• şu 14/15 liraya düşecek diyen arkadaşları çaylak yapacaksın sözlük kendi kaliteni yükseltmek adına.
  • aktroller tarafindan 15 liraya dusecegi iddia edilen kur. sonra akp nasil kazandi diyorsunuz. iste boyle. bunlari sikayet edebilirsiniz piasayi manipule ediyorlar diye .

    ilk yapilacak islem tl'nin degerini dusurmek olacaktir tabi ki. su an tl olmasi gerekenden cok degerli.
  • turk lirasında duranların kara geçmek için başlıkta manipulasyon yapmasına neden olmuş kur.

    döviz alan insanlar böyle kısa süreli al sat yapmazlar. dolayısıyla tl ye kolay kolay geçmezler. zaten dolar satışı olsaydı, şu an fiyatı düşerdi.
  • bu hafta muhtemelen cds'lerde bir miktar daha düşüş olacaktır. dış borç faizi için olumlu gelişme. fakat mehmet şimşek'in bir an önce yapması gereken değişiklikler var. öncelikle cds'in ne olduğunu tcmb başkanıyken öğrenen şahap ve bddk başkanından kurtulması gerek. sonrasında rasyonel politikalara geçiş sinyali için tcmb eliyle bir miktar faiz artışı gerek. zaten kısılmış kredilerin daha da kısılacağını düşünüyorum. resesyon göze alınarak bol para devri bitirilmeli. para arzı da aynı şekilde azalacaktır. kur istikrar kazandıkça volatilite ve müdahaleler azalacak, makaslar düşecek, döviz üzerindeki arbitraj fırsatı ortadan kaldırılacak, makroihtiyati tedbir kılıfı altında yapılan banka regülasyonları kademeli olarak kaldırılacaktır. önemsizleşen interbank alış kuru da tekrar itibar kazanmalı. bütün bunlar gerçekleştikten sonra yabancı yatırımcının gelişi konuşulmaya başlanabilir. bütün bunların sonrasında da öncelikli hedef tcmb net rezervini artıya geçirmek, daha sonra da swap hariç net rezervini artıya geçirme hedefi olmalı.

    kurun düşmesinden veya yükselmesinden ziyade bir an önce istikrar kazanması gerekiyor. belirsizliğin ortadan kalkması ve öngörülebilirlik için de bu şart. yabancı yatırım çekmek istiyorsan istikrarı ve güveni sağlamak zorundasın. riski bir şekilde fiyatlayabiliyorsun ama belirsizliği ve istikrarsızlığı fiyatlayamıyorsun. türkiye şu anda belirsiz, istikrarsız ve öngörülemez bir durumda. yani arjantin'leşerek 1 dolar bile çekemezsin. bilge yılmaz ne diyordu, "dövizi sıkıcı hâle getireceğiz". işte aynen bu yapılmalı. kkm'den kademeli güvenli çıkış için tl'nin cazip hâle gelmesi gerek ki para dövize kaçmasın.

    yalnız o kadar çok şey saydık ki, nass bahanesiyle ekonominin içinden geçmişler resmen. bu ülkeyi zamanında o kadar sağlam kurmuşlar ki ne olursa olsun yıkılmıyor.
  • kur 15e düşmez. düşerse ihracat biter, dış açık 200 katına çıkar. asgari ücret 9bin tl iken nereye 15e düşüyor canlarım benim. ihracatçılar kan ağlıyor aylardır kur 20tlde sabitlendi diye. daha aşağısı ülkede ihracatı bitirir. zaten kur düştükçe merkez bankası geri alım yapar bence sattığı dövizi bir şekilde geri koyması lazım. amaç zaten kuru düşürmek değil enflasyonu dizginlemek. yatırım tavsiyesi değildir fikirlerim yalnızca beni bağlar.
  • ülkemizde tuhaf bir kur algısı var. insanlar sanıyor ki 1 dolar 1 tl'ye yakınsadığında her şey süper olacak. işin tuhafı, eğitimlisi filan da böyle düşünüyor. oysa usd / tl oranı tek başına pek bir şey ifade etmiyor.

    1 dolar eşittir 11 norveç kronu. ekonomileri bizden iyi.

    1 dolar eşittir 140 japon yeni. ekonomileri bizden iyi.

    1 dolar eşittir 1.306 güney kore wonu. ekonomileri bizden iyi.

    yani sırf bir ülkenin para biriminin dolar karşısındaki paritesine bakarak o ülkenin ekonomisi hakkında bir halt anlayamazsınız. o yüzden buralara tamamen ezber olarak "dolar çakılıcak, hepimiz kurtulucaz" yazanlara itibar etmeyiniz.

    sağlıklı bir ekonomi için önemli bazı unsurlar vardır:

    - stabilite
    - balonlardan arınmış olmak
    - tahmin edilebilirlik
    - temel indikatörler arasında denge
    - büyüme odaklı rasyonel bir strateji

    şu anda türkiye'de bunların hiç birisi yok, ya da eksik.

    ekonomi stabil değil. her yeri ayrı oynuyor.

    ortalık balon dolu. kkm denen ponzi sayesinde tl'nin ta kendisi balona döndü. kkm dışında faiz politikası yerlerde süründüğü için elindeki nakiti otomotive, emlak ürünlerine, diğer mala, mülke yatıran halk ve buna paralel genişleyen mülteci popülasyonu sayesinde pek çok sektörde tl üzerinden balon oluştu.

    türkiye'nin hiç bir döneminde tl enflasyonu yıllık reelde %120'nin üzerinde artış gösterirken dolar %40'ın altında kalmamıştır. kalamaz.

    kısacası, tl bazında piyasada oluşan balon, baskılanan kur yüzünden dolar balonuna da dönüştü. arkadaşlar, ankara'nın yenimahalle ilçesinde 700.000 dolara listelenen 4+1 apartman dairesi gördü bu gözler. aynı apartman dairesi 3-4 sene önce 180.000 dolardı. ama işte, tl bazındaki muazzam enflasyon ve doların baskılanması sebebiyle böyle tuhaf durumlar ortaya çıkıverdi.

    bu iyi bir şey mi?

    hayır, değil.

    bu durum çökmekte olan talan ekonomilerinde görülür.

    benim farklı ülkelerde şirketlerim var. türkiye'deki şirketim de %100 ihracatçı konumunda. size ilginç bir veri ileteyim.

    - son 24 ayda uluslararası piyasada rekabetçi kalabilmek için ürünlerimize dolar üzerinden en fazla %15 zam yapabildik, ki bu dolar bölgesi için hayli güzel bir artış.

    - son 24 ayda abd'de, hollanda'da bulunan şirketlerimdeki çalışanlarıma dolar üzerinden kümülatif %5 ila %15 zam yaptım. hiç eleman kaybetmedim. bakın, bunlar türk değil, abd'li, ab'li çalışanlar.

    - son 24 ayda türkiye'de üretim yapan iş gücüme dolar üzerinden ortalama %100'ün üzerinde zam yapmak zorunda kaldım. 2022'nin ocak ayına 1.600 dolar net maaşla giren çalışan, 2023'ün ocak ayına 3.100 dolar net maaşla girdi. yeryüzünde bunun bir örneği daha yok.

    - işin ilginç yanı, türkiye'deki çalışanlarım global piyasaya göre dolar üzerinden utopik zam almalarına rağmen hayat standartlarında düşüş yaşadılar. işte asıl kafa patlatmanız gereken yer burası. konu parite değil. asıl konu satın alma gücü. sizin dolar geliriniz artarken hayat standartlarınız serbest düşüşteyse bunun kaymağını kim yiyor?

    bu durum sürdürülemez. eğer tl dolar karşısında daha da değerlenirse ülkede üretim durur, zamanla başka ülkelere kayar. global piyasanın gerçeği bu. ülkenin arsalarını, taşını, toprağını, deniz kenarlarını, dağlarını, göllerini, geleceğini para karşılığı arap ve rus sermayesine satarak kkm döndürmeye çalışan iktidar işte bu tuhaflığı yarattı.

    türkiye ancak üreterek kurtulabilir. üretebilmesi için de ürettiğini satabilmesi gereklidir. ürettiğini satabilmesi için rekabetçi olabilmesi gereklidir. şu andaki kur piyasası artık buna izin vermiyor.

    en büyük sıkıntısı dış borç ve cari açık olan ülke nasıl olur da para birimini kıymetli tutmaya çalışır? akıl alır gibi değil. ekonomi bilimi ile ilgili her türlü temel bilgiye aykırı bir durum bu. siz vatandaşa diyorsunuz ki, "üretmeyin, ithal edip tüketin."

    ama sizde o zenginlik yok!

    türkiye'nin artık gecikmeden atması gereken bir takım adımlar var.

    - kkm'ye para girişi tamamen kesilmeli ve var olan vadeler kısaltılarak mevduat sahiplerine azaltılmış faiz ödemeleri yhapılmalı ve bu garabet kapatılmalı.

    - kur kademeli olarak, ama ivedilikle olması gereken yere gelmeli. benim tahminim sene sonuna kadar tavan 40 tl, taban 35tl. bu rakamları uydurmuyorum. doların tl enflasyonuna yetişebilmesi için gereken kur bu.

    - ekonomi bilimi ile çatışmayan bir faiz politikasına gidilmeli.

    - itibardan tasarruf edilmeye başlanmalı. cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere, devletin tüm kurumlarında muazzam bir finansal sıkılaşmaya gidilmeli ve ancak bu yapılırken halka da acı reçete verilmeli.

    - popülasyonun riskli dilimleri tanımlanmalı ve bu dilimlere yönelik geçiş sürecinde hayatı kolaylaştırıcı tedbirler alınmalı ve bunlar kanunlaşmalı. barınma, ulaşım, gıda, vs. buna dahil edilebilir.

    inanın, pazartesi günü kurun 15 tl'ye düşmesi ülkeyi iyice uçuruma sürükler. böyle bir şey zaten olmayacak.

    varsın dolar kuru güney kore'deki gibi 1.306 tl olsun. yeter ki bizler de güney koreliler kadar kaliteli yaşayabilelim.
  • akp'nin bir yıkım projesi olduğunu, dünyadaki en büyük hırsızlık organizasyonu olduğunu, ülkenin mevcut ve gelecekteki kaynaklarının çalınmış olduğunu, bu mehmet şimşek denen ingiliz vatandaşının küresel sermayenin tahsilat elemanı olduğunu hep hatırlıyorum.
  • mehmet şimşek daha devir teslim töreninde ne dedi?

    rasyonel, dünyaca kabul görmüş, kısaca ortodoks politikalara döneceğiz dedi.

    manası sıkılaştırma demek.

    yani hem faizler hem dolar beraber artacak. tlnin yabancı yatırımcı için cazip hale gelene kadar devaluasyona uğramasına izin verilecek. ancak dolar/tl yurt içi enflasyona göre olması gereken değer olan 25-28 lira aralığına gelince yabancı yatırımcı piyasaya giriş yapacak.

    çünkü şu anki kurdan yabancı yatırımcı dolarını bozup iç piyasaya sokmaz.

    tl aşırı değerliyken. 300-350 dolar bandında olan asgari maaş suni yöntemlerle 425 dolara çıkarılmışken (ki buraya 500 dolardan düştü) neden gelsin?

    siyasetçi asgari maaşı halkın elinden alamayacağına göre mecbur doları asgari maaşın eski seviyesine göre güncelleyecek.

    işin özeti borsada bir iki günlük suni yükseliş olsa da orta vadede dolar yükselirken ve faizler artarken çıkışlar gelecektir.

    dolar 27-28 bandına gelince yabancı türkiye'ye gelip dolarını satıp türk şirketlerine yatırım yapabilir.

    bu saatten sonra doların düşmesi doğa kurallarına aykırı bir durum. düşerse de vatandaşa elindeki doları ucuza satması için tuzak kurulmuş olur.

    ben doları 15-16 lirada görsem donumu satıp dolar alırım şahsen.
  • yoğ ya 5-6 liraya düşer bence :d

    t: yoluna bakacak kurdur
hesabın var mı? giriş yap