• türkiye'nin sayılı profesyonel lpgdönüşüm sistemleri merkezi olan candan müh. tarafından dile getirilen ve test sonuçlarına dayandırdıkları olaydır. çok tartışılacak bir konu olmakla birlikte eğer gerçekse sağlıklı montajın önemini ortaya koyan bir durumdur.

    http://arabavideo.com/…aractan-daha-mi-hizli-gider/

    benim hala aklım almıyor gerçi, mantığını anlatması lazım birilerinin.
  • teorikte mümkün ancak pratikte mümkün olmayan iddia.

    eğer hava yakıt karışımını zenginleştirip lpg tüketimini arttırırsanız benzinliden de güçlü bir lpg canavarınız olur. ancak tasarruf oranı büyük öncelik olan lpg sisteminde kim böyle bi salaklık yapar ayrı konu.

    diğer yandan lpg nin yüksek devirlerde bir dezavantajı var. maksimum hız için lpg kullanımı büyük sıkıntı.
  • hayır gitmez. ideal yakıt-hava karışımı sağlandığında benzin daha yüksek performans elde eder. çünkü lpg propan ve bütandan oluşur, 3 ve 4 karbonlu hidrokarbon zinciridir. benzin ise 7-10 arası değişen hidrokarbon zincirlerinden oluşur, en yaygın bulunan 8 karbonlu oktan da yakıtların yanma zorluğunu ifade eden oktan biriminin referansıdır zaten. lpg benzinden daha yüksek oktan değerine sahiptir, daha çok sıkıştırılabilir, ancak molekül başına yanma tepkimesinde parçalandığında benzin kadar çok enerji ortaya çıkaramaz. sıkıştırma oranı ve hava-yakıt oranı da önemli. arabanız çok yakıyorsa tüp taktırmak yerine turbo taktırın, bokunu çıkarmazsanız hafif bir turbo, piyasadaki tüm fabrika çıkışı benzinli araçlarda* hem yakıt tasarrufu hem de daha iyi performans sağlayacaktır.

    fabrika çıkışı bir benzinli motordan daha iyi performans verebilir bir lpg dönüşümü, ama bunun sebebi lpgli sistemin sıkıştırma oranı ve yakıt-hava oranı ayarlandığı için olabilir ancak, ve çok daha fazla yakıt maliyetine sebep olur. eşit şartlar altında sadece yakıt türü kıyaslandığında lpg'nin benzin'e yaklaşabilecek bir performans vermesi mümkün değildir.

    edit: kimya bilmeyenler için hidrokarbonlar gibi organik moleküllerde, karbon zinciri uzadıkça yanma tepkimesinde daha çok enerji açığa çıkar. bunun sebebi molekül başına daha fazla tepkime sonucu ürün oluşmasıdır. benzinde de lpgde de alkan grupları kullanılır, bütün bağları tekil bağlardan oluşur ve bir oksidasyon/yanma tepkimesinde basit su (h20) ve karbon diyoksit açığa çıkarır. ne kadar ekmek, o kadar köfte misali, ne kadar çok karbon ve hidrojen varsa molekül başına, yandığı zaman da o kadar çok enerji açığa çıkacaktır.
  • (bkz: gaz pedalı)
  • atmosferik motor 132 beygir aracıma takdırdığım landirenzo ile deneyimlediğim durumdur. araç performansı daha iyi hale geldi.
  • yanlış olan önermedir.

    buji ile ateşlemeli (benzinli) motorlarda temel olarak hava ve yakıt önce birbiri ile stokiyometrik oranda (14.7/1, 14.7 birim hava ile 1 birim yakıt) karıştırılarak silindirlere alınır. sıkıştırma zamanı sonunda ise buji kıvılcımı ile tutuşturularak yanma sağlanır ve yakıttaki kimyasal enerji hareket enerjisine dönüştürülür. (direkt enjeksiyonlu buji ile ateşlemeli motorlar da bulunur, bunlar ise emme zamanında silindire hava alınırken enjektör yakıtı emme supabına doğru püskürtür ve hava yakıt birbiri ile burada karıştırılır)

    buji ile ateşlemeli motorlarda silindirin her bölgesinde homojen bir karışım istenir. ancak yakıt taneciğinin büyüklüğü silindir içerisinde bölgesel olarak zengin ve fakir karışım bölgelerinin oluşmasına neden olabilir (bu durum sadece karışım kabiliyetinden ziyade motor hızına, silindir duvar sıcaklığına, giriş hava sıcaklığına, silindir içinde bir önceki yanmadan kalan egzoz gazı miktarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir). burada önemli olan karışım esnasında yakıt sıvı fazdadır, bu önemli!

    lpg sistemi ilave edilmiş buji ile ateşlemeli motorlarda ise yakıt lpg tankında sıvı fazdadır. ancak lpg, silindirlere ulaşana kadar mikser dediğimiz (piyasa tabiri ile lpg beyni) motorun soğutma suyunun sıcaklığından faydalanılarak gaz fazına dönüştürülür. bu nedenle hava ve yakıt birbiri ile karıştırılırken iki gaz fazın birbirine karışımı söz konusudur. bu durum benzin/hava karışımına göre daha homojen bir karışım sağlarken lpg'nin sıcaklık sebebi ile genleşmesi nedeniyle kapladığı yüzey alanı artış gösterecektir. bu durum silindire alınan hava/yakıt karışımı miktarının azalmasına, yani volumetrik verimin düşmesine neden olmaktadır. yüzdesel olarak silindire alınacak karışımın daha az olması motor performansının benzine göre düşmesine sebep olmaktadır.

    ayrıca kıyaslama 2 farklı özelliklere sahip yakıt arasında yapıldığından kimyasal bağ ve karbon zincirleri yanmayı farklı etkileyecektir. bu konu yukarıda gayet iyi ifade edildiği için tekrar etme gereği duymuyorum.

    yukarıda ifade edilen sebeplerle lpg yakıtı kullanımında benzine göre daha yüksek motor gücünün elde edilebilmesi mümkün değildir. böyle bir iddiada bulunan kişi/kurum hatalı davranıyordur.
  • o hiç bir şekilde mümkün değildir test edip yaklaşık 3-4 arabada onaylandı nasıl mümkün olabilir ki öle bişey olsa orjinal lpg çıkışlı bir araba modeli çıkıpta reklamını gözümüze sokardı
  • bir patlama durumunda doğru olan önermedir. lpg’li araç benzinliden hızlı gider.
  • (#80397212) ek olarak lpgnin yanma sırasında ortaya çıkardığı ısı benzinden çok daha fazla olacağı için motor sübapları aşırı ısınmadan dolayı yıpranacaktır ve motorun ömründen yiyecektir kısa vadede karlı görünsede kardan çok zarar getirecektir.
hesabın var mı? giriş yap