• hesaplamalarıma göre olması gereken ölçülerdir. gelin hep beraber ölçelim. öncelikle captain tsubasa çizgi filmindeki çocuklar ilkokula gidiyordu. ortalama 12 yaşlarında olsalar boyları da ortalama 130 cm olur. bu kenarda kalsın. bir kalenin yüksekliği zeminden 2.44 metre imiş. çocuklara özel kale olduğunu varsayalım ve düz hesap 2 metre kabul edelim. çizgi filmi izleyenler bilir. bu veletler ceza sahasına yaklaşırken bile rakip kaleyi yeni yeni görmeye başlıyorlardı. hadi biz iyimser olalım ve kaleyi orta sahadan görmeye başladıklarını kabul edelim.
    dünyanın çevresi yaklaşık 40000 km'dir. bundan sonra tüm birimleri km cinsinden yazacağım. oyuncunun yüksekliği 0.0013 km. , kalenin yüksekliği de 0.002 km'dir.
    tsubasanın vücudunun ağırlık merkezinin ekseninin, dünyanın merkezini kesecek şekilde durduğunu düşünelim.

    https://eksiup.com/p/xy687157ux9n

    kalenin de uzantısını dünyanın merkezinden geçecek şekilde kabul edelim.

    https://eksiup.com/p/sr68718ws76u

    tsubasanın kaleyi görmeye başlaması için öncelikle tsubasanın gözünden dünyamıza bir teğet alacağız.

    https://eksiup.com/p/hp6872448ib6

    tsubasanın gözünden çıkan doğru dünyanın yüzeyinden teğet geçerek öyle bir noktaya doğru uzamalı ki kesişen nokta kalenin en üst noktasına gelsin. bu durumdan sonra tsubasa ileriye doğru gittiğinde artık kaleyi görmeye başlayacaktır.

    https://eksiup.com/p/tj6873356ave

    çizim programından faydalanıp yaptığım hesaplamalara göre o an orta sahada duran tsubasanın teğete kadar olan uzaklığı 4.06 km, teğet noktasının kalenin üst noktasına kadar olan uzaklığı ise 5.05 km bulunmuştur. toplamda 9.11 km yapan bu uzaklık sahanın yarısını kapsadığı için toplam mesafe yaklaşlık 18.22 km olacaktır.

    https://eksiup.com/p/v3687415fz87

    edit: matematiksel açıklama biraz eksik kalmış. teğet noktasından uzatılan doğru parçası,aslında yarı çapı dünyanın yarıçapından sadece 2 metre daha fazla olan bir çembere uzatılıyor. o kesişim noktası kalenin tam olması gereken noktadır.

    mesafeleri nasıl bulduğuma gelince, aslında çok basit dikkat ederseniz dünyanın merkezinden teğet noktasına doğru dik geliyor yan yana iki tane dik üçgen oluşuyor. dünyanın yarı çapı 40000/pi/2'dir. tsubasanın boyu 0.0013 km demiştik. kısacası uzunluğu ((40000/pi/2)+0.0013) km olan bir hipotenüs ortaya çıkıyor. diğer tarafta da kale var, orada da uzunluğu ((40000/pi/2)+0.002) km olan bir hipotenüs çıkıyor. mesafelerden bir tanesi olan tsubasanın teğete olan uzaklığını bulalım. dik üçgen kuralımız nedir. a kare+b kare= c kare. c burada hipotenüs oluyor. mesafeyi a kabul edersek, b dünyanın direk yarı çapı oluyor. formülümüz c kare-b kare= a kare'dir. yani kısacası a, c kare-b kare'nin kareköküne eşittir ve şöyle bir sonuç çıkıyor.

    https://eksiup.com/p/cy69355auk58

    diğer mesafeyi de buluyoruz.

    https://eksiup.com/p/gj6935634gtx

    edit: 90'larda çocuk olan, şu an 33 yaşında işi ve mesleği olan bir mimarım.
  • defansa neden kimsenin gelmedigini anlamamiza yarayan hesaplama.
  • nihayet hepimizin kafasındaki soru işareti ortadan kalktı. küçükken izler ve düşünürdük; yahu bu koşuyor koşuyor ama sanki sürekli tepe tırmaıyor ve iniyor gibiydi. karşıdaki oyuncunun önce kafası falan görünmeye başlıyordu.

    teşekkürler ve şuku.
  • yav ben çok fantastik de olsa, ne bileyim çok gereksiz de görünse bir şeyi böyle alıp bilimle ilimle tane tane açıklayarak rasyonalize eden suserlarımıza sempati besliyorum. valla bravo.

    tanım; çizgi filminin yarısı koşmakla geçen tsubasa’nın neden o denli sonsuza doğru yardırdığını mantık süzgecinden geçirerek anlatan açıklama.

    edit; işte o 18 km
  • kene karşıtı tezahüratta “bir saatte geliyorsun orta sahaya, büyük orospu çocuğusun tsubasa” diye bi bölüm vardı. buna göre tam sahayı 2 saatte koşar saha da aşağı yukarı 18 km gibi bir şey olur. hesabın doğru da bu kadar uğraşmaya gerek yoktu.
  • ekşi sözlüğün (bkz: ekşi sözlük) olduğu hissedilen nadir anlar.
    t: 90'lar çocuklarının birçoğunun kafasındaki soru işaretlerini ancak ve ancak 2019'da gidermiş bir tespit. tebrik ediyoruz.
  • okuduktan sonra benim ikna olduğum bilgi.

    bir de ortalama hız ile kaleden kaleye gecen süreyi carparsak da bulacağımız ölçüyü merak etmiyorum değil..
  • düzdünyacıların düşüncelerini çürütmek için çekilmiş vasat bir çizgi filmdi. hangi maçta oyuncunun önce kafası, sonra vücudu görülüyor? dünya yuvarlak olsa çekilen şut kaleyi bulmazdı. üstten auta çıkardı.
  • kardeşim fifa senden önce davranmış ama sen de yakın bir cevap elde etmişsin.
  • hıza da bakalım.

    şurada topa vuruş anı yaklaşık 100 km hız görebiliyoruz.

    burada da vuruş * sonrasını görüyoruz 200 km falan beklemeyin aksine en fazla 150 km hız yapabilir.
    malum 18 km mesafeyi koşarak aşıyor bu da performansa yansıyacaktır haliyle.
    yani itiş gücü ve falso payını da hesaplıyoruz.
hesabın var mı? giriş yap