• milet okulu filozoflarındandır. bu okulun ilk öncü ismi thales'tir. m. ö. 640-548 tarihleri arasında yaşamıştır. yunan felsefesinin thales ile başladığı ifade edilir.

    bu okulun mensupları "tabiatın ne olduğunu" araştırmışlardır. fizik dünyayla ilgilendiği için thales fizikçidir. mısırda, matematik, geometri ve astronomi eğitimi almıştır. hatta astronomi biliminde oldukça ileridir. rivayete göre öncesinde 28.5.585 tarihinde güneşin tutulacağını haber verir ve bu tarih geldiğinde güneş tutulur. bunun üzerine "her şeyi bilen" manasında kendisine "sofos" ünvanı verilir.

    thales'e göre her şeyin aslı "su" dur. hava yayılan bir su, toprak katılaşan bir sudur. düz bir tepsi gibi olan yer, su üstünde okyanusta yüzmektedir. o'na göre her şey sudan gelir ve suya döner.
  • ilk filozof falan değildir.
  • her şeyin temelinin, ana maddesinin su olduğunu savunur. su, sadece içilen su değil, sıvı anlamındadır. yunan dünyasında su, eski mitolojilerde yaratma gücü taşır. suyun hayat verici gücü vardır ve değişik hallerde bulunabilir. dönüşmeyi, hareketi yansıtabilir.

    thales, homeros’un su hakkındaki düşüncelerini devam ettirir. yeryüzünün sonsuz bir suyun üzerinde yüzen bir çanak olarak tasvir ederler.
  • arkhe, her şeyin ondan çıktığı ilk madde, olarak suyu seçmesinde, orta doğu efsanelerinden fazlaca etkilendiğini düşündüğüm filozof.
    ilk olarak; sümerler, akadlar ve babillilerin yaratılış destanı olan (bkz: enuma eliş)'de, ilk yaratılan, her şeyin ondan çıktığı varlık yine sudur. diğer adıyla (bkz: nammu). başlangıçta uçsuz bucaksız ilksel deniz/su nammu vardır. sonra bu sudan bir kara parçası yükselir ve diğer şeyler ortaya çıkar( bu arada, nammu'nun tersten yazılışının umman olması tatlı bir tesadüftür, diye düşünüyorum)...
    diğer bir orta doğu inancı yahudilik. bilindiği gibi yahudilik'te de yaratılış aşamasında denize ve suya atıflar oldukça fazladır:
    -yaratılış-
    2- yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. tanrı'nın ruhu suların üzerinde dalgalanıyordu.
    6- tanrı, "suların ortasında bir kubbe olsun, suları birbirinden ayırsın" diye buyurdu (bu kısım enuma eliş ile tamamen aynı).
    20 -tanrı, "sular canlı yaratıklarla dolup taşsın, yeryüzünün üzerinde, gökte kuşlar uçuşsun" diye buyurdu.
    ...
    son olarak mısır yaratılış efsanelerindeki su göndermelerine bakalım:

    -mısırlılar başlangıçta evrenin kaosun kara sularıyla dolu olduğuna inanırlardı. ilk tanrı, re-atum, aynı mısır karasının nil'in taşan sularından her sene ortaya çıkışı gibi sudan (yükseldi ve) ortaya çıktı... (wikipedia, mısır mitolojisi maddesi)

    sonuç olarak: gerek aristo, gerek (bkz: laertios diogenes) gerekse diğer anlatılanlardan thales'in astronomi konusunda babiliilerden, matematik ve geometri konusunda mısırlılardan etkilendiğini biliyoruz. görünen o ki, bu etkilenmeler sadece astronomi ve matematik ile kalmamış, onun felsefesini de doğrudan etkilemiş.
  • ilk filozof değildir. özellikle hint felsefesi temel alındığında tüm ilkçağ filozofları bir bakıma özgünlüklerini yitirirler. thales başta ve ilk olmak üzere ilkçağ filozoflarını felsefenin temeline yerleştirmemizin sebebi; günümüze kadar gelişerek gelen bilimsel yönteme, normatif ve nesnel bakış açısına olan bağlılıklarıdır. bu akılcılığı batı sahiplendiği için de, thales, batı felsefesinin ilk filozofu olarak kabul görür.
  • thales diyor ki;

    ona en güç şey ne diye sormuşlar.
    kendini tanımak demiş.

    en kolay şey nedir? demişler.
    başkasına öğüt vermek, demiş.

    az görülen bir şey nedir?
    demişler.
    zorba bir hükümdarın
    yaşlanmışını, demiş.

    mutsuzluğa kolayca katlanmanın
    çaresini sormuşlar.
    daha mutsuz kişilerin hallerine bakarak, demiş.

    erdemle yaşamanın çaresini sormuşlar.
    başkalarında görüp ayıpladığımız
    şeyleri yapmayarak, demiş.

    mutlu insan kimdir?
    demişler.
    sağlığı yerinde, zengin,
    yürekli, bilgili olandır, demiş.

    güzellik nereden gelir?
    demişler.
    yüzden değil, iyi davranışlardan gelir, demiş.

    şu öğütleri de vermiş sonra:

    haksız kazançla zengin olma.

    yakınlarına ve dostlarına söylediğin
    kötü sözler yüzünden mahkemelere düşmemeye çalış.

    ve unutma ki
    sen anana, babana karşı
    nasıl davranırsan,
    çocukların da sana karşı öyle davranırlar"...
  • her ne kadar yanilma hakkim sakli olsa da, cesitli zumrelerce "batili" manadaki ilk filozof sayildigindan, arkhe konusunu da gundeme getiren ilk arkada$ da diyebiliriz sanirim kendisine... zaten bu i$in kaynaginin da su'dan ba$lamamasi cilginlik olurdu. tarihsel manada insanligin varligi bile once suya kosmusken.. ne var ki kendisinin ogrencisi olan anaksimandros, su'dan ciktigi gibi direk apeironu ortaya atmasi oldukca enteresandir.
  • thales maddenin ilk öğesi (arkhe) olarak suyu ileri sürmüştür. ilk öğe olduğundan dolayı toprağın suyun üzerinde bulunduğunu ve dünyanın su tarafından taşındığını söylemiştir. (dünya bir gemi gibi hareket ediyormuş ve suyun hareketliliği nedeniyle sallandığı zaman insanlar deprem oluyor sanıyormuş.)
  • çok değerli bir hemşerimiz, antik yunan'ın yedi bilgesinden biri, astronom olarak bilim öncüsü ama aynı zamanda felsefe de thales'le başlamış kabul ediliyor.

    nil'in taşma ve baskınlarını etesios rüzgarlarını gözleyerek, düşüne hesaplaya çözmüş.

    "günümüzden iki bin altı yüz yıl önce, thales adındaki dalgın bir bilge milet* şehrinde geceleri dolaşır ve yıldızları gözlemlerken kendisini sıklıkla bir kuyunun içinde bulurdu.

    meraklı insan thales hiçbir şeyin ölmediğini, bu dünyada cansız hiçbir şeyin olmadığını ve eninde sonunda her şeyin kökeninin ve sonunun su olduğunu anladı. tanrılar değil, su. (...) mısır'da düşünmeyi öğrenmiş olan thales tutulmaların ne zaman olacağını hiç hatasız önceden bildirdi; açık denizden gelen gemilerin mesafesini hiç hatasız ölçtü ve düşen gölgesinden yola çıkarak keops piramidinin yüksekliğini tam olarak ölçmeyi başardı.

    en ünlüsünün yanı sıra daha başka dört teorem ona aittir. elektriği onun bulduğunu söyleyenler bile vardır." eduardo galeano - espejos una historia casi universal

    olasılıkla azra erhat'ın düzenlediği şölen* dipnotundan daimon hakkında:
    "homeros'un destanlarında daimon insan biçimine girmiş bir tanrı buyruğudur. sonraları daimon kavramı soyutlaşır. hesiodos'a göre daimonlar veya heroslar bu dünyada erdemle yaşamış insanların ölümsüzlüğe ermiş canlarıdır. bu yarı tanrısal varlıklar insanla tanrı arasındaki alışverişi sağlar. miletoslu thales de kainatı bu gibi daimonlarla dolu görür. herakleitos daimonların insanlara bekçilik ettiklerine inanır. pisagor da öyle düşünür. yunan dünyasında iyi, yararlı bir varlık sayılan daimon, hıristiyanlığın ortaya çıkmasıyla kötülüğün* sembolü olmuş, daimon şeytana denmiştir. eflatun, sokrates'ten önceki filozofların daimon-heros kavramı üstündeki görüşlerini derinleştirir."

    thales (kıyıda homunkulus'a):
    "sevinerek götürürdüm seni yaşlı nereus'a;
    pek uzak değiliz onun mağarasından;
    pek dik başlıdır üstelik
    bu tiksinç, iğrenç yaratık.
    bütün insan soyundan kaçınır,
    sevmez bu asık yüzlü, kimseyi.
    geleceği dosdoğru bilir, görür*,
    bundan dolayı kim olsa sayar onu,
    gider oturduğu yere saygı sunar,
    kimine büyük iyilikleri olmuştur." goethe - faust (çev. ismet zeki eyuboğlu)

    "thales'in, bozuk paraya değerini pasın verdiğine dair yaptığı çelişkili yorum, simyada bir tür şakadır ve esasında gölge olmadan ışık, kusur olmadan psişik bütünlüğün olmadığını söyler. kendini tamamlamak için hayatın mükemmelliğe değil, tamlığa ihtiyacı vardır. bunun için de "gülde diken", yani kusurlardan dolayı cefa çekmek gerekir, çünkü sıkıntısız ilerleme ya da yükseliş yoktur." carl gustav jung - rüyalar

    (ilk giri tarihi: 16.12.2015)
  • felsefenin kurucu babası değildir.
    bir makele de okumuştum felsefenin asıl kurucusunu şuan bulamıyorum,kafayı yemek üzereyim ama bulunca edit gelecek.
hesabın var mı? giriş yap