• gunümüzde fiilen yaşanmakta olandır. 53 milyon seçmenin 22 milyonunun oy verdigi bir parti ( seçmenlerin %41, oy kullananların %49'u) mevcut secim barajı sayesinde meclisin %59'unu olusturuyor. yine bu baraj sayesinde mecliste salt çoğunluğu oluşturan bu parti halkın yüzde 60'ının görüşlerini, taleplerini dikkate dahi almadan istediği yasayı meclisten geçirebiliyor. yargının durumu malum. bu durumda hic bir mubalagaya yer vermeden sorarsak fiili durumun güçler birliği ve tek parti sisteminden nasıl bir farkı vardır?
  • "1917’de gerçekleşen bolşevik devrimi, savaş-sonrası diktatoryal hareketlerin ilk ve en önemli modelini oluşturur. sovyet rejimi, tek partiye dayalı devlet modeli*nin yeryüzündeki ilk (veya belki ikinci) örneğini vermenin yanı sıra, devrimci diktatorya kavramının – toplumsal amaçlar uğruna kişi ve kamu hukukunu çiğnemenin geçerli bir yol olduğu inancının – genel saygınlık kazanmasına da hizmet etmiştir.
    1924’te stalin’in başa geçmesiyle, lider-tanrı* olgusunun yirminci yüzyıla özgü bazı formları (askerimsi üniforma; trenle yurt gezisi; lider portresinin her ev ve işyerine asılması; meydanlara lider heykellerinin dikilmesi; cadde ve kentlerin lider adıyla adlandırılması; lidere bağlılık yemini eden paramiliter gençlik örgütleri; kitlesel jimnastik gösterileri vb.)* klasik ifadelerine kavuşurlar. bireyin toplum içindeki özerkliğinin başlıca dayanaklarından biri olan özel mülkiyeti tahrip etmek**le bolşevikler, homojen ve güdülebilir bir kitle* toplumu elde etmek yönünde, eşine az rastlanır radikallikte bir adım atarlar." sevan nişanyan - yanlış cumhuriyet
  • "atatürk devrine tek parti devri diyoruz. bu bir karma parti idi. disiplini devrimlerimize inanıştan doğmuyordu. bilakis atatürk devrinin zaafı, devrimci bir tek parti rejimi olmamasıdır." falih rıfkı atay - çankaya

    (bkz: tek parti), tek parti iktidarı
  • tipik bir diktatörlük sistemidir. siyasal iktidarın tek partinin elinde olması durumudur. parti ile devlet sanki bütünleşmiştir. muhalefete (parti içinde bile) yer yoktur.
  • hiç parti sisteminden çok daha işe yarar sistem. 71 parti'nin varmış gibi göründüğü göstermelik demokrasi uygulayan ülkelerde hiç parti sistemi vardır. demokrasi varmış gibi gösterilir, ancak ne tek parti sistemi'nin karar alma aşamasındaki avantajları ne de demokrasinin temsiliyet avantajları gözlenebilir. yönetimde bir nevi yokluk göze batmaktadır.
  • özgürlükçü bir yönetim biçimi değildir. çoğulcu anlayışı kabul edemeyen buna geçiş yapılamayan tek parti sisteminde yolun sonu nihayet faşizme çıkar.
  • türkiye'nin dtp'nin kapatılması yla birlikte içine düştüğü durumdur.

    akp yandaşlarının kına yakmasını anlarım da, akp karşıtları nasıl seviniyor bu duruma anlamak zor.
  • çok partili sistemden daha çoğulcu, daha demokratik ve daha katılımcı olduğunu düşündüğüm yönetim sistemi.
  • 1925-1945 yılları arasında yaşadığımız bir dönemdir
hesabın var mı? giriş yap