• modern sanat akımları olarak nitelendirebileceğimiz akımların neredeyse hepsi 20. yüzyılda ortaya çıktı. devrimsel nitelikteki akımlar oluşturuldu. çağına göre bakılması lazım, bu akımların çıkmasının en büyük nedeni son yüzyılda belirginleşen özgünlük ve özgürlük anlayışıdır. picasso da michelangelo da büyük sanatçılardır, ama 1500lerde picasso doğsa picasso olamayacağı aşikardır. dönemin yapısına ve insanına en çok ulaşabilen sanatçı gerçek sanatçıdır. daha o zamanlarda insanın kendisini ifade edebileceği eserler bile neredeyse yalnızca otoportrelerdi, ki iç dünya yansımasından bahsedemeyiz. aynı şekilde şu anki günümüze michelangelo gelse o da hakettiği yere ulaşamayacaktı. picassonun o dönemde yaşaması gerektiğini düşündürecek tek bir düşünce bulamamaktayım. hazır konusu açılmışken değinmek istediğim bir nokta iste şu an ben sanatçıyım diye dolaşanların bir kısmının picasso vari tablolar yaparak kendilerini picasso zannetmesinden kaynaklanmakta. o dönemde ilk siz yapsanız evet sanatçıydınız ama şu an sadede kolaya kaçan taklitçilersiniz. sanat insanlarla beraber ilerlemek zorunda olan bir süreçtir. mağara çizimlerini sanat olarak nitelendiriyorsak - ki tartışmaya açık bir konu- şu an duvarına ceylan avlayan insan çizsen ona da sanat deme durumunda kalman lazım. sezarın hakkı sezara.
  • başlık sahibi, yanilgi hissettigi icin başlık açmış, o zaman bu yanılgıyı adreslemeye çalışalım.

    bu hissin bir sebebi turkiyede yetişen insanlarda tarihe karşı bir fantezi yaklaşımı olması, tarihin gerçek olduğunun farkındalığının olmaması olabilir.

    mesela davinci çok akıllı adam, günümüzde böylesi yok demek de benzer bir yanılgıdır. gunumuzde iyi bir mühendis yaraticiligi saymazsak, teknik anlamda davinci'den daha ileridedir ama davinci on plandadır. sebebi ise davinci'nin teknik dehası değil, mihenk taşı ve örnek olmasıdır. benzer durum dali için de geçerli. bu insanlar kendi dönemlerinde yaşadılar ve öne çıkan işleri insanların dikkatini çekti. benzer şekilde bugün de böyle insanlar yaşıyor, üretiyor ve ölüyorlar.
  • bellek ve şablonlarla ilgili bir süreç olduğunu düşündürüyor. hakkında detaylı bilgiye sahip olmadığımız konularda bellek boşlukları dolduruyor; ama elbette genel kanılarla ve yüzeysel bilgilerle dolduruyor. mesela ressamların o tarihlerde yaşamış olduğu fikri bütün ressamlara yapıştırılmış gibi; mevcut şablona, mevcut şemaya uydurulmuş gibi.

    oysa ki picasso fotoğraf çekinmeyi çok seven, hatta her anını kaydetmeye çalışan, çılgın pozlar veren biri. eldeki veriler başlık sahibinin söylediği gibi değil; picasso o tarihlerde yaşamış bir ressam görüntüsünde değil kesinlikle. çünkü bir çok fotoğrafı var :)

    ama bellek yamulmuş ve eksik bilgiyi şablonlarla tamamlayarak hata veriyor. gerçek bilgiyle karşılaştığında kafa kaşındırıyor.
  • bu kadar yakın zamanda yaşadığını öğrendiğimde ilk ben de şaşırmıştım. tabi bu ilkokul yıllarımdaydı.
  • son 2 gündür twitter'da milyon kişinin konuştuğu tespit öyle sanıyorum ki bir tek size tuhaf gelmiyordur. benimkisi sadece bir şüphe tabii. https://twitter.com/…aps/status/1233505196535316480
  • (bkz: hieronymus bosch)

    gerçi dünya görüşü tamamen zıttı muhtemelen...
  • picasso‘yu ne zannediyorsa artık. yazık la kimin çocuğuysa.
  • kızı (bkz: paloma picasso)'nun hala hayatta olduğunu öğrendiğinde şapkası uçacak yazar beyanı.
  • cehalette yeni akim bu galiba: “bilmiyorum sadece bana mi oyle geliyor”.

    evet. sadece sana ve senin gibi cuhelaya oyle geliyor canim.

    mandela effect ile alakasi yok. picasso’nun en bilinen eserlerinin basinda guernica geliyor. guernica’yi goren hikayesini mutlaka duymustur. ispanya ic savasi 1936-39 arasinda gerceklesmistir. franco 1975 yilinda ölmüstür. konu neydi kafam gitti :/
hesabın var mı? giriş yap