• daha kötüsü olan durumdur.
    (bkz: savaş uçaklarında hostes olmaması)
  • yolcuların tepesinde açılabilen cam tavan olmadığı içindir.
    fırlatsa da beynin demir tavana mı yapışsın?
  • savaş uçaklarında fırlatma mekanizması yüksek süratle istikametin ters yönüne kapağın uçması ve koltuğun yüksek basınçla havaya fırlaması sonucunda gerçekleşir, bazıları top gun filminde goose karakterinin nasıl öldüğünü hatırlarlar, aynı durumun yolcu uçağında gerçekleşme olasılığı oldukça yüksek olduğundan tek parça halinde tavanın açılıp tüm yolcuların aynı anda fırlaması sağlanamayacağından ve yapılacak harcamanın oldukça yüksek maliyet getirmesi sebebiyle denenmeyen bir durum.

    düşünsenize fırlatma esnasında 1 den 12 numaralı koltuklar fırlamışken arkasında kalan koltuklar tavana çarpıyor, malum 40 metrelik bir tavan tamamen üzerinizden kopup gidene kadar 900 km hızla giden bir uçak içerisinde yaklaşık 20 salise zamana ihtiyaç var.
    ayrıca uçağın tavanı yırtıldığı anda kabin basıncının ortadan kalkmasıyla ağzınızla götünüzün yer değiştireceği gibi durumlarıda hesaba katarsak, uçak içerisinde savaş uçağı pilotları gibi maskeyle fırlatılmayı bekleyerek yolculuk yapacamayacağınızıda bu hesaba eklersek, neden böyle bir fikrin hayata geçirilmediğini sanırım anlamış oluruz.
  • yolcu ucaginin dusme olasiligi 11 milyonda birmis, bu durumda olmamasi cok normal.

    * ayrica eglence olsun diye yolcularin basacagini hesaba katarsak felakete sebep olabilecek hadise.

    * dogrusu 14 milyonda birmis.
  • yolcu uçağının kendisi için dev bir paraşüt yapılırsa daha tasarruflu halledilecek olan sorun.
    ne uğraşacan 360 koltukla, hatta 780 koltukla teker teker.
    yaparsan dev gibi "bir tane" paraşüt, efil efil süzülürsün, yere rahat rahat dışardan manzara izleyerek düşersin.
    işte bunlar hep zihni sinir.
  • ilk nedeni insan hayatının daha ucuza patlamasından ötürüdür. ikincisi de teknik olarak da inanılmaz güç bir olaydır bunu yapmak.

    savaş uçaklarında 2 pilot oluyor ve aynı anda fırlatılsalar bile farklı açılarla fırlatıldıkları için birbirlerine çarpma olasılıkları neredeyse yok. fakat 150 yolcunun uçağın yere vurmasına mesela 2 dakika varken birbirlerine çarpmayacak kadar sırayla atılacak zamanları yok, hepsini aynı anda farklı açıyla atsan bile (rüzgar, insan refleksleri, yakın fırlatılma) çarpışma olasılıkları çok yüksek.

    kazasız belasız gerçekleşmesi imkansıza yakındır, dip dibe oturan 150 yolcunun birbirine çarpmaması için farklı zamanlarda, farklı açılarla fırlatılması demek ki bu da imkansıza yakındır. ayrıca yüksek süratte o kadar büyük tavanın herkes için açılması ise yorumlanmaya gerek olmayacak kadar saçma.

    aslında insanın yapamayacağı şey yoktur, elbet bir gün bir çözümü bulunur. ama çok pahalıya patlar. uzun vadede para kaybettirir hem uçak üreticilerine hem de satın alan havayollarına. bu nedenle yapılmaya değer görülmez.

    ekonomik olarak; her uçağa koyulacak bu sistem, ortalama 120 yolcu için diyelim. bu sistemin kişi başı maliyeti çok ucuz düşüneceksek 1000 $ olsun. uçak başına 120.000 $ demektir. havayolunun 100 uçağı olsa bunların hepsine koyduğu zaman 12.000.000 $ olur. ama kesinlikle 1000 $ 'dan fazla olacaktır maliyeti, ar-ge'si bile aşırı pahalıya patlar, özellikle o uçağa aynı aerodinamiye sahip ve aynı sağlamlığa sahip açılabilir tavan üretmek şu an hayalimin almayacağı kadar pahalıya patlamış durumda. şöyle ki, şu dakikadan sonra kişi başı 30000$ desek bile (bu bile az) 360.000.000 $ eder filo başına.

    bu masrafa bakarsak; emin olun dünyadaki her firmanın godoman hissedarları 360.000.000 $ yerine bırakın sizin ölmenizi, o parayı vereceklerine kendileri bile ölmeyi tercih ederler. düşük ihtimal onları üzmüyor çünkü uçak düşme ihtimali zaten çok düşük, senede 12 milyona yakın uçuş oluyor ve en son ne zaman yolcu uçağı düştü hatırlamazsınız bile. onlar için uzun vadede masrafa değmiyor yani anlayacağınız. basit forecasting sonrası hem ihtimal düşüklüğü, hem bu düşük ihtimale alınacak önemlin pahalı olmasından dolayı kimse bunu yapmaz.

    bunun yerine her uçağa chesley sullenberger misali bir pilot yetiştirmek veya hataya yer bırakmayan, kusursuz bir ai pilot tasarlamak daha mantıklı sanki.
  • fırlatma koltuğunun kullanımını yolcuların inisiyatifine değil de otomatik bir risk sistemine bağlarsak felaketin önüne geçip, milyonda bir dahi olsa büyük felaketlerin önüne geçilmiş olur.
  • uçak döne döne düşerken yolcular camdan paraşütle süzülen pilotlarını görüp gider ayak içleri burkulmasın diyedir.
  • muhtemelen maliyetinden dolayıdır ama benim anlayamadığım husus fırlatma koltuğu diyince herkesin tavan açılıp koltukların fırlatılmasını düşünmesi oldu. arkadaş illa fırlatacaksın diye bir husus yok, raylı bir sistem yap, uçağın kuyruğuna da bir kapı, milleti oradan tahliye et. her koltuğa da bir paraşüt. oh mis.
hesabın var mı? giriş yap