• içinde klavye / harf hatası bulamazsınız, çünkü 18 yıl önceki ciltlerininin bir kısmının dizgisini ve sayfa mizanpajını (bkz: macintosh classic) ben yaptım. evet, çıraklık dönemi çalışmalarımdan biriydi ama özellikle bu yayında hataya yer yoktu...
  • tdv islam ansiklopedisinin
    hayatımda özel bir yeri var.

    hazırlayanların, çalışanların,
    yani emek verenlerin
    ömrü uzun olsun,
    hiç dert görmesinler dilerim.

    bu ansiklopedi sayesinde
    dünya benim için daha anlaşılır,
    daha kavranabilir olmuştur.

    edit: ayrıkotu.
  • türkiye diyanet vakfı (tdv) islam araştırmaları merkezi'nce (bkz: isam) halen yazılmakta olan devasa telif eser. ilk cildi 1983'te yayınlandı. o günden bugüne 28 cilt çıktı, hedef 40 cilt, 18 bin madde. son kaldıkları madde meks. hem sosyal bilimler, hem din bilimleri araştırmacıları için ve evinde zengin bir yerli kaynak isteyenler için eşsiz bir eser olduğu/olacağı kanaatindeyim.
    keşke bir madde de ben yazabilseydim bu esere... dediğimdir.
  • 29. cildi de yayınlanmış muhteşem eser. bu cildin son maddesi mısır mevlevihanesi... bu gidişle 45-50 cilt arasında olabilir...

    türkiye'nin dünya çapındaki bir yüzakı... başvuru kaynakları arasında dev bir yerli yapım... aralarında yabancı müelliflerin de bulunduğu bin sekiz yüze yakın yazarıyla uluslararası düzeyde bir ansikopedi.

    umarım başta arapça ve ingilizce olmak üzere diğer dillere de çevrilir ve dünya kütüphanelerinde hakettiği yeri bulur.

    edit: 2012 ramazanında (tevekkül-tüsteri arası maddeleri içeren) 41. cilt de piyasaya çıkmış bulunuyor.

    bu değerli eserin 44. ciltte biteceği, 1 veya 2 ciltlik bir eki olacağı bilgisine ulaştım.
  • özellikle tamamen ücretsiz olarak internetten erişime açmaları en az ansiklopedinin hazırlanması kadar büyük bir hizmet. biz kim 40 cildi tarayıp kamulaştıracak acep diye beklerken adamlar kendileri kamulaştırdılar. ilmin zekatı budur.

    lakin bir yandan da düşünmeden edemiyorum. bilgiye böyle kolay erişim bir yandan da türkiyedeki akademik üretime ciddi bir darbe de vuracak gibi. zaten bir sürü ilahiyat ve tarih tezi bu ansiklopedinin maddeleri yada maddelerindeki atıflar kullanılarak yazılıyordu. şimdi gelsin 15 günde kütüphanenin kapısından bile girilmeden yazılacak master tezleri.
  • şu ana kadar yayınlanan ciltlerinin derhal internet ortamında erişilebilir hale getirilebilmesi, diyanet işlerinin ve türkiye'nin en büyük görevidir ve yapıldığında prestij kaynağı olacaktır. aynı hızla çeviri işlemine başlanması da gerekmektedir.
  • internet üzerinden şu adresle kendisine ulaşılabilen bilgi kaynağı: http://www.tdvislamansiklopedisi.org/

    (post scriptum: sayısız hikayem ve araştırmam üzerinde isam kütüphanesi ile birlikte büyük emeği vardır)
  • pdf'ye açılmış olmasına sevindiğim ansiklopedi. ama benim ilk işim 44. cildimi teslim almak olacak. 43 cilt biriktirdim tek cilt kalmıştı. gerçi muhtemel 2 cilt de ek olarak basılacaktır. çünkü yaklaşık 25 yıllık süreçte eklenmesi gereken konu başlıkları oluştu ve bunlar ilave ciltlere eklenecektir.
  • ekşisözlükte bir başlık altında hemen herkesin takdir ettiği tek şey olabilir.

    adı sizi yanıltmasın, bu ansiklopedi (ki ben websitesini kullanıyorum) sadece islamla ilgili bilgiler içermez. alakasız olacak ama (bkz: babil) konusunda aradığım bilgiye fazlasıyla ulaştıktan sonra "yahu acaba ekşiciler bunu da yermiş midir?" diyip başlığını kontrol ettim ve ne yalan söyleyim, yanılmama sevindim.

    henüz çevrilmediyse farklı dillere (özellikle ingilizce ve arapça) çevrilmeli ve dünya kütüphanelerine hibe edilmelidir.

    bu ülkeden çıkmış en şaheser eserlerden birisidir.
  • bu topraklarda yapılmış en iyi işlerden biri.

    muazzam bir genel kültür kaynağı. online erişime açılması ve madde madde telefondan okuyabilmek hakikaten keyifli. emeği geçenlerin eline sağlık.
hesabın var mı? giriş yap