• evet umarım linç yemem diyerek açtığım başlık. aynı sistemle başka kişiler dolandırılmasın diye lütfen destek olunuz.

    sahibinden.com adlı sitede piyanoya ilgi duyan çocuğumuza müzik öğretmeninin de tavsiyesi ile duvar tipi piyano aradık.
    1 tane satıcı 12 bin tl'ye ilana koymuştu.

    satıcı ile irtibata geçtik. ürün meblağ nedeniyle get sisteminde satılamıyor dedi.
    sahibinden sitesi çağrı merkezini arayarak bu ürüne get olup olmadığını sorduk. aynı cevabı verdiler (meblağ nedeniyle get yapılamaz).

    satıcı şahısla iletişime geçtik. ürünü beğendiğimizi ancak get olmadan almakta tereddüt ettiğimizi ilettik.

    satıcı şahıs, eşinin müzik öğretmeni olduğunu, 2. çocuğa hamile olması nedeniyle artık özel ders vermeyeceğini ve nakite ihtiyaç duyduklarını iletti.
    konuşmasında üst düzey nezaket kurallarına uyarak (swh) gayet sakin bir şekilde ürünü tanıttı.

    çocuğa alacağımız için bir miktar indirim de yapacağını söyledi. almakta ciddiysek 12 bin tl'den önce 11 bin'e sonra da 10 bin tl'ye son fiyat düşebileceğini de iletti.

    açıkçası ekonomik durumlar gereği 2. el ürün almaktan başka da seçeneğimiz yoktu.

    bu arada ürünü satmakta net kararlı olduğunu, evde yer kalmadığını göstermek için piyanoyu söküp kutuya koyma aşamalarını da foto olarak attı.

    ürünü sıfır olarak hangi mağazadan aldığını gösteren fatura fotosu attı.

    ikna olup 10 bin tl eft yaptık.

    telefonla aradı ve 10 bin tl ye sattığı için hamile eşinin çok kızdığını tekrardan 12 bin tl yapmak istediğini ve 2 bin tl daha göndermezsek ürünü kargoya vermeyeceğini belirtti.

    bu arada gayet nazik konuşan şahıs kaba saba bir dille konuşuyordu.

    kendisi ile net 10 bin tl üzerinden anlaştığımızı ve kargoya vermesini rica ettik. zaten 2 bin tl daha göndermenizin de bizi zora sokacağını söyledik.

    o zaman 10 bin tl gönderdiğiniz sadece kapora yerine geçiyor ve şu anda kaporanız yandı dedi.

    küfür ederek telefonu kapattı ve engelledi.

    emniyete gittik. siber dolandırıcılık şikayeti aldı. polisler savcıdan görüş alarak işlemi sürdürdü. savcı konuya net şekilde nitelikli dolandırıcılık dedi ve şikayetimizi doğru buldu.

    dekont

    umarım linç yemem. evet kimseye güvenmemek lazım haklısınız.

    edit 1: marka model soranlar için: yamaha ydp 164 duvar tipi dijital piyano.

    edit 2: o kadar fazla destek ve nezaket dolu güzel mesajlar geliyor ki duygulandım ne yalan söyleyeyim. çok çok sağolun var olun sevgili yazarlar.

    edit 3: mesajlarınıza cevap vermeye yetişmediğim için kusura bakmayın lütfen.

    edit 4: sistemin neresi yeni diye soranlar için: ürünün ilandaki fiyatı için satıcının indirim teklif etmesi, alıcının indirimli fiyatı eft yapması ve satıcının bu indirimli eft'ye kapora demesi. (indirim yapmayı kendisi teklif etti)
  • dolandiranin degil, dolandirilanin linc yedigi ülkede, tekrar tekrar „umarim linc yemem“ yazmis baslik sahibi. olaydan daha aci bu bana göre.
  • çok geçmiş olsun.

    anlatım diliniz ve izahınız çok akıcı, dekonta yazmış olduğunuz açıklama da gayet yeterli.

    ilgilenildiği takdirde probleminizin çözüleceğini düşünüyorum.

    not: ülkede dolandırıcılık bir sektör haline geldi, insanlar çalışarak kazanıp bir yere gelemeyeceğinin farkında ve kolay yoldan, can yakarak, onur, şeref ve namus gözetmeksizin bir şeylerin sahibi olma peşinde.
    hiç birimiz bu tehlikenin farkında değiliz ve basit birer dolandırıcılık olarak bakıyor hatta bazılarımız bunu espri konusu dahi ediyoruz.
    sonumuz çok kötü.
  • benim anlamadığım mesela piyano üzerinden dolandırmayı nasıl düşünüyorlar. ha deyince satılan bir şey değil ki. bilgisayar, telefon gibi ürünler tamam. ama adam piyona satabilmek için piyanoyu tanıması bilmesi gerekiyor arkadaş!
    sat desen ben bugün piyano satamam.

    beni de fotoğraf makinesi alacağım zaman üniversitenin ilk yıllarında dolandıracaklardı. komşu il gelir elden teslim alırım dediğimde engeli basmıştı. o zaman da aynı şeyi düşünmüştüm. makine profesyonel makine. sorularıma cevap veriyor, verebiliyor. demek bu işten anlıyor.

    dolandırıcılıkta kendi içinde uzmanlık gerektiriyor mu? yoksa her dolandırıcı her ürünü satışa koyarak insanları dolandırabiliyor mu ? dolandırıcı arkadaşlar yeşillendirirse sevinirim.

    edit: bir çok mesaj aldım genel olarak dolandırıcıların satacağı ürün özelinde oldukça bilgi sahibi olduğu, araştırdığı hatta ilgi alanı olduğunu öğrendim. ya da kendi alacak gibi pazarlık yapıp fotoğraf isteyip, orda ortaya çıkar know howı kullandıkları yönünde teoriler var. ama hala aklım piyonaya ilgisi olan adamın dolandırıcılık yapacağını almıyor.
  • üzülerek yazıyorum ki ödemenin alındığı hesap muhtemelen kiralık hesap. dolandırıcılar ava çıkmadan önce facebook'ta vs banka hesabını kullandırtacak keriz arıyor. bu kerizler aylık belli bir meblağ karşılığında banka hesaplarını dolandırıcılara kiralıyor. dolandırıcı ise hesaba telefon numarası olarak kendilerinin kullandığı numarayı yazıyor. tabi bu telefon numarasıda suriyelilerin falan üstüne açılıyor.

    sonuç olarak savcılık hesabını kiraya vereni sorguluyor ve dolandırılan tutarı ödemesini istiyor. ancak hesabı kiraya verenler genelde açlıktan nefesi kokan batık tipler olduğu için hiç bir şey yapılamıyor.
  • arkadaşım neden linç yiyesin anlamadım. çok geçmiş olsun. bu memleketin insanlarının internette sattıkları hicbir şeyi almam yıllardır. letgo ya da sahibinden üzerinden ne bir çöp aldım ne de bir şey sattım sinir stres sahibi olmamak için.

    ilgili banka ile görüşüp eft konusunda yapılabilecek hukuki bir yol var mı acaba öğrenmek gerek. en azından elemanın tc kimlik no'suna ulaşabilirsen ilamsız icra davası acarsın. uğraşsın dursun pezevenk.
  • dolandırıldığımda üzülmeyeceğim bir limit var. 1000 tl. onun üstündeki alışverişlerde risk almadan hareket ederim. sizlere de öneririm. dolandırılmanız da sizin suçunuz değil, meblağ ne olursa olsun… ama risk yönetiminizi gözden geçirmeniz gerekiyor. dolandırıcı çöplüğünde yaşıyoruz.
  • yani büyük geçmiş olsun , flüt var ücretsiz gönderebilirim.
  • yine güven istismarına dayalı bir dolandırıcılık sistemi

    normalde rezalet başlığı olsa; "eeee yani?" der, 1/10 puanı verip, lincimi atıp geçerdim ancak yazar arkadaşı bu ibretlik hikâyeyi paylaşarak uyardığı için teşekkür ederek gidiyorum.

    bu sistemde kimsenin dikkatini çekmeyen birşey var, piyano.

    daha önce yine piyano ile benzerini duymuştuk. bu satılık nesne öyle özenle seçilmiş birşey ki; alıcı kişi ile dolandırıcı arasında başlı başına güven tesis ediyor. sonuçta piyano lan, sanat sever; kibar ve eğitimli bir insandır sahibi, nasıl dolandırıcı olabilir ki? dimi.

    o halde al sana havale, eft. and its gone.
  • şimdi bu tarz dolandırmalarda genelde alıcı tarafa bu işi hızlı halletmesi algısı oluşturarak dolandırırlar. sadece siz bu oltaya gelmeyin.

    **

    example: 20 bin liralık ürünü 12 bin lira görürsünüz. almak istersiniz. adam o anda başka bir alıcı olduğunu söyleyip ortalığı kızıştırır. siz de "biteceeeeek" algısıyla parayı gönderirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap