• insanlığa ters bir ideolojidir. çünkü insanlar temelinde bencil varlıklardır.
  • anarşizm statik ve değişmez bir sosyal sistem değildir. aksine insan toplumunda evrimin önemini ve sosyal ilerlemeyi katı sınırlar dâhilinde gerçekleştirme çabasının anlamsızlığını kabul eden dinamik bir felsefedir.
  • anarşizm terör ve yıkım, sosyal kaos ve kargaşa, bireyler ve toplum arasındaki sürekli bir savaş öğretisi değildir. aksine, bütün bunların tersi, hayatın ve organik büyümenin, toplum içindeki doğal düzenin ve karşılıklı özgürlüklerine ve doğrularına saygı gösteren bireyler arasındaki barışın bir yoludur. tam bir bireyin sosyal, ekonomik ve zihinsel özgürlüğün tamamlaması inancıdır. sosyal bir felsefe ama aynı zamanda bireysel amaçların felsefesidir.
  • anarşistler karşılıklı özgürlük için gerekli olan gönüllü kısıtlamaları kabuk ederler. kabul etmedikleri, devlet gibi baskıcı kuruluşların yukarıdan empoze etmeye çalıştıkları kısıtlamalardır.
    insan hükümeti tersine, anarşistler toplumu nesnelerin yönetimine bırakır. bu yalnızca ekonomik düzlemdedir, bireylerin tükettiği ürünlerin üretilmesi ve gerekli sosyal hizmetlerin yerine getirilmesi için, yaptıkları iş gerçek anlamda sivil hayatın ihtiyaçlarını karşılayan bireyler arasında, yukarıdan değil, gönüllü ve işbirlikçi temel, bir organizasyonun ihtiyacını duyarlar.
    anarşistler sendikalizmi devrim sonrası toplumu organize etme aracı olarak görse de, bunun kusursuz bir sosyal düzen olmayabileceğinin farkındadırlar. gerçekten de, gelecek dünya için hiç bir kesin plan yapmazlar.
    anarşistler kusursuz bir toplum elde etmeye çalışmazlar. fakat şimdiki insanların tattığından çok daha fazla ruhsal ve materyalist bir rahatlığı üretecek ve etkili bir şekilde işleyecek, adalet ve özgürlük üzerine temellenen bir toplum oluşturabilmenin mümküm olan tek yolunu önerirler.
    modern toplumun yozlaşmasından ve adaletsizliğinden hurçınlaşanlara, anarşizm ütopik gelebilir. ancak wilde'nin söylediği gibi; "ilerleme ütopyaların gerçekleşmesidir."
  • baha tevfik (1884-1914) "ben bu yeni çağın içinde anarşizmi görüyorum. kanımca kölelikten ücretli köleliğe ve ücretli kölelikten sosyalistliğe geçen insanlık en sonunda anarşizme ulaşacak ve orada bireyselliğin bütün bağımsızlığını, bütün azametini duyumsayacaktır.
    fakat bu anarşizm; şimdilik başlangıç durumunda bulunan yöntemsiz ve düzensiz bir anarşizm değil, doğaya ve doğallığa uygun fenni ve gerçek bir anarşizm olacaktır. şimdiki anarşizm kendi yerini açmak için engelleri yıkmakla meşguldür. geleceğin anarşistliği kendi gerçek yerini bulunca artık yakmakla değil, tersine yapmakla uğraşacaktır."
  • "ve bir anarşist olmak için aynı zamanda anti-ableist olmanız ve nöroçeşitliliği desteklemeniz gerektiğini söylemeliyim.

    [...] anarşizm, tahakküm araçlarından ve sürünün hayaletlerinden kurtarıcı, özümde hissettiğim bir şeydir ve bunun çoğunu otistik olmaya bağlıyorum. bir otistik olarak anarşizm, «ben olma» özgürlüğünü sunan şeydir. bir otistik olarak hiyerarşi bana tiksindirici geliyor. herhangi bir biçimde hiyerarşi, ben «engelli» bir insan olarak konuşulacağım, sınır dışı edileceğim ve devletin hegemonyasının gazabıyla yüzleşmek zorunda kalacağım anlamına geliyor. hiyerarşi, yıkımımın ideolojisinin yeniden üretimi anlamına gelir. nietzsche, yönetilmenin ölümcül bir trajedi olduğunu belirtti: «iyi ve kötü herkesin zehir içtiği yere devlet diyorum; devlet, herkesin, iyilerin ve kötülerin kendilerini kaybettiği yer; herkesin yavaş intiharına <<hayat» dendiği eyalettir.>> hiyerarşi, nörotipikliğin tercih edildiği ve bu nedenle nörodiverjansın (nöroçeşitli insanların) bastırıldığı anlamına gelir. hiyerarşi, yöneticilerin sanki arkadaşlarımmış gibi benim çıkarlarım doğrultusunda hareket ediyormuş gibi davranması anlamına gelir. nietzsche'nin devlet hakkında yazdığı şey, autism speaks hakkında söylenebileceklere benzer: «soğukkanlılıkla yalan söyler... ve ağzından şu yalan sürünür: 'ben, devlet, halkım.'» devlet, alistik (allistic - otistik olmayan) kişiler, hiyerarşi.. . bunların hiçbiri otistiklerin yaşamını doğrulayamaz.

    [...] anarşizm sadece politik bir ideoloji değil, aynı zamanda bir felsefedir. otistik olmak, birinin ne zaman kendi şeridinde kalması gerektiğini anlama yeteneğimi geliştirdi. otistik olmak, ezilen halkların gerçek deneyiminin önemini bana açıkça gösterdi. otistik olmak, kendini özgürleştirmenin önemini açıklığa kavuşturdu. fakir, güçsüz, otistik ve engelli olmak, kesişimselliği çok açık hale getirdi. her yerde baskı ve boyun eğdirme var. otistik olmak beni büyük bir anarşist yaptı, anarşizm otistik olarak özgür hissetmemi sağladı ve anarşist felsefe ise kaos yerine zihnime yapı kazandırdı."

    riley olson, anarcho-autism - anarchism & autism acceptance, 76 ve 106-107. sayfa
  • demokratik devlet, anarşistler açısından bir çelişkidir. devlet gerçekten katılımcı değil, daha ziyade bazılarının yönettiği ve diğerlerinin yönetildiği bir yönetişim sistemidir. hiyerarşik kurumlardan ve seçilmiş veya başka bir şekilde (tüm toplum yerine) birkaçının bağlayıcı kıldığı güç ilişkilerinden oluşur, geri kalanımız için değer yüklü kararlar alır ve bu kararları doğrudan veya altında yatan şiddet tehdidiyle uygular. kendimizi devlet olmadan yönetmek için, anarşistler, daha fazla sayıda insanla diyalog, müzakere ve uzlaşmaya girmeleri için doğrudan demokratik meclisleri (yani meclisten herkesin belirli görüşlerini ve oylarını getirmeleri gerekir) ve derhal geri çağrılabilir delegeleri (seçilen ve ardından kendi kararlarını veren »temsilciler» değil) önerirler.

    örneğin, anarşistler, senatörleri ve temsilcileri seçmek yerine, toplumumuzda ortaya çıkan çeşitli meselelerle ilgili olarak doğrudan tartışmak, tartışmak ve diyalog kurmak için belki de 200-400 kişilik mahalle meclisleri önermektedir. mahalle kümeleri, her konuda belirli oylarla yetkilendirilmiş delegelerini alt-bölgesel meclisler, bölgesel meclisler ve küresel bir meclis için aynısını yapmak üzere gönderebilirler. bu dört doğrudan demokratik meclis seviyesinden her biri yaklaşık 300 kişi olsaydı, 8.1 milyar insanın doğrudan demokratik öz yönetimine sahip olabilirdi.

    bu, bilimsel araştırma geliştirmek, sağlık hizmetlerini koordine etmek veya nüfusu eğitmekle görevli idari kurumlara karşı olacağımız anlamına mı geliyor? tabiî ki değil. ancak, bu tür ajansları yöneten ve manipüle eden elit kontrol sistemi ortadan kaldırılacaktır. bunun yerine, bu ajanslar, meclislerimiz ve yetkilendirilmiş delegelerden oluşan konseylerimiz aracılığıyla aşağıdan yukarıya sorumlu olacak ve yukarıdan aşağıya hükümet kontrolüne yönelik girişimlere rağmen günümüzde birçok dernek ve ajansın çalıştığı gibi kendi alanlarında aktif olanlar arasında gönüllü işbirliği ile doldurulacaktır.
  • (bkz: anarşizmin tek kelimelik özeti/@serbesti)

    yukarıda bkz verdiğim kendi yazdığım entrinin büyük kısmını aşağıya alıntılıyorum, ayrıca başka ilaveler de yapıyorum (en altta) çünkü kapsamlı bir tanım,

    buyurun;

    imparatorlukların tasfiyesi sürecinde kitlelerin sınıf bilincinden caydırılması/engellenmesi amaçlı, ekstrem bireyselci pseudo-ideoloji, tanım

    ulus devlet

    --> ulusal topluluk

    --> mikro-ulus devleti

    --> bölgesel yönetim

    --> şehir devleti

    --> aşiret

    --> kabile

    --> tek aile

    ....

    diye bölünüp ufalanarak giden insanlığın

    netfliks karşısında sedenter yaşayan tekil, kendi kazandığı parayı bile serbestçe harcamaya yetkisi olmayan(*) tek başına yaşam formları haline indirgenmiş son aşamasındaki,

    kutsal, dokunulamaz atomik birey anlayışının promosyonunu yapan ideoloji.

    toplumun ve toplumsalın düşmanı,

    büyük insanlığın, paylaşmanın, yardımlaşmanın, dayanışmanın düşmanı

    zararlı, bölücü, yıkıcı ideoloji.

    ülkeler-üstü finans kapitalin paravan siyasi enstrümanı,

    hes kodu, maske, deneysel sıvı denilince nasıl koşa koşa gittiler, "yetkililere itaat edin" diye küresel efendilerinin hizmetine koştular hepimiz gördük.

    - -

    (*) (bkz: son kullanma tarihi tanımlanmış dijital para)
  • anarşizm ütopyadır.ütapya da uyuşturucudur. proleteryayı sınıf savaşımından geri tutar. sapmadır. karşı devrimcidir, .gericidir. kapitalizmle topyekün micadele etmeden kurtulunamaz, bireysel kurtuluş yoktur. ancak bilimsel sosyalizmle dünya sosyalizmine erişilip, sonrasında devlet aygıtı kendiliğinden küçülüp yok olacaktır.
  • birisinin otoriteye tapınan,vakıf olmadığı konular hakkında araştırma yapmadan kulaktan duyma bilgilerle kanaat eden bir gerizekalı olduğunu anlamanızın en kolay yolu,anarşizm hakkında ne düşündüğünü sormaktır.
    "ütopyadır,ergenliktir" vs tarzında cevaplar veriyorsa yukarıda saydığım kriterleri karşılıyor demektir.
hesabın var mı? giriş yap