• tumuyle sapkin kilise politikasi sonucudur. benzer bir konu stigmata adli filmde de islenmistir.
    gunumuzde halen witch ler bulunmaktadir. aslinda wicca pratigi yapanlari witch olarak niteleyebiliriz,
    ama bunlarin hic biri yemek icin cocuk pesinde kosmazlar ve de karga burunlarinin uzerlerinde sivilceleri yoktur.
    kilisenin karanlik caglarda , engizisyonun da sapkin yonlendirmeleri ile kuzey avrupa pagan dinlerini cokertmek icin gelistirdigi politikalarin bu kismi , dogal yontemlerle insanlari iyilestirmeye, bereket getirmeye calisan pek cok kisinin cadi adi altinda yakilmasi , idam edilmesi ile sonuclanmistir. zaman pagan dinine cok acimasiz davranmistir, cunki dort bir yani kor, orumcek kafali hristiyanlarla cevrili kalmistir.
    zamaninda sindirilen bu din ve de witch kavrami , herseye ragmen gunumuzde de varligini surdurmektedir.

    (bkz: wicca)
    (bkz: pagan)
    (bkz: witchcraft)
  • zamanında dergilerini deli gibi biriktirdiğim hatta artık nasıl bir çocukmuşsam seyahate de yanımda götürdüğüm seri. hala çıkıyor mu bilmem. ergenlikten sonra müzik dergileriyle beraber almaya harçlık bütçem yetmeyince ve azalan ilgimle bıraktım. sailor moon'un yerini güzel dolduruyordu ama.
    favorim taranee ve hay lin idi.

    son oylananlarda gördüm editi: sonradan yapılan çizgi filmini pek beğenmemiştim çünkü dergideki çizimler gibi değildi. ilk sayı dahil biriktirdiğim dergiler eski evde bir çantanın içinde hala, biraz eskidiler sadece. kandrakar'ın kalbi, diğer antin kuntin hediyelikler ve kendi yaptığım parmak kuklalarım da aynı şekilde duruyor. seyahate götürürken çantayı sırtlanıp hepsini götürüyordum, şimdi düşününce benim çocuğum yapsa şunu kafayı yerim herhalde, benimkiler iyi dayanmış bana. ha ayrıca iki üç yılda bir internetten bulup okuyorum ama hala sonuna gelemedim. daha dün taranee'nin zaman balonuna hapsolduğu sayıyı tekrar okudum mesela. ciltli kitaplar çıkmıştı her karakter için, param yetmeyince sadece taranee'ninkini almıştım. will ve taranee bebeklerim de hala duruyor. şimdi düşündüm de konu witch olunca gözüm dönüyormuş benim.
  • italyan yapımı çizgi romandır.süper güçleri olan beş kızın üzerine kurulu harika bir kurguya sahiptir.çizgi dizisi de yapılmıştır,dizi değilde anime tadındadır.üzerinden yıllar geçti nerden esti hatırladım jeneriğini bile unutmamışım.öyle ki insanın bir daha izleyesi geliyor.
    jenerik şöyle ki;
    'ateşi aramızdan hangimiz kontrol eder havanın ecesi kim hangimiz suyla sihirli oyunlar oynar toprağın gücü kimde hadiii! yeterki birlikte ol korkmak yok hiç witchh kimsee bizii hiç yıldıramaz z z.duysunlarki güç biziz elbet tüm karanlıklar yok olacak dünyadan witch witch witch bilsinlerki biz yanındayız hep birlikte witchhhhhhh...'
  • disney'in italya'daki stüdyosu tarafından üretilen ve türkiye dahil pekçok ülkede yayınlanan bir çizgi roman dergisi
  • valla aramaya inanmadım, belki daha önce birileri de yazmıştır** fakat bir, iki şey söyleyeyim:

    "witch", yani cadı, kökenbilimsel anlamı itibariyle öncelikle "wicked",yani günahkâr'a göndermede bulunur. fakat biraz daha gerilere gidersek bu sözcüğün "wisdom" ve "wise" yani bilgelik ve bilge sözcükleriyle kökenbilimsel akrabalığına tesadüf ederiz. ulan çok önemlidir bu. üzerine makale yazılasıdır.

    bu ilişkilere değinmeyen fakat aynı derecede önemli başka tespitler'çün alla'aşkına (bkz: cadı avı/@zifir)
  • uzun yıllar önce kabataş lisesinde okuma fırsatı bulan 4 kızın kurduğu, kuruluşu ve dağılışı arasındaki sayılı günde hiç bir kayda değer eyleme imza atmamış rock grubudur. bir gruba 4 klasik gitar fazlaydı zaten.
  • (bkz: wipro)
    (bkz: infosys)
    (bkz: tcs)
    (bkz: cognizant)
    (bkz: hcl)

    bas harflerinden olusan firmalar grubuna denilir. (bkz: fang) in tam tersi olarak dusunebilirsiniz (fang firmalari ne kadar prestijliyse bunlarda o kadar kotu algilanir)
  • arkadaşıma şımarırken aklıma gelmiş ve beni hüzünlendiren çizgi filmdir. dergisini de merakla okurdum. mistik olay tabi o zaman ilginini çekiyor kolyesi için ablamla kavga etmiştik. yıllar çabuk geçiyor şimdi ne çizgi filmden ne de kanaldan eser yok...
  • türkiye dahil birçok ülkede jetix tarafından yayınlanmış disney çizgi dizisi. aslında winx club ile aynı dönemde* ortaya çıkmasına karşın onun kadar uzun sürememiş olsa da bana göre çok sağlam bir konusu vardır. aslında sailor moon, winx club gibi serilerle kıyaslamak da pek doğru değil. çünkü basit bir çizgi diziye göre daha derin, uzun vadeli, çok yönlü bir olay örgüsüne sahip olmasıyla bir başyapıt olma niteliği taşır. ilk olarak çizgi dizinin adının ana karakterlerinin baş harfleri olduğunu tüm izleyenlerin fark etmiş olduğunu umuyorum; will, irma, taranee, cornelya, hay lin... haliyle dizinin isminin doğru yazımı “w.i.t.c.h.” şeklinde.

    --- spoiler ---
    ilk sezonu çizgi dizi dünyasının en karizmatik çizgi kötü karakterlerinden biri olan prens phobos'un diktatörlüğünde, kötülüğün ve karanlığın hüküm sürdüğü meridyen'in kurtuluşu üzerine geçmiştir. buradan anlayacağınız üzere çizgi dizinin konusu ve mekanları alışılmış perili, cinli yapımlar gibi harikalar diyarı üzerine değildir. prens phobos'un gayesi kim olduğunu dahi bilmeyen dünyaya kaçırılmış kız kardeşi elyon'u bulup güçlerini almaktır. perdenin muhafızları olarak adlandırılan ve doğayı kontrol etme gücüne sahip 5 kızın amacı ise prens phobos'un planlarını engelleyip, orta çağ'dan bozma bir boyut olan meridyen halkını kurtarmaktır. phobos'un pis işlerini ise kendisini istediği zaman devasa bir yılan adama dönüştürebilen lord cedric yapar. ilk sezon bir diktatörün yıkılışı ve koca bir sezon boyunca gotik bir havanın işlendiği meridyen'de karanlığın çekilip güneş açmasıyla son bulur. bu anlar adeta izleyenleri çetin bir kış sonrası baharın ilk sabahına uyanmış gibi hissettirir.*

    ikinci sezonu ise daha çok renkli ve hareketlidir. 5 kahramanımızdan önce perdenin muhafızlığını yapan ekipten nerissa hırsları yüzünden hapis yatmasının öcünü almak ve her gezegenin bir mirasçıya emanet edilmiş kendine ait kalbini çalarak evrenin hakimi olmak için yola çıkar. ilk hedefi ise meridyen'in kalbidir, bu sebepten ilk sezonda farklı kimliklerle phobos'a karşı isyanı desteklemiş; elyon'un tahta geçmesinin ardından onu kalp denen mührün içine hapsederek meridyen'i fethetmiştir. phobos'un eski yandaşlarından oluşturduğu intikam şövalyeleri; lav ve buzdan yarattığı canavarlar ve will'in erkek arkadaşı matt ile faresini büyüleyerek oluşturduğu imha ekibi ve son olarak içlerinde eski muhafızları hipnotize ederek oluşturduğu takımla tek tek kalpleri ele geçirmeye devam etmiştir. nerissa'ya karşı çaresiz kalan muhafızlar çareyi meridyen tahtanın varisi olmasından dolayı mührü alabilecek tek kişi olan prens phobos'ta ararlar. prens phobos, nerissa'nın mührünü çalarak başından beri istediği güçten çok daha fazlasını elde ederek meridyen'i yeniden karanlığın hüküm sürdüğü acı dolu günlerine döndürmüş, gözünü evrenin geri kalanına dikmiştir. fakat hikayenin sonunda hiç beklenmeyen olaylar gerçekleşir ve dizi ilk sezon kadar olmasa da güzel bir finalle ekranlara veda eder.
    --- spoiler ---

    bana kalırsa bu çizgi diziden bir netflix dizisi bile çıkar. fakat pek öne çıkarılmamış olsa gerek ki döneminde çizgi roman ve kırtasiye malzemesi dışında pek bir şeyini göremedik. hatta birkaç yıl önce disney channel bile kendi yapımı olmasına rağmen ilk sezonu 1-2 ay verip yayından kaldırmış. tv devri bitti, en azından birisi hayrına youtube'a tüm bölümleri koymuş da öyle tadını çıkarabiliyoruz. yükleyen her kimse çok duacıyız kendisine. dizinin müziklerine ise noam kaniel'ın eli değmiştir. türkçe açılış şarkısı için...
  • çizgi filminden çok dergisini beğenerek takip ederdim. okuduktan sonra karakterleri keser ,kestiklerimi de saklardım ki hala duruyor... her karakteri ayrı severdim ama favorim su gücü ile ırma'idi. hep aldığım bayiden "artık çıkmadığını" öğrenmemle yıkıldığım biricik çizgi dergi. ki 5-6 sene oluyordur bu yıkılmam. ama hala içimde taşıdığım bir yaradır, çocukluk yıllarımın anısıdır.
hesabın var mı? giriş yap