• sonucu,

    ap - %52,87 - 240 mv
    chp - %28,75 - 134 mv
    mp - %6,26 - 31 mv
    ytp - %3,72 - 19 mv
    bağimsiz - %3,19 - 1mv
    tip - %2,97 - 15 mv
    ckmp - %2,24 - 11 mv

    şeklinde olan seçim.

    yüzde 2 oy alan parti bile meclisteymiş. ne güzel. (bkz: milli bakiye sistemi)
  • 51 yıl sonra ne chp'nin 1960 darbesi ile gelen ve çeşitli hükümetler ile 1964'e kadar politikalarının sonucu çöküşü, ne de adalet partisi'nin yarıdan daha fazla oy alarak demokrat parti'nin devamı olduğunu ilan etmesi hatırlanmaktadır. hatırlanan yegane şey, türkiye işçi partisi'nin yalnızca 15 milletvekili ile parlamentoya girmesidir! işçi sınıfımızın ve onun siyasal hareketinin kısmi başarısının yıllar sonra hatırlanan yegane şey olması, geçmişe dönük bir özlemden kaynaklanmamaktadır. doğrudur, böyle düşünenler olabilir. ancak türkiye işçi partisi'nin bu başarısı yıllar sonra hatırlanıyorsa beklenmeyeni başardığı için değil, yarının şarkısını çaldığı içindir.
  • türkiye'de bugüne kadar hiçbir sağ partinin (akp dahil) erişemediği yüksek oy oranıyla adalet partisi'nin kazandığı seçimdir. dahası bir sosyalist partinin (tip) 15 vekil kazanarak meclise girdiği ilk seçimdir.
  • suleyman demirel liderligindeki adalet partisi'nin kazandigi secim.
  • ülkenin seçimler tarihindeki temsiliyet açısından en adil ve demokratik seçim sisteminin uygulandığını düşündüğüm seçimdir. tabi bu seçimde çok yüksek oranda oy alan ap, meclisteki sandalyeleri ile yetinmeyip darbe öncesi sistemdeki gibi atı alanın üsküdar'ı geçtiği ve rahatlıkla ezici üstünlük sağladığı bir sistem arzulayarak seçim sistemini ülkede sıklıkla yaşandığı gibi kendi lehine değiştirmiştir.

    seçim sonrası barajlı d'hondt sistemi ve başka birtakım değişiklikler getirilmesi istenmiş ama aym bunlardan bazılarını iptal etmiştir. buna rağmen temsiliyetteki demokratik adalet bozulmuş ve darbe sonrası %10 gibi çılgınca bir barajla uygulanan ve yine sürekli iktidarlar tarafından değiştirilen d'hondt sistemiyle işler hepten kararmıştır. 2002 seçimlerinde ise sistem düzen siyasetinin kendi sonunu getirmesine neden olarak ülke tarihindeki en büyük temsiliyet adaletsizliklerinden birine ve oyların 1/3'ini alan bir partinin tek başına iktidarı ele almasına yol açmıştır.

    bu seçim bu süreçte bir milat rolü görür.
  • türkiye'de bugünkü siyasi yapının kurulduğu tarih olarak ben bu seçimleri görüyorum..

    devleti sağ ve islamcı yönetimin ele geçirmesi bu seçimin sonrasında başlamıştır.
  • türkiye'de sandığa gidenlerin yaklaşık yüzde 3'ünün
    sosyalist olduğunu söyleyen bir partiye oy verdiği seçim.
  • yüzde 2,9 oy alan tip'in o dönemde var olan 67 ilin 56’sında katıldığı seçim.
hesabın var mı? giriş yap