• global olarak düşünürsek benim düşünceme göre:
    insanlar robotlaşacak.
    gelişmiş ülkeler marka marka şekil şekil biyonik kol bacak kalp böbrek geliştirecek. kusursuz çalışacaklar.
    diyelim ki sen kolunla maksimum 20 kg kaldırıyosun, bi kol takacaklar sana 40kg hiç zorlanmadan kaldırabileceksin. akşamları şarj edeceksin falan. olacak bunlar. kanada, abd, fransa, almanya bu sektörü coşturacak.

    şimdi de ülkemizde olacak şeylere bakalım:
    4. boğaz köprüsü
    adanaya hızlı tren
    konyaya kainatın en büyük camisi.
    5 kavanoz bal 120 tl olacak.

    edit: bykush uyardı sağolsun kainatmış kahinat değil.
  • 12. tahmine kadar tahammül edebildiğim saçmalıklar dizisi. atın amk atın , ne de olsa 2030'da emekli olmuş olacaksın , göt olsan da seni bulamayacağız. böyle kolpacılar yüzünden 2012 yılım cami'de geçti , ha kıyamet koptu ha kopacak diye . 2000'lerde mesih gelecek dediler tayyip geldi . inanmıyorum size ibneler.
  • da vinci enstitüsü thomas frey'in türkiye için düşününce 32 adet zırvasından oluşan tahminleridir. doktora gitmeyi gerektiren şeylerin yüzde 80iymiş de makineymişde.. lan daha devlet hastanelerinde numaratör çalışmıyor amk ne anlatıyon godik. 2030da burda anca metrobüs silivriye kadar gider o olur başka da bi zik olmaz.
  • ortaokul yıllarımızda, 92-95 galiba, cep telefonunu çok uçuk bir hayal olarak konuştuğumuzu hatırlatmıştır. ya da kasetleri, ileride mp3'ün spotify'ın çıkacağını nerden bilek, kutuların içinde özenle sakladığımız o günlerle an itibariyle sahip olduğumuz teknoloji arasındaki fark, bu tahminlere refleks olarak "saçmalık amk ya!" tepkisi vermemi engelliyor. ha nasıl yaparlar onu bilmem. ben daha uçağın nasıl uçabildiğini anlayamıyorum.

    (bkz: uçakların nasıl uçtuğunu aklı almayan insan)
  • çoğu uçuk kaçık tahminlerdir.

    2030 bize çok uzak geliyor ama şunun şurasında 14 yıl kalmış. 2002 dünyasıyla bugünü karşılaştırırsanız öyle aman aman bi fark yok. 2030' da da bugünle çok bi fark olacağını düşünmüyor.

    ne olabilir en fazla? kullandığımız iletişim araçları daha da gelişebilir. kansere çare bulunabilir. samsung tizene geçebilir. apple araba yapabilir. türkiye' ye başkanlık gelebilir.

    insanlık bu yüzyıl için öyle aman aman atılımlar yapamayacak gibi. tek istisna dünya dışı yaşamla irtibat kurmak. asıl şenlik o zaman başlayacak.

    tabii bi de madalyonun öbür tarafı var: olası nükleer savaş.
  • 19. geleneksel polis kuvvetleri %50 azalacak ve yerine yapay zekaya sahip robotlardan oluşacak. (türkiye de olmayacak)

    11. dünya dinleri bugüne göre % 50 oranında büyüme sağlayacak. (türkiye de 2030'u beklemeyecek)
  • lan siktirin gidin adama zorla küfrettiriyorsunuz.

    milenyumdan bugüne dünyada son kullanıcı etkieyen gelişmeleri sayın desem şurda 10 tane önemli gelişme sayamazsınız.

    mesela tesla elektrikli arabası bi gelişmemidir. evet. ama 2016 yılında halen son kullanıcının hayatında bi değişiklik yaratmış mıdır? hayır. sadece ulen çok param olsa da keşke alsamdan ötesi yok. yani bu tarz gelişmeleri sayamayız.

    sayabilceklerimiz;
    -dokunmatik teknolojisi
    -dolayısı ile akıllı telefonlardaki gelişim
    -internet veri transferi gelişimler
    -led lambanın günlük hayatımıza tamamen adapte olması.

    hadi 6 tane de siz sayın benim aklıma bunlar geldi.

    herifler 2030 için bambaşka bi dünya çizmiş. lan şunların 100de 1 i bile olmaz 2030 da manyak mısınız siz. ha olur ama dediğim gibi çok küçük bi azınlık faydalanır bundan. teknolojik gelişme başka şeydir bunun son kullanıcıya adapte edilebilmesi başka şeydir.
  • tüm dünyayı kapsamadığını düşündüğüm öngörüler listesi.

    yoksa 2030 da "doktora gitmeyi gerektirecek vakaların % 80'i yapay zekaya sahip makineler tarafından çözülecek" öngörüsü bir yana dünya üzerinde doktora gitmeyi gerektirecek vakaların %80'i doktorlar tarafından çözülecek bile iddialı olur.

    "restoranların % 90'ı 3 boyutlu yazıcılarını kullanarak yemek yapacak" taminine de dünyadaki tüm restoranların %90'ına kadar yaygınlaşacak 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin uygulanabilirliği, kültürlere adaptasyonunu, vb . . bir yana bırakalım tüm restoranların %90 ı için alıp kullanılabilecek kadar ekonomik olacak olması ne kadar mümkündür?

    muhtemelen tahminlerin bir kısmı amerika vb. için yapılmış ama sansasyonel olmak adına kırpılarak sunulmuş olmalı.
  • gerçekçi değillerdir.

    belki daha ileriki bir tarihte olabilir, ama şunun şurasında 14 yıl kalmış, bunların hepsinin gerçekleşmesi ne kadar mümkün ? mesela düşünün bakalım, dünya 2002'den bugüne teknoloji anlamında ne kadar sıçrama yaşadı ? olacak olan da gene odur, fazlası değil.
  • "2030'a kadar nasılsa ben ölmüş olurum; sallarlarsa da arkamdan sallamış olurlar" mantığıyla konuşmuş dayı sanırım. çok ağır vizyonsuzluk içeren tahminlerdir. o zamana kadar yaşarsa çok ağır göt olacaktır. ben bile sallasam daha çok tuttururum muhtemelen. söylediği şeylerin 10 tanesi olursa öpüp de başına koysun.
hesabın var mı? giriş yap