geçip yanımızdaki az biraz nakitle bisiklet kiraladık. sigara, yiyecek, içecek almak için eceabat' a gitmek zorunda kaldık. bir yanımızda yeşil bir yanımızda mavi eşlik etti bize. denizin davetini geri çeviremedik ve biraz serinlemek için mola verdik.

    benim anlamadığım; çanakkale' de hayatına devam edenler neden burada ikamet etmiyor? on dakikalık feribot yolculuğunun maliyeti 1 tl. potansiyeli yüksek olmasına rağmen öylece kalenin arkasında saklı kalmış, bir kaç dandik pansiyonla yetinmiş. milli park sınırları içerisinde olmaksı oldukça kısıtlamış.

    güzel bir köy olmasına rağmen feribot sırası bekleyen otobüsler kaos ortamı yaratıyor. transit geçenler neyse de gelibolu- eceabat yonune giden otobusler insana sıkıntı veriyor.

    tatil opsiyonundan ziyade checkpoint özelliği taşıyan köy.
  • çanakkale'ye aşırı yakın köy. tabi arada deniz var. tam olarak donanmanın karşısına denk gelir. insanda garip hisler uyandırır.
  • eceabat'ta yapacak bir iş bulduğum takdirde yaşamak istediğim sevimli köy.
  • gercek ismi kilidülbahir olan çanakkale'nin eceabat ilçesinin denize sıfır köyü.
hesabın var mı? giriş yap