• haber

    t24'ün haberine göre, özel hastanelerde ücreti karşılığında sıra beklemeden aşınızı olabilirsiniz yakında zamanda. yani paran varsa yaşarsın, yoksa ve sıra sana gelmezse ölebilirsin.

    acaba fahrettin koca'nın zincir hastanelerinde bu uygulama olacak mı? olacaksa, sağlık bakanı olan birinin ücretsiz aşı yapması gerekirken kendi hastanelerinde ücreti karşılığında aşı yapması ne kadar etik?

    --- spoiler ---

    türkiye'de ocak ayında başlayan koronavirüs aşılamasında tedarik sorunu devam ederken, bazı ilaç firmalarının sağlık bakanlığı ile görüşmeler yaptığı, özel sektöre izin çıkması durumunda yabancı aşı firmalarından aşı getirtilerek "ücreti karşılığında" yapılacağı belirtildi.

    bir yandan devletin ücretsiz aşı uygulamasının devam edeceği, diğer yandan ise ücreti karşılığında sırasını beklemeden aşı olmak isteyenlere tercih hakkı getirebileceği kaydediliyor.
    --- spoiler ---
  • şayet ücretsiz aşı dağıtımından bağımsız olacaksa, yani ülkenin satın aldığı aşıdan kullanılmayacaksa bu aşılar, olumlu bulduğum gelişmedir.
    özellikle çalışan genç nüfusa sıra gelmesini bekleyene kadar, özel sektör kendi çalışanlarını bu şekilde aşılayabilir. hatta bu durum şirketler arası rekabete giderse* aşılanmayı hızlandıracak bir faktördür. yurtdışında bazı ülkelerde hali hazırda özel sektör kendi aşısını temin edip aşılama yapabiliyor.
  • mantıklı uygulama.

    parası olana da aşı var, olmayana da.

    burda bir adaletsizlik yok.

    hatta parası olanlar aşı olup aşı sırasından çıkartılacağı için parası olmayana daha hızlı sıra gelecek.

    destekliyorum.
  • olması gerekendir.

    devlet aldığı aşıların dağıtımını yapamıyor, ekstra aşı alacak özel sektörü de engelliyordu. buna muhalefet edecek olan kişiler kırsın dizini aşı için sırasının gelmesini beklesin.

    eğer talep çok ve arz yoksa, o işten hayır gelmez.

    aynı maske işinde olduğu gibi, kimsede ve piyasada yokken 3 tanesini 50 liralara mı satan dersin, devletin dağıtması için e-devlet'e sıra için girenler mi dersin...

    bunun çözümü özel sektörün aşıya erişimini açmaktır. yukarıda da yazılmış, özel sektör devletin aşılarını da satın alabilir. ancak bu, devletin yaptığı planlamaları sekteye uğratacak şekilde değil, özel sektörün yurtdışından ithal edeceği aşılar gelene kadar sanki ödünç alma şeklinde olmalıdır. yani devletten alığını daha sonra yerine koyacak şekilde.

    eğer bu gerçekleşirse sonunda iktidar doğru bir iş yaptı derim pandemi konusunda.
  • desteklediğim uygulamadır.
    gelgelelim, parasıyla bile olsa aşı yok bildiğim kadarıyla.
  • olması gerekendir. zaten takibi yıllar tamamen ücretli olucaktır grip aşısı gibi.
  • umarım başlar böyle bir şey. zira sıra gelene kadar öleceğiz bu gidişle. en azından kendimizi, ailemizi bir şekilde kurtarırız belki.

    parası olmayan adam ne yapacak derseniz, o da devletin sorumluluğu. ama aşı için para veren insanlar olunca, bu paralar da normal sıra ile parası olmayanların da aşılanması için finansman olarak kullanılabilir. yani herkesin işine yarar.

    ayrıca aşılar para ile yapılabilir duruma gelirse birçok şirket de çalışanlarını aşılattırır. hatta belli sektörlere zorunluluk gelebilir, çalışanları aşılanan şirketler bazı teşviklerden yararlanabilir veya çeşitli kısıtlamalardan muhaf tutulabilir. gayet de mantıklı aslında.
  • eğer özel hastaneler devletin ücretsiz yapılması için gelen aşıları devlete para verip satın alıp sonra onları ücreti karşılığında yapıyorsa bu senaryo benim için kabul edilemez olur. zira sıra bekleyen kişilerin aşıları nakde çevrilip ücretsiz verilmesi gereken vatandaşın hakkı yenmiş olur (türkiye'de böyle bir şey olabilir mi ? neden olmasın adamlar belediye eli ile insan kaçakçılığı yapıyor) ama yok özel sektör kendi imkanları dahilinde aşısını kendi tedarik edecek ( burada üstteki verdiğim kaynaktan değil) ve bunları satacaksa buyursun satsın. üstte birkaç yazarın da dediği gibi en azından sıradaki kişi sayısı azalır bu senaryoda.
  • aşı sırası gelmeyen parası olan ve olmayan arasında büyük bir adaletsizliğe yol açacak olsa da olumlu bir gelişmedir. sonuçta bulaş yoluyla çoğalıyor. aşılananlar da taşıyıcı olabiliyor olsalar da bu hastalığın sıklığını epey düşürecek bir uygulama olacaktır. nitekim faydası parası olmayana da dokunacaktır.
    bir yandan fabrikalarda üretimde çalışan işçilerin de iş kaybına sebep olmasınlar diye(!) işverenin parasıyla aşılanmaları durumu emekçilerin ölümünü engelleyebilir. neden olmasın.
    edit: imla hatası
  • olması gerekendir.
    havalimanında fast track, vip, business class a kızmıyorsun da buna mı kızıyorsun?
hesabın var mı? giriş yap