• ray charles'a sormuşlar kör olduğunuz için üzgün müsünüz diye, ya zenci olsaydım demiş, şeklindeki seviyeli fıkraya konu olan büyük müzisyendir.
  • 1 metre kadar yakınına yaklaşmayı başardığım ve bunu gurur vesilesi yapabildiğim insan.
  • körlüğünün sebebi glaucoma dır 4 yaşındayken gözlerinin önünde 2 yaşlarındaki kardeşi boğulduktan sonra bunalıma girmiş ve 3 sene içinde görüşünü tamamen yitirmiştir,konserde bizzat tanıklık ettiğim taburenin üstünde 90 derece seyirciye dönüp piyanoya doğru geri döndükten sonra şarkıya tuşları görememesine rağmen kaldığı yerden devam edebilmesi beni şaşırtmıştır.
  • ama piyanist. uc sene once turkiye'de dehset iyi bi konser vermis olan jazz efsanesi (bkz: yillarin eskitememesi)
  • gerçek adı ray charles robinson olan dahi lakabıyla ünlenmiş, siyahi piyanist, şarkıcı, besteci ve orkestra şefi. dahi lakabanı eşsiz müzik yeteneği ve soul müziğin günümüzdeki duruma gelmesindeki büyük emeğiyle almıştır.

    23 eylül 1930 georgia doğumlu. hayatı şaşırtıcı başarılarla dolu. 5 yaşındayken florida'da evlerinin yakınlarında bir cafede piyano çalmaya başladı. altı yaşında iken büyük bir olasılıkla glokom hastalığı nedeniyle görme yetisi azalmaya başladı ve yedi yaşındayken tamamen kör oldu. st. augustine'deki eyalet körler okuluna devam etti. 10 yaşındayken babasını kaybetti. 15 yaşındayken annesini de kanserden kaybedince okulu bırakıp profesyonel olarak çalışmaya başladı.

    1940ların sonlarında nat king cole üslubunda çalan bir caz ve blues piyanisti olarak tanınmasına rağmen, ahmet ertegun'un onun için yazdığı "mess around" adlı bir boogie woogie klasiğiyle kendi tarzını yaratmaya başladı. 1952 ve 1953'te üst üste iki plak çıkardı.**. 1953 yılında guitar slim'in "the things that i used to do" şarkısına yaptığı düzenlemeyle plağı 1 milyonun üzerinde sattı. 1954 yılında müzik dünyası için devrim sayılabilecek bir harekette bulundu ve blues ile dinsel müzik olan gospel'i aynı şarkıda birleştirdi. muhafazakar kesimlerden aldığı tepkilere rağmen buna çok güzel ve kararlı devam etti ve kendi hayran kesmini oluşturdu. bu tarzda yaptığı ilk şarkılar ve plaklar olan "i got a woman", "hallelujah i love her so", "what'd i say" milyonlar sattı ve uzun bir süre satış listelerinde hit oldular.

    ray charles'ın ritmik piyano çalışı ve orkestra düzenlemeleri funky tarzı cazı yeniden canlandırdı. bunun dışında birçok farklı tarzda plaklar yaptı. "georgia on my mind" ve "hit the road jack" adlı çok satan plaklarıyla pop müzik alanına da el attı. georgia on my mind geçte olsa değeri anlanan bir şarkıdır. plak 1960 yapımı olsa da 1979'da georgia music hall of fame'e seçildi. aynı yıl ray charles'ın "georgia on my mind'' şarkısı, georgia eyaletinin resmi şarkısı kabul edildi.

    1949 yılından 1963'e kadar 15 albüm yapan sanatçı, 1964 yılında "ballad in blue'' filmi ile de yıldızlaştı. ardından "the cincinnati kid" (1965; kumarbazlar kralı), "the blues brothers" (1980, cazcı kardeşler) gibi filmlerde rol aldı ve aynı zamanda bu filmlerin müziklerini yaptı.

    1962'de tangerine, 1973'te crossover adlı kendine ait plak şirketlerini kurdu.

    david ritz ile birlikte yazdığı "brother ray, ray charles' own story" (ray kardeş, ray charles'ın ağzından kendi öyküsü) adlı otobiyografisi 1978'de yayınlandı. bu otobiyografi bu sene oscar kazanan ray adlı filmin uyarlanmasında kullanılmıştır aynı zamanda.

    ray charlesistanbul'da izlemek yalnız 1987 yılında 15. uluslararası istanbul festivalinde mümkün olmuştu. bu festival boyunca ray charles üç konser verdi.

    ray charles, 14 şubat 2004'te 8 grammy ödülü kazanarak 72 yaşında bir efsane olduğunu kanıtladı. kendi gibi bir türk tarafından keşfedilen norah jones ile yaptığı düet yıllarca konuşulacak kadar başarılıydı.

    11 haziran 2004 günü 73 yaşında hayata veda eden soul müziğinin efsane ismi ray charles, müzik tarihinin unutulmaz - unutulamaz- bir efsanesi olarak her sene anılacak, şarkıları söylenecek ve o müthiş günler yad edilecektir.

    sanırım ray charles gibi bir dahi yaşamamış olsaydı, kendimi her pazar bir siyahi kilisesinde bulup gospel eşliğinde alkış tutarak mutlu olacaktım. o yüzden iyi ki vardın ray charles ve iyi ki varsın.
  • (bkz: kani karaca)*
  • frank sinatra onu ilk dinlediğinde "bu adam bir dahi" demiştir.
  • unchain my heart parçası teddy powell ve robert sharp jr. tarafından bestelenmiş olup ray baba tarafından 7/5/1961 de (joe cocker misket oynama yaşlarındayken) new york daki bell sound studio larında plağa okunmuştur (bkz: ilk entry),(bkz: ukala).
  • taptığım,geçen yaz 1 saat dinleyebilmek için 25 milyon bayıldıgım asmıs sahsiyet,efsanevi piyanist.
  • 7 yil once bugun, akut karaciger yetmezliginden, bir persembe gunu vefat etmistir.

    7 yil sonra bugun, 73 yasinda olen dahi pianist'in huzur icinde yatmasini, bir persembe gecesi diliyoruz.

    saygilar.
hesabın var mı? giriş yap