• faiz artırımı yapılmadı ama enflasyonun da önüne geçilemedi. ( ekonomi kurallarına kafa tutmak yerine hiç faiz indirimi yapılmasaydı bile enflasyon bu kadar yüksek olmayacaktı )
    zamların ardı arkası kesilmiyor. konut, akaryakıt ve enerji fiyatları aldı başını gidiyor.
    ülke bakkal dükkanı değil ki batsın. paramız pul olur sadece ki o da oldu alım gücü düştü.
    orta gelir grubu diye bişey yok. ya fasfakirsin yada milyoner.
    ayrıca arap ülkeleri türkiye gibi zayıf ülkelere yardım etmeliyiz diyorlarsa zaten bunun üstüne de diyecek bişey yok. siz kendinizi avutun.
  • kimse yüzde 80 faiz verin demedi ki böyle bir açıklama yapılıyor. enflasyonun ilk yükseldiği zamanlar reel faiz oranını azıcık yukarı artırmak bile bu enflasyon sarmalına girmemizi engellerdi. ülkede %20 faiz varken bir anda doları yükseltip faizleri indirirseniz o enflasyon size bir yıl içinde tuik masalına göre %80 olarak geri döner. seçim zamanı koltuk kapmak için de realiteden uzak açıklamalar duymak insanı çileden çıkarıyor.
  • sabah sabah okuyup sinirlendiğim şeye bak 0.5 artırararak gelselerdi faiz oralarda gene olmazdı nasıl bir açıklama bu
  • yüksek faiz fiili olarak uygulanmaktadır zaten. resesyon tehlikesi politika faizinin düşük olması nedeni ile yaşanmadı. zira devlet bankalarında bile uygulanan reel faiz yıllık brüt %25 civarında. tabela faizi düşük sadece.

    enflasyon gelişmekte olan ülkelerdeki en temel sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. fiyatlar genel seviyesindeki sürekli bir artışı gösteren enflasyon faiz kadar tehlikelidir. bireylerin aynı zamanda alım güçlerindeki azalmayı ve giderek gelirlerinin azaldığını gösteren bir olgudur. ekonomideki genel enflasyon sorunu ekonomik istikrarsızlığı arttırdığı gibi ekonomi performansını da zayıflatmaktadır.
  • dolar sabit tutulmasına rağmen her gün daha pahalıya ürün alıyorsun. ihracatçının dolar kuru yüksek olması işine gelebilir belki ama halk kuruşun bile hesabını yapıyor. çarkları döndürürken dişliler öyle böyle kırılıyor. bu halkın alım gücü gitgide düşmekte.
  • (bkz: doğru)
  • iflası ertelemek, konkordato...
    genelde sonu hüsran ile biter.
  • sorumluluk reddi: aşağıdaki yazı tamamen kişisel düşüncelerimi yansıtmakta olup hiç bir şekilde yatirim tavsiyesi değildir ( yatırım danışmanlığı yapabilecek lisanslarım da olmasına rağmen). yazdıklarım içinde hatalı, yanlış iddialar bulunabilir!

    ilgili yayını baştan sona izledim.

    ilgili amca (benim nazarımda ne iktisatçıdır ne de bürokrat, olsa olsa bunama eşiğindeki yaşlı bir kalıntı) sacma sapan söylemlerde bulunmuştur.

    arkadaşlar öncelikle şunu netliğe kavuşturalım, herkes her konuda fikir beyan etmek zorunda değil. mesela ben sosyal bilimciyim, genel kültür seviyesinin üstünde mühendislik, termodinamik ne bilim statik falan bilmem. ekşide bu konuları akademik düzeyde bilen insanlar varken böyle bir konu hakkında (uyduruyorum nükleer santrallerde hangi tür granit kullanılmalıdır) benim gelip de olmayan bilgimle götümden fikir üretmem komiklik olur.

    konuya dönecek olursak, bu amca para politikası hakkında konuşuyor, bir ülkede para politikasını en temelde merkez bankası belirler. yani konu iktisat, ve konuştuğu şeyler de teknik konular, yayının bir yerinde milton friedmanin paranın miktar teorisine değiniyor ki büyük saçmalıyor orada. demek istediğim şu, tabi ki iktisat eğitimi almadan da gelir yorum yaparsın ama benim yukarıda bahsettiğim anlamsızlık ortaya çıkar. ben arzu ederim ki bu konuda iktisatçı, finansçı arkadaslar konuşsun. tabi kimseyi kısıtlayamayız ama herkes de her konuda konuşmak zorunda değil.

    yeniden bu yaşlı amcanın dediklerine dönecek olursak külliyen hatali bir söylemde bulunuyor. yıllarca bankacılık sonrasında ise finans/hazine müdürlüğü yaptim akademik çalışmam olmasa da. adam diyor ki dövizin degeriyle ilgilenme sen sadece faizle ilgilen.ee babacim sermaye hareketlerinin serbest olduğu piyasada (ülkede) hem faizle oynayıp hem de doviz kurunu nasil tutacaksın. hem de ödemeler bilançosu acik verirken. yani teknik bir konu bu arkadaşlar, gelip de eanaf arkadaşım burada adam cok doğru söylemiş biz nasil pahali krediyle isimizi ceviricez diye cemkirmesin. o faizleri düşürdüğünde reel getiri yoksa yurtdışından portföy yatırımı (sıcak para) gelmez, ee zaten dış ticaret açığı veriyorsun (bir yıl içinde döviz harcamalarin doviz kazancindan fazla) e sermaye hareketleri de serbestse (ki şu anda değil ama tam kontrollü kur rejiminde de değiliz, buna dirty flow der ecnebiler yani kirli yönlendirme) o zaman ülkedeki doviz miktari git gide azalirken talep artar ve kurlar yukarı gider, kurlar yukarı gidince de paranin aktarim mekanizmasj gereği sana enflasyon olarak döner, enflasyon yükselirse reel faiz vermen icin nominal faizleri yukseltmen gerekir, yuksek nominal faizler yatırımları ve tuketimi bicak gibi keser, ulke resesyona hatta slumpflasyona veya secim sonrasında olacagi gibi stagflasyona girer. işsizlik patlar, piyasa durur.

    yani bunlar kitap yazilacak konular ki akademisyen bir çok arkadas eminim ki doktora tezlerini bu konu üzerine yazmıştır.

    yani bu amca neresinden tutsan sacma sapan birşey söylüyor. bakin şu anda piyasada gördüğünüz döviz kuru gercek değil, su anda turkiyede bir şirkette çalışıyor olsaydim butce kurunu asla simdiki enflasyona gore endekslemezdim. emin degilim uzun süredir banka hazineleriyle gorusmedim ancak 1 yıl sonraya forward kur verdiklerini sanmiyorum veya cok yuksek bir kur veriyorlardir, viop dan 1 yil vadeli call opsiyonlar ve kontrolarina bakilabilir ancak orada da tcmb piyasayı manipule ediyor. iste reuters (refinitiv oldu sanırım simdi) veya bloomberg terminallerinden bakip yazabilir arkadaslar.

    demem o ki baya karmaşık konulardir bunlar egitiminiz iktisat hele de para politikaları üzerine değilse.

    hulâsa 90lı yıllarda merkez bankası başkanlığı da yapmış olan bu amca neden 90larda burnumuzun boktan çıkmadığını çok güzel gösteriyor. amaci nedir bilmem ama belki de iktidara yanlayıp yağlı bir danışmanlık kapma peşinde de olabilir. hic bilemiyorum, belki de cidden böyle inaniyordur ki pek ihtimal vermek istemiyorum.
  • 1994-1995 yıllarında tcmb başkanlığı yapmış kişi. ülkenin o yıllarda yaşadıkları ortada. 80 li ve 90 lı yıllarda ekonomi yönetiminde bulunmuş birinden akıl almak da ne bileyim?
  • enflasyon %80' e çıkmadan faiz artiracaktiniz zaten ki enflasyon 80'lere gelmesin. senin okuduğun mektebin
hesabın var mı? giriş yap