• ekstra 2 ya da 6 puan için böyle atraksiyonlara değmez.

    sınavımı yapar, çıkarım. o soruyu da boş bırakırım.

    edit: başlık bana kalmış. soru şuydu; "here you have the opportunity to earn some extra credit on your final paper grade. select whether you want 2 points or 6 points added onto your final paper grade. but there's a small catch: if more than 10% of the class selects 6 points, then no one gets any points. your responses will be anonymous to the rest of the class, only ı will see the responses."
  • klasik bir oyunlar teorisi sorusudur, akıl almaz falan değildir, finallerde değil de quizlerde sınıfı birbirine kırdırmak için sorulur ve sınıftaki inek öğrenci nüfusu sağ olsun genellikle ekstra puan alınamaz.

    edit: bu olayı çok seven hocamızı da verelim
    (bkz: mehmet ahlatçıoğlu)
  • klasik bir oyun teorisi sorusu. cevabı şöyle:

    2'yi seçtiğimiz duruma bakalım,
    eğer ben 2'yi seçersem ve sınıf da %10'un altında 6 seçerse, 2 alırım.
    eğer ben 2'yi seçersem ve sınıf da %10'un üzerinde 6 seçerse, 0 alırım.

    6'yı seçtiğimiz duruma bakalım,
    eğer ben 6'yı seçersem ve sınıf da %10'un altında 6 seçerse, 6 alırım.
    eğer ben 6'yı seçersem ve sınıf da %10'un üzerinde 6 seçerse, 0 alırım.

    yani çözüm açık, eğer sınıf %10'ün üzerinde seçerse, ne seçtiğimin bir önemi kalmıyor, zaten 0 alıyorum. ama sınıf %10'un altında seçerse, ben 6 demem durumunda 6, 2 demem durumunda 2 alırım. dolayısıyla ben herhalükarda 6 seçerim.

    (bkz: game theory)

    edit: birçok itiraz geldi, peki ya bizim kararımızla sınıf %10'u aşıyorsa diye. bu durum bir şey değiştirmez. çünkü soruyu koyan hoca, en sona şu ibareyi koyuyor "kimse diğerlerinin cevabını göremeyecek" diye. bu uyarı bu durum için var zaten. sınıfın ne seçtiğini bilmiyoruz, dolayısıyla kabul edilebilir iki strateji var (sınıfın %10'un altını seçmesi ya da üzerini seçmesi, eğer benim seçimimle zaten yüzde 10'u geçiyorsa bile, sonuçta sınıf %10'u aşmış durum içinde sayıyoruz.

    bir de şu itiraz var, herkes birbirinin 6 diyeceğini düşünüp, 2 seçer diye. hayır seçmez. sonuçta sen 2 alırken bazıları 6 almış olacak. konuyla alakalı olarak (bkz: nash equilibrium)

    son olarak, sınıfı tek bir kişiymiş gibi çözüm yaptığım itirazı geldi. ben anlatması kolay olsun diye öyle anlattım. isteyenler "n" kişiye kadar çözümü genişletebilir. sonuç değişmiyor. 6'yı seçmek her zaman "weakly dominant strategy". gene meraklısı için (bkz: weakly dominant strategy) (bkz: strictly dominant strategy)
  • tabi ki puan değerlendirme sistemine göre değişir. eğer çan uygulaması varsa 6'yı işaretlemek mantıklı. sonuçta 2 işaretlenip amaçlanan şey gerçekleşirse, ortalamanın daha da yükseleceği ve 2 verenlerin çan sistemine daha düşük not alabileceği bir durum oluşur. 6 işaretlenip kafa rahatlatılır. ama not baremleri varsa, 50 üstü c alır gibi, bu durumda 2'yi işaretlemek mantıklı, fazladan ne alırsan kar demek.
  • kolay bir soru değildir. bu bakımdan bütün insanlık tarihi boyunca ortaya çıkmış olan düşünceleri göz önünde bulundurmak gerekir.

    bu gibi durumlarda en net duruşu realist düşünce ortaya koyar ve der ki 6'yı seçmezsen seni üzerler. insanoğlunun bencil olduğunu iddia eder bu bakımdan tüm sınıfın %10'a aldırış etmeden 6'yı seçeceğini düşünür. çünkü 4 puanlık fark seni diğer rakiplerinden üstün kılar. üstünlük ve diğer aktörlere hakimiyet bu düşüncenin fıtratında vardır. niyet okumanın imkansızlığına vurgu yapar. diğerlerinin ne düşüneceğinin bilinemeyeceğini iddia eder ve bu yüzden sana en çok kar ve fayda getirecek seçeneği seçmenin senin çıkarın için uygun olacağını ifade eder.

    liberalist düşünce çok daha iyimserdir. ufak bir kazanç varsa onu riske atmanın mantıksız olduğunu düşünür. insan doğasının kötü olabileceğine ihtimal vermez. tam tersi insanların iyi olduğunu ve bunun da uzlaşmalarını kolaylaştırdığını iddia eder. liberal düşünce burada herkesin 2'yi tercih edeceğini ve herkesin kazanacağını düşünür. kesinlikle %10'un 6'yı seçeceğine ihtimal vermez. %10 ve fazlasının 6'yı seçme durumu kaostur ve herkesin 0 almasına sebep olur. öğrenciler bunu göze alamazlar. liberal düşüncenin temel motivasyonu ortak çıkar ve kazanç dürtüsüdür. burada ortak çıkarı yansıtan tek olgu tüm sınıfın +2 puan almasıdır.

    inşacı düşünce ise rasyonalisttir. yukarıda soruda yapılacak tercihlerin öğrencilerin sosyal durumlarına, kimliklerine, içinde bulundukları psikolojiye göre değişeceğini iddia eder. bu bakımdan işler realist teorinin ya da liberal teorinin dediği kadar kolay değildir. çok daha etraflıca düşünmek gerekir. eğer geçme notu 50 ise ve bir öğrencinin ortalaması 44'de kalıyorsa o 6 puana diğer herkesten daha çok ihtiyacı vardır. bu yüzden 6'yı diğerlerinden daha kolay işaretleyebilir. inşacı düşünce bu gibi sosyal olguları da hesaba katmak gerektiğini iddia eder.

    marxist düşünceye göre de durum çok karışık değildir. bu düşünceye göre emperyalizm (profesör) ve daha fazla güce sahip olma tutkusu (6 puan) insanları kaos ve çatışma ortamına iter. burada sorudan ve sorundan çok o sorunu çıkan güce odaklanır. profesör. profesör öğrencilerin üzerinde onları sömüren, birbirlerine düşüren bir aktör durumundadır. herkese 2 puan vermek yerine 6 puan tercihini de oraya koymakta ve öğrencilerin duygularını sömürmektedir. buna başkaldırmanın tek bir yolu vardır, devrim. öğrenciler bu soruya cevap vermemeli ve bu çatışma ortamına sebep olmamalıdır. bu sorunun boş bırakılması öğrenci (proleterya) üzerindeki baskıları yok edecektir.

    feminist düşünce açısından böyle bir sorunun sorulması toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir göstergesidir. kadınlık ve anneliğin ataerkil düzende daha üstün olduğunu öne sürer. en önemli üstünlüğün annelik olduğunu düşünürler. bu bakımdan sual sorulmaksızın erkeklere 2 kadınlara 6 puan verilmesi gerekir. zira bu saçma soruyu soran da muhtemelen erkektir. kadınlar; iktidarın (profesörün) nesneleri, edilgen kuklaları ya da kurbanları değildir. bu yüzden profesörün böyle bir soru sorarak tahakküm kurmasını reddederler. alacakları pozisyon marksistlerle aynıdır. sorunun boş bırakılmasına kadar olay gidebilir.

    düşünceler bitmez. bu gibi durumlarda islam'ı ve onun düşüncesini esas alıp geçmek lazım. önemli olan öbür taraftaki sınav ve sorulardır.
  • "2 ile 6 puan mı lan it oğlu it, iki puanı ben sana vereyim böyle salak işlerle uğraşma" diye cevaplayacağım soru.
  • sorduğum soruları yüzde yüz yapamayacaksınız zaten, hırsınıza yenilmezseniz alın size üç beş puancık dedirten soru
  • özetliyorum;

    1)public economy (bkz: kamu ekonomisi) final sınavından önce hocanın finalde böyle bir opsiyon uygulayacağını öğrendik.
    2)kısaca işaretleyenlerin final puanından 6 puan düşülecekti.sonra işaretleyen kişi sayısı*0.6 kadar ek puan gelecekti. yani ne kadar çok kişi işaretlerse o kadar kazanacaktık.sorun şu ki işaretlemeyenler 6 puanlık kesintiye uğramadan gelen ekstra puandan faydalanıcaktı.
    3)sınıfta müzakereler başladı (bkz: ben işaretlicem) (bkz: banane olum)(bkz: herkese işaretlicem dedim ama sınavda kim görcek) gibi gruplar oluştu.
    4)sonuç olarak 60 kişilik sınıftan 26 kişi işaretledi.bu opsiyonun ardından sınıfta yalan ve entrika rüzgarları esmeye başladı,dost dosta küstü,kankalar ayrıldı gruplar dağıldı (bkz: ulan şerefsiz sen işaretlememişsin öyle diyolar) game theory konusu olan (bkz: prisoner dilemma)yı adım adım yaşadık.

    dost bildiğimiz insanların 6 puan için çirkefleşmesine şahit olduk.bu imkanı bize tanıyan hocamıza sonsuz teşekkürler.
hesabın var mı? giriş yap