• arap alfabesi bizim değil arapların olduğu için son derece saçma önerme. döneceksen bir tarafın yiyorsa göktürk alfabesine dön. elalemin alfabesine yavşama
  • arap alfabesi bizim olmadığı, göktürk alfabesi devşirme olduğu için çivi yazısı döneme dönmemiz gereken durum. yazı, alfabe de neymiş amk. dağa, taşa, duvara resim çizelim.
  • japon->japon alfabesi
    çinli->çin alfabesi
    koreli->kore alfabesi

    ilişkilerini görüp de buna eşdeğer olarak

    türk->arap alfabesi'nin olması gerektiğini söyleyen bir deha ürünü istek.

    "özümüze" ait olması açısından latin alfabesi ile arap alfabesi arasında hiçbir fark yok. ikisi de bizim değil. o yüzden birinin önüne diğerini "özümüz" olarak çıkaracak değilim. arap alfabesini "özümüz" sananlar kadar latin alfabesini bu açıdan bir karşıt olduğu için savunanlar da maldır.

    ha fakat kişisel araştırmalarıma ve tecrübelerime dayanırsam, arap alfabesi türkçe ile uyumsuzdur ve işlevsel de değildir. osmanlıca belgeleri incelerseniz yazım kurallarının tamamen rastgele özellikler taşıdığını, sesli harfleri vermek için ekstradan harfler yazıldığını, buna rağmen hala net bir çözüm üretemediğini görürsünüz. örnek vermek gerekirse, bir hecenin kalın ünlüyle mi yoksa ince ünlüyle mi yazıldığının her zaman kesinliği yoktur (a-e), kalın ve ince sessiz harflere göre bazı hecelerde bu sorun çözülse de çoğu zaman eksiktir. bu da kirliliğe yol açıyor bence. göktürk alfabesinde böyle bir durum yok, onda tüm sesli harflerin nerede ne olacağı belli. tek eksisi o-u farklılığı gibi farklılığı vurgulamaması, ki bu da çözülmez bir sorun değil. hatta arap alfabesine göre çok daha kolay çözümü var.

    arap alfabesi daha pratik sananlar bilmiyorlar ki arap alfabesiyle türkçe yazmaya çalışırken sesli harfler için devamlı uzatma harfi eklemek zorunda kalınıyor. (vav, ye gibi) yani böylece bu açıdan latin alfabesi kadar müsrif, bir de üstüne bazen hangi sesin olduğu belli olmadığı için saçma ve yarım. yani hem latin alfabesi hem de arap alfabesi türkçe söz konusuysa çok fazla karakter kullanımına sebep olduğu gibi, arap alfabesinde seslerin tam olarak hangisi olması gerektiği de bazen muallakta kaldığı için latin alfabesi ondan daha kolay oluyor.

    yani ikisi de "bizim" olmayan bu alfabelerden kullanımı ve işleyişi daha kolay olan latin alfabesi. dolayısıyla arap alfabesi bize bir avantaj sağlamayacağı gibi üstüne dezavantaj sağlayacak, uğraştıracak. bu kadar yıllık latin alfabesi kullanımından sonra ona geçişte kaybedeceğimiz zamanı zaten hesaba katmıyorum bile.

    bu mesele göktürk alfabesi için de geçerlidir bence. yani bunca zaman sonra "ona geçiş zor da buna geçiş kolay" demeyeceğim ancak illa ki bir geçiş yapılırsa türk dili kullanım rahatlığı ve kalitesi açısından daha aşağı olan arap alfabesindense göktürk alfabesinin modernize edilmiş hali yeğdir. fakat bu "çok zaman geçmiş olması" sebebiyle böyle bir iş de gereksiz ve zahmetli olacaktır.

    eğer atatürk'ün zamanında latin alfabesine geçiş sebebini idrak edersek, latin alfabesi kullanıyoruz diye ağlayıp zırlamaya pek de gerek kalmayacak. "özümüz" değildir, ama kullanımının bir amacı ve sebebi vardır: tüm dünya türkleriyle aynı harflerle anlaşabilmek, iletişim sorunu çekmemek.

    türk halklarının latin alfabesine geçişi hakkında

    şimdi söyle bana bu harf devriminden hareketle, sen niye arap alfabesine geçmek istiyorsun?

    türk kelimesiyle arap kelimesini değiştirelim bakalım;

    "kullanımının bir amacı ve sebebi vardır: tüm dünya araplarıyla aynı harflerle anlaşabilmek, iletişim sorunu çekmemek."

    aynı harflerle anlaştığın adamlar senin gençlerini ingiliz tüfekleriyle trenlerde kahpece öldürdüler. pek bir sikime yaramadı o zamanlar "aynı harfleri" kullanman. çünkü "aynı dili" konuşmuyordun, çünkü sen arap değildin, çünkü türk onların gözünde "etrak-i biidrak" idi.

    ha tabii insan sizin gibi arapperestleri görünce doğal olarak bu milletin idrak yoksunu olduğunu düşünebiliyor, onlara da suç atmamak lazım çok.

    globalleşen dünyada ananızın amına kadar yolunuz var. türk'ü araplaştırmaya çalışanlar savunma argümanı olarak "araplaşmasın da latinleşsin mi" gibi bir ahmak soruya başvuruyorlar. oysaki görmüyorlar ki latin alfabesi kullanımının avantajları var, o dönemde kabul edilmesinin de sebebi var.

    o arapperestler yanıtlamak zorundadır, de bana bakayım, yukarıda saydığım nedenlerden dolayı dezavantajlı olan bu alfabeyi isteme sebebiniz nedir?

    arapsanız söyleyin açık açık, arap olduğunuz için kullanmak istediğinizi söyleyin, sonra ananızın amına kadar yolunuz var, gidin bir arap toprağına, yolunuz açık olsun. ama gelip de "ecdadımuzun mezar taşını okuyamiyüz" salaklığını yapmaya kalkarsanız, o zaman götünüze asıl ecdada ait şöyle büyükçe bir taşı sokarlar, dikkat edin.
  • islamiyeti anlayamayan dinci yobaz arap sevicilerin talebi. bu ne arap sevsdası arkadaş ya. gidin g.tünü de yalayın, ne de olsa kutsal ırk belki sevap olur. arapları değil islamiyeti yol edinin kendinize, körükörüne anlamadan uygulamak, şekilcilik değil islamiyet. din kutsaldır, kutsalınız öne sürülerek kandırılıyosunuz, kullanılıyosunuz.
  • üzerinde değil durup tartışmak, 'entri' girip yorum bile yapmanın 'full' abesle iştigal olduğu bir saçma öneri.

    zamanıma yazık ama duramadım yazayım dedim;

    -eski yazı öğrenmek için kurs almış biri olarak diyebilirim ki, memleketin okur yazar oranı %70 ise, (bakmayın daha fazla diyenlere, yalan) birden bire yüzde onun altına düşeceğini mi söylesem,
    -okumuş kesimlerin eski yazı öğrenme yerine ingilizcelerini geliştirip ingilizce konuşmaya başlayacaklarını mı desem,
    -bilgisayardan kitaplara, evraktan kayıt kuyudat tüm resmi belgelere değişmesi gereken milyon kere milyon şeyin değiştirilmesinin imkansızlığını mı vurgulasam,

    hiç birşey demeden sadece "kafanıza öksüreyim" diyorum ciddi ciddi dillendirenlere.

    tek iyi tarafı bu kafaların artık ekşi sözlükte entri giremeyecek olmaları olur herhalde. kafamız rahat eder. biz bir şekilde anlaşmanın yolunu buluruz merak etmesinler.
hesabın var mı? giriş yap