• kavram anlamindan farkli olarak 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9'dan baska sayilara verilmemesi gereken isim.
    orn: 42 bir sayidir, rakam degil, hatta rakkam hic degil
  • özellikle türkiye cumhuriyeti'nde gerçekleşen ölümler söz konusu olduğunda bir meselenin önemli olup olmadığını belirleyen matematiksel işaretlerdir bunlar..

    terör saldırısında şehit edilen asker sayısını, kömür ocağındaki kazada ölen madenci sayısını, trafik kazasında ölen toplam kişi sayısını, tersanede gerçekleşen kazada ölen işçi sayısını, kısa bir zaman aralığında bir hastalığa verilen kurban sayısını, öldürülen kadın-çocuk sayısını ifade ederken kullanıldığında nicelik bakımından yüksek bir değeri ifade ediyorsa tantana kopar..

    halk ayağa kalkar, devlet makamları heyecanlanır, basın olayı gündem haline getirir..

    aksi taktirde, ölenlerin sayısı tek haneli rakamlarla ifade ediliyorsa (1'den 9'a kadar) üzeri örtülür, unutulur, ciddiye alınmaz.. tekrar eden bu gibi ölümler "münferit" olarak değerlendirilir.. toplamda rakamsal değer büyük olsa bile ayrı ayrı gömülüp dikkate değer bulunmaz..

    isimler silikleşir ve rakama dönüşür yaşamlar.. iki yedi dört.. ikiyüzyetmişdört adam.. adları yok.. onlar 274.. üç rakam ile tanımlanan bir dünya yaşam..

    türkiye'de ölümler rakamsal değerine göre önem kazanır..

    önem dediysek o kadar da değil canım.. paniklemeyin hemen.. bir haftaya gündeminiz değişir ve hepiniz onun için itişiyor, küfürleşiyor olursunuz..

    dert etmeyin siz, ateş düştüğü yeri yakar..

    ...

    dibine ek:
    devletin, niceliğe göre daha şefkatli, daha anlayışlı, daha sosyal "gibi" görünmesine sebep olur rakam.. bir kişi öldüğünde kaderine terkedilir ama ölenleri 3 haneli olarak ifade ediyorsa bu rakam, tamamen aynı durum ve şartlara sahip olmasına rağmen devlet "baba"lığını hatırlar..

    görevi olanı lutfeder biz kullarına..
    bunun için verdiğimiz vergilerle bize ihsanda bulunur..

    rakam ikiyüzlülük turnusolüdür..
  • tdk'ye göre; 'nicelik, miktar' anlamında da kullanılabilen kelime.

    şöyle örneklendirelim:

    "uzaktaki görülen koyunlar yüksek rakamlara ulaştı."

    burada kullanılan rakam kelimesi, görüldüğü gibi bir miktarı sembolize ediyor.
  • sayilari olu$turan i$aretlerin her biri. orn: 3, 5
  • 10'luk sistem kullanmamızdan mütevellit 10 tanedirler. 0'dan başlayıp, 1er 1er arttıkları için 9'u geçmeleri mümkün değildir. aksini iddia eden varsa, yalan söylüyodur. inanmayınız!
  • sayilari ifade eden sembollere denir.
  • rakam; sayıların alfabesidir. zor bir günümde bulduğum naçizane tanım.

    bir matematikçi ve abla olarak asli görevim; kardeşimi doğal sayılar, sayma sayısı ile rakam arasındaki farkı anlatmak, onu bu karmaşadan kurtarmaktı. o gün ders anlatırken kolay izah edilebilir olan bu tanımla önce ben aydınlandım bi. sonra kardeşim. artık bizimkinin gözünde bir kahramandım.
    (bkz: hem ablasıyım ben onun saksı değilim ben)
  • her bir rakamın yazılışının aslında rakamın değeri kadar açıya sahip olmasıyla ilgili olduğu ve bunun ilk çağlardan bugüne kadar evrim geçirdiği görülmektedir.
    rakamlar ve açılar

    rakamlar gel de şaşırma
  • cümle içinde sıklıkla sayı yerine kullanılma yanlışlığına düşen matematiksel ifadedir. rakamlar 0' dan 9' a kadar olan ve sayı yazmaya yarayan sembollerdir; 9' dan büyük olanlar için rakam ifadesi kullanılmaz. örnek olarak "5 rakamı" veya "5 sayısı" doğru bir ifadedir. ancak "15 rakamı" yerine "15 sayısı" deriz.*
  • en tuhafı, hiç şüphe yok ki, 9'dur. tipe bakın amınakoyım çok garip.
hesabın var mı? giriş yap