• seçimin ertesi günü, halkın yararına bir hizmet daha.
    kötü günler geride kaldı daha kötü günler bizi bekliyor inşallah.
  • bu ülkede herkes boktan yaşıyo bunu kabul ediyorum ama şunuda kabul edelimki en boktan yaşayan kesim akp ye oy veren %50 nin %40 lık dilimi. o sebeptendir ki ekonomi ne kadar kötüye giderse gitsin artık endişe edip üzülmem. neydi o svihs miydi???
  • bırakın altın almayı döviz almayı; basit bir hesapla 10 bin lira 1.36 faizle 12 ay vadeli para çekseniz ve mevcut mevduat faiz oranlarıyla**dahi ve her ay yapacağınız ödemeyi içinden alıp kalanını yeniden mevduata koyduğunuzda bile 1200 lira gibi bir kar edilir.

    100 bin lira çekseniz, ayda 1000 lira 12 ay sonunda da 12000 lira gibi bir parayı taş atıp kolunuz yorulmadan elde edebiliyorsunuz. üstelik mevduat faiz oranlarının yükselmesi ile karınız daha da artabilir. ha para mı 12000 lira artık, tabi ki değil.

    bunu neden anlattım peki? ülke işte bu kadar bitik durumda, bu kadar dengesiz politikalarla yönetiliyor kanıtlamak için.
  • seçimlerden yaklaşık 10 gün önce %1.36'dan 300k nakit avans çekip yarisini dövize, yarisiyla da %2.66'dan vadeliye koymuş olabilirim, ya da olmayabilirim. etrafimdaki hemen herkese de zorla yaptirmış olabilirim.

    dövize hiç çevirmeyip direkt vadeliye koysam 300k 12 ayda 87k faiz verecekken bu nakit avansin geri ödeme faizi 28k.

    özetle bankadan 300k çekip 328k geri ödüyorum, 300k yi faize koyup 387k geri aliyorum. böyle de sacma bir ulkede yasiyoruz iste

    edit : mesaj kutumun patlamasi nedeniyle bir aciklama yapmam gerekiyo sanirim. cekmis oldugum bu tutari 12 taksit olarak kredi gibi ödeyeceğim. şu an hicbi finansal enstruman kullanmadan sadece tl vadede kalsam bile 12 ay taksitle odeyecegim 328k ya karsilik hesabimda 387k birikecek. ben bu işlemi 11 mayista şubeden çekerek gerçekleştirdim. bir sonraki gun bu nakit avansa limit getirildi diye biliyorum. umarim daha net anlatabilmisimdir.

    edit 2 : arkadaşlar çok sayida yasal uyari bilgisi geldi tesekkurler bilgilendirmeniz icin. yukarida yazdiklarim tamamen hayal urunu olduğunu belirtip işin içinden sıyrılayım *

    edit 3 : yine sabah sabah sağlı sollu kroşeler yemişim şöyle bir düzeltme daha yapmam gerekiyor sanırım. ben mevcut gelirimle aylık 27k kredi ödeyebilecek bir durumdayım ve neredeyse bedavaya kredi kullanmış oldum. çektiğim nakit avansa ödeme yapmak için hiç dokunmayacağımı burada belirtmem gerekiyormuş sanırım.

    burada 50k 60k kardayımı vurgulamak istememiştim aslında. bir banka sana 1.36 ile kredi kullandırırken diğer banka bu parayı bana ver sana aylık 2.7 faiz vereyim diyor. bana laf çakma egosuyla yanıp tutuşacağınıza keşke şu yukarıdaki saçmalığa odaklansaydınız sevgili çakma roubiniler.
  • evet durum o kadar kötü ki 12 günü sabit kurla götürmek için durum nerelere gelmiş görüyorsunuz arkadaşlar. yaktı bizi bu faiz politikası yaktı , oyunuzu verin bakalım .
  • 1* taksitli nakit avansın bugünlerde çekilemiyor oluşu, türk lirası'nı kısmaya yönelik bir regülasyon ve onun neticelerinden ibaret. regüle piyasalarda ilgili otoritenin düzenleyici işlemi esastır ne de olsa. bunlar tabii anında etki etmez fakat kısa vadede faydaları sağlanabilir. "para nasıl yaratılır" sorusunun cevabı tartışmalı olsa da şunu biliyoruz ki bankalar krediler üzerinden para yaratırlar. taksitli nakit avans da bundan farklı değildir. artan türk lirası karşısında azalan dolar/altın rezervi olunca da kurlar/maliyetler yükselmeye devam eder. taksitli nakit avansa gelene kadar aslında çoktaan tcmb'nin doğrudan faizleri düzgün yerde belirlemesi gerekiyordu. böylece tüm bu alicengiz oyunlarına gerek kalmayacaktı. ancak heyhat, reis o faizleri düşük istiyor. görünüşe göre eldeki program seçim kazanmaya da yeterli görünüyor, yeter ki "bir şekilde" çarklar dönsün.

    2* normalde bu tarz mevzuların başat aktörü tcmb'nin politika faizi olurdu, zira dünyada da bu böyle. ancak politika faizinin piyasa faizleriyle arasındaki bağ koptuğu için kredi faizleri piyasada yükselmiş, tcmb'nin yönlendiriciliği kaybolmuştu. tam da bu noktada paraya ihtiyacı olanların tek tutunduğu dal, taksitli nakit avans, taksitli para gibi kredi kartından çekilen nakit araçlar olarak kalmıştı. dinlediğim bir yayında "karttan para çekip eurobond aldım, onu da takside böldüm çok iyi değil mi aeuhaueha, kredi kartına taksitle eurobond almış oldum euheuhe" şeklinde ifadeler bile geçtiğini duyunca, duruma seçimlerden sonra müdahale geleceğine emin bir şekilde finansal pozisyonumu ayarlarken, ikinci turdan önce bu şekilde otoritelerin faaliyete geçmesinin beni şaşırttığını özellikle belirtmek isterim. bunun sebebinin tcmb'nin ani bir duruşu engellemeye çalışma çabası olduğunu düşünüyorum. çünkü müthiş bir rezerv satışı var ve bu iş her an patlayabilir. ekonomi yönetimi öylesine sıkıştı ki, doğrudan vatandaşı etkileyen bu düzenlemeyi ikinci turdan sonraya bile erteleyemediler.

    3* tcmb politika faizini rte yüzünden yükseltemediği, yükseltse de bunun piyasayla olan bağı koptuğu için, otoriteler regülasyon yoluyla para arzını kısmaya devam ediyorlar ve edecekler. başka çaresi yok. zaten idealde politika faizinin enflasyon üzerine çekilmesinin amacı da, kimsenin kredi çekememesini, ekonominin soğumasını, para arzının azaltılarak devalüasyonun kaynağı usd/try'nin dengeye gelmesini sağlamak değil mi? tabi bunlar yapılamadığı için devamlı salak saçma, sağa sola savruluyoruz ayrı konu. bu kapsamda nakit avansın çekilememesi, 50.000 tl üstü limiti olan kartların asgari ödemesinin %40'a çıkarılması gibi mevzular, piyasada dolaşan tl'yi kısıtlama yönündeki adımlardır. benzerlerinin seçimlerden sonra kim kazanırsa kazansın beklenmesi gerekir. cumhur ittifakında radikal önlemler beklemem fakat kk'nın kazanması senaryosunda ekonomiye neşter vurulur. herkes her türlü hazırlıklı olsun.

    4* yukarıda ifade ettiğim gibi nakit avansın kısıtlanması zaten olacaktı. ben ikinci tur sonrasında bekliyordum ancak her halde olması gerekiyordu. yakında kmh'lara da regülatörler elini atabilir, belki de atmışlardır. bir de limitlerin daha fazla arttırılmaması için yeni regülasyonlar gelebilir. tam tersine limitler düşürülebilir, krediler geri çağrılabilir. çünkü tcmb'nin pozisyonu hiç ama hiç iyi görünmüyor.

    5* diğer yandan da ticaretin dönmesi için ucuz kredilerin verilmeye devam edilmesi gerekecek. bunu nasıl yapacaklar ben de bilmiyorum. cumhur ittifakının kazanması senaryosunda, enflasyonun hiçbir şekilde düşeceğini düşünmüyorum, dolayısıyla buna göre pozisyon alırım. millet ittifakı senaryosunda sert tedbirlerin geleceğini beklerim. bunu evvelden söylediğim üzere, eskiden bakanlar parlementodan çıkıyordu fakat artık kim cumhurbaşkanı olursa ekonomi yönetimini o atayacak, o nedenle ikinci turu kim kazanırsa kolaylıkla ekonomi politikasını oluşturabilecek. yani kılıçdaroğlu kazanırsa sert tedbirlerin engellenebilmesi gibi bir durum söz konusu pek değil. ilk tur sonuçlarından yola çıkarak ikinci turu rte'nin kazanacağı bir senaryoda, bir taraftan parayı sıkan fakat diğer taraftan da gevşetmek zorunda kalınan bir politika izlenebileceğini düşünüyorum. bunu savunanlar da var fakat daha önce tartıştığım gibi mevzu "gelirin dağılımında kimler öncelikli olacak" sorusudur. vergi affıyla, teşviklerle, garantilerle yandaşlar ve siyasi elitler mi ceplerini dolduracak, yoksa orta sınıf yeniden mi inşa edilecek? cevap okurun kendi beklentileri kapsamındadır...

    6* rte'li yıllar artık 90'lardaki gibi kronik enflasyonist yıllardır. seçimler kazanılacak diye o kadar kötü bir pozisyona girildi ki, dönüşü nasıl olacak hiçbir fikrim yok, zaten cumhur ittifakıyla olabileceğini de düşünmüyorum. türk tipi başkanlık sistemi olduğu sürece refah artışı gören kişiler kendini çok şanslı hissetmeli bana kalırsa. bugüne kadar zaten aklı olan çoktan tüm limitiyle nakit avans yapıp bu kaynağı enflasyondan koruyucu araçlara yönlendirdi bile. fakat bu tarz adımlar maalesef yine yeniden paraya en çok ihtiyacı olan kesimi vuracak. ucuz krediyle servetine servet katanlar, rte'li enflasyon yıllarında daha da zenginleşecekler. türkiye'de fakir ile zengin arasındaki bu acımasız fark, açıldıkça açılacak. kemal kılıçdaroğlu ikinci turda kazansa bile, tbmm çoğunluğu cumhur'da olduğu için kendisi topal ördek pozisyonuna düşecek ve tbmm regülasyonlarıyla, gerekirse yasa yaparak kılıçdaroğlu'na iş yaptırılmamaya çalışılacak ve bunun siyasal sıkıntılarıyla uğraşacağız. bu da ayrı bir kargaşaya, muhtemelen bir erken seçime sebebiyet verecek.

    7* önümüzdeki birkaç sene bana kalırsa reelde refahın artmayacağı veya en iyi ihtimalle yerinde sayacağı, muhtemelen daha da fakirleşeceğimiz, milli gelirin dolar bazında 800-900 milyar usd'nin üzerine çıkamayacağı, tersine bunun aşağısına düşme baskısı yaşayacağı, türkiye'den milli gelir olarak birkaç basamak altındaki tüm ülkelerin türkiye'yi geçeceği, küresel milli gelir sıralamasında türkiye'nin 30'lu sıralara doğru adım adım düşeceği yıllar olacak diye düşünüyorum. benzer bir mevzuyu, ta 2015'te kemal derviş söylemiş. rahmetli güzel ve bilge bir insandı. bugün halen bankalar batmıyorsa kemal derviş sayesindedir.

    8* erdoğan iktidarı dünyanın sonu değil elbette fakat önümüzdeki yıllar kayıp yıllar olacak. dünya ileri giderken türkiye iyi ihtimalle yerinde sayacak. o esnada 2 gemi, 3 drone, 5 tane tank gösterip refah devletini unutturacaklar. özgürlük/güvenlik endeksinde ibrenin daha da güvenliğe yaklaştığı yıllar olacak. rte bir kez daha kazanırsa sanırım en iyisi şöyle bir 3-5 sene yurtdışına master'a/doktoraya gitmek olacak gibi, bakalım. bir de tabii liderlerin yaşlarının ilerlemiş olması sebebiyle vefat senaryolarıyla da karşılaşabiliriz, buna göre de hazırlıklı olmak gerek. (bkz: turgut özal) (bkz: limonata)

    durumlar böyle, saygılar.

    *

    (bkz: kılıçdaroğlu aday olmasın/@dragonlady)

    (bkz: neoliberalizmin kısa tarihi/@dragonlady)

    (bkz: türk tipi başkanlık sistemi/@dragonlady)

    (bkz: 2020 ekonomik krizi/@dragonlady)
  • nakit avans kısıtlamasından sonra iptal edilmesi yeni bir sorun doğurdu hayatı boyunca bu opsiyonu kullanmamış kişiler kullanabildiği kadar kullanıyorlar. servet transferine bu suça toplum ortak oluyor, olmak zorunda kalıyor. bu imkana ulaşamayanlar iyice eziliyorlar.

    tekrar diyorum olmak zorunda kalıyorlar. cehennem çukurundaki insan 1 damla su için önüne geleni ezer, o durumdayız.

    milyonların böyle bir imkanı yok onlar daha da yok oluyor. ben dahil.
  • hassss. ordan. seçimde bu durum akp'ye çok oy kaybettirecekmiş de, bir sürü insan nakit avansla ayı geçiriyormuş da.

    ben söyleyeyim olacağı; akp seçmeni bu işi bankaların reisi zor duruma düşürmek için yaptığını ve oyları reise verip kazandırarak, reisin seçim sonrası bu bankaları dize getireceğini düşünür. başka da bir şey düşünmez. fıkra bu kadar maalesef.
  • akbanktan 1.39 ile çekiyosun, pazarlıkla 2.58den kkmye yatırıyosun. tr ekonomisi
  • birçok banka nakit avans çekim limitini 5000 tl ve altına indirmiştir. cihat e. çiçek dedemi dinleyenler zaten çoktan dibini süngerleyip sarı kız topladı.
hesabın var mı? giriş yap