• 1911 yılında yervant odyan efendi tarafından yazılmış 832 sayfalık polisiye roman. 3 hafiye öldürülür. ancak öldürenler bulunamaz. abdülhamid çareyi sherlock holmes'ü çağırmakta bulur.
    http://vatankitap.gazetevatan.com/…k_holmes/1/22325

    (bkz: abdulhamid sherlock holmes hastasıdır)
  • everest yayınları tarafından yeniden basılarak raflardaki yerini almıştır.
  • dün d&r da gördüm bugün kitapyurdundan spariş verdiğim cici

    edit: arkasındaki sözlük yeterli değil.
  • türkiye'de politik dille yazılmış ilk polisiye roman.
  • belgesel tadinda polisiye roman. yervant odyan tarafından 1911 de yazılmıştır. abdulhamid muhaliflerinin düşüncelerini yansıtması bakımından da önemidir. abdülhamid karşıtı olan odyan'ın gözünden ittihat ve terakki yandaşı bir ermeninin fikirlerini de öğreniyoruz. abdülhamiti aşağılayan kısımlarda mevcut ama dengeli bir biçimde yerleştirilmiş. kabasakal mehmet paşa, başkatip tahsin paşa , talat paşa gibi gerçek karakterlere de yer verilmiş. fehim paşayla avusturyalı margrit isimli cambaz kız arasındaki ilişki bayağı gereksiz uzatılmış. sai bey (talat paşa) yere göğe sığdırılamaz. kişi fotoğrafları da kitapta yer alıyor. kitap biraz ağır ilerliyor ancak dönemi anlamak adına okunmaya değer bir kitap.
  • 221b isimli iki aylık polisiye derginin ocak-şubat 2017 sayısında erol üyepazarcı tarafından yazılmış bir incelemenin başlığı.

    ulu hakan, kürtlerin babası, kızıl sultan, yıldız'daki baykuş, latif burunlu, rom içen halife, cennetmekan abdülhamit han hazretleri ile arthur conan doyle muhteremin görüşüp görüşmedikleri yazıya göre muamma. abdülhamid'in fahri yaveri ingiliz amiral sir henry f. woods anılarında kendisinin de katıldığı selamlık töreninde abdülhamid'in conan doyle'a mecidiye nişanı taktığını yazmış. conan doyle ise anılarında ilk eşi öldükten sonra evlendiği ikinci eşi ile balayı gezisinde istanbul'a geldiğini (yazara göre 1907 yılı olmalı) padişah tarafından kabul edilmesini arzu ettiğini ancak ramazan ayı içinde bulunulması nedeni ile kabulün gerçekleşmediğini yazmış. anılarda kendisine mecidiye nişanı, eşine şefkat nişanı verildiğini de yazmış arthur efendi.
  • erol üyepazarcı'nın bir arkadaşıyla birlikte, yıllar önce abdülhamit'in çevirttiği polisiyelerin defterlerini anlattığı eski bir makaleyi hatırlatan yeni makalesi.

    yıldız koleksiyonundaki defterleri erol bey, osmanlı arşivindekileri arkadaşı keşfetmiş, ortak makale müteferrika'da yayımlanmıştı.
  • sabah, dersin sonunda öğrencilerle popüler kültürle karışık edebiyat/ tarih muhabbeti yaparken aklıma geldi bu konu. onlara anlattım, size de anlatayım.

    ikinci abdülhamid ve sherlock holmes isimlerini yan yana görmek tuhaf ve güzel bir duygu yaşatıyor insana. sanki iki farklı dünyadan iki farklı varlık bir araya gelmiş gibi. aslında öyle de sayılır.
    osmanlı devleti eski dünyaya aittir her yönüyle lâkin uzaklarda yeni bir dünya kurulmaktadır. bu yeni dünyanın en güçlü imparatorluklarından biri olan büyük britanya'da ise hem devlet hem de halk kadim tarihlerini modernleştirebilmişlerdir.

    işte bu modernleşen toplumda iskoçya doğumlu arthur conan doyle adında bir yazar, 1887 yılında yayımladığı kızıl dosya adlı hikâye ile sherlock holmes karakterini dünyaya tanıtır.

    mâlumunuz, polisiye olaylar zincirinin ana karakteridir holmes ve çok zeki bir dedektiftir. bir de yardımcısı ve en iyi dostu dr. watson bulunur.
    bir anda inanılmaz bir ilgi görür sherlock holmes hikâyeleri.

    bu tarafa gelecek olursak... kendi şehzadeliği döneminde padişah olan amcası sultan abdülaziz ile birlikte bir osmanlı padişahının tarihimizde ilk ve tek kez gerçekleştirdiği avrupa seyahatinde bulunuyor abdülhamid. gelişen dünyayı görüyor, opera ile tanışıyor. kadınların da sahne aldığı tiyatro
    oyunlarını izliyor hatta bunu padişah olunca istanbul'a da taşıyor.
    amcası abdülaziz'in tahttan indirilip öldürüldüğüne şahit olan, ağabeyi beşinci murad'ın hâl edilişine şahit olan ikinci abdülhamid bu sebeplerle müthiş bir polis/istihbarat teşkilatı kuruyor.
    öyle ki kendisi aynı zamanda polisiye hikâyeleri okumayı da çok seviyor.
    yıldız sarayı'ndaki on bin kitaplık kütüphanesinde üç bin civarı polisiye eser varmış.
    işte bu dönemde sherlock holmes hikâyelerinden haberdar oluyor.
    nasıl haberdar oluyor derseniz, şöyle ki;

    bir mütercim o ay ingiliz gazetesinde sultan abdülhamid ile ilgili yayımlanan bir makaleyi çevirirken gazetededeki polisiye hikâyeyi, sherlock holmes'u da görüyor ve padişahın hoşuna gider diyerek onu da çeviriyor. gerçekten de ikinci abdülhamid, o günden sonra sherlock holmes müptelası oluyor.
    yeni hikâyeleri, kitapları çıkar çıkmaz türkçe'ye çevirtiyor ve kütüphanesine ekliyor.

    daha sonra ise sherlock holmes karakterinin yaratıcısı sir arthur ve eşini istanbul'a davet ediyor. yazara mecidiye nişanı, eşine de şefkat nişanı vermiştir ikinci abdülhamid.

    1911 yılında ise ermeni yazar yervant odyan, " abdülhamid ve sherlock holmes " adlı bir roman yazarak bu iki ismi bir araya getiriyor. kitapta sultan abdülhamid, üç hafiyenin ölümü üzerine olayı aydınlatması için sherlock holmes'tan yardım istiyor ve holmes, istanbul sokaklarında ve osmanlı sarayında iz sürüyor.

    işte yeni dünya ile eski dünya arasında pek bilinmeyen köprülerden biri de budur.
  • kitabın orijinal ermenice nüshası toronto kütüphanesindeymiş... odyan
hesabın var mı? giriş yap