• izmir'de simitin gevrek, mısırın darı olduğu gibi, incirde yerelleşme örneği olan, bööle içi kıpkırmızı dışı yeşil pek güzel bir meyvedir.
  • çok üzgünüm.

    çok üzgünüm çünkü artık sokakta bile, bardacıkla alakası olmayan incirler "bardacık" olarak satılmaya çalışılıyor.

    bardacığın sapı hafif uzunca olur, başparmağını sapıyla gövdesinin birleştiği yere bastırır ve sapı kıtırt diye kırarsın ki beyazını görebilesin. kırılan sap, hünerli dokunuşlarla, nazik bir şekilde bardacığı soymanızı kolaylaştıracaktır.

    sonrasında mağma tabakasına benzettiğim o müthiş pembeliğe ısıra ısıra ulaşabilirsiniz. ha bardacığın bir özelliği de, olgunlaştığında üzerinde çatlakların oluşmasıdır. bu çatlaklardan yarıp da erol taş'ın kuzunun buduna daldığı gibi dalanı da vardır. bu da makbuldür.

    ne diyordum;

    bizi, özellikle benim gibi yaşlı insanları üzmeyin. zaten ayakta durmamızı sağlayan, ara sıra da olsa bizlere yaşama sevinci aşılayan çok az şey kaldı bu ülkede. şu bardacığın içine dandik dandik şeyler karıştırmayın. üzmeyin oğlum bizi lan.

    not: şemikler pazarındaki genç arkadaşım, senin yüzünden 5 dakikalık yazı yazdım ve haftaya cumartesi gününü, seninle yüzleşmek adına iple çekiyorum. en fazla "geçen hafta verdiklerinin arasından hep başka incirler çıkmış kerata ehehehehee" diyeceğim ama olsun, it's something.
  • en lezzetli incir türü.
    bazıları izmir'de incire bardacık dendiğini sanıyor ama bardacık incirin bir türü. şekli ve lezzetiyle eşsiz bir meyve gerçekten. normal incirler gibi yassı değil, daha dik ve sapı uzun olur genelde. şekli su damlasına benziyor. bazılarının üstünde beyaz çatlaklar olur. en büyük özelliği içinin ballı olması. şimdiye kadar içi ballanmamış, tatsız bardacık görmedim. şu sıralar kendisiyle aşk yaşıyorum. tek sıkıntısı normal incirden biraz daha pahalı olması.
  • 1000'e yakın incir çeşidinin en lezzetlilerinden biridir, belki de en lezzetlisidir. izmir'in yüksek köylerinde özellikle torbalı,güzelbahçe, buca taraflarında yetiştirilir. klasik aydın incirine göre daha küçük ama içi yoğundur. çok tatlıdır ama asla baymaz. aydın inciri kadar iyi gözükmez,kıymeti ondan bilinmez. reçeli yeşil değil kahve tonlarındadır. kurusu sarı değil siyaha yakın olur, kararır. kuruduğunda da klasik incirler gibi kupkuru kalmaz; hafif nemli, devamlı ballıdır. gerçek incirseverlerin baş tacıdır. sezonu kapatmasına yaklaşık 1 hafta kalmış, şansınız varsa acele ediniz.
  • inciri incir yapan tur. izmir'de özellikle torbalı cevresinde yetistiriciligi yapılır ki daha geçen hafta hem güzelbahçe payamlı'da hem de torbali'da festivalleri vardı.

    bardacigin tadına bakanlar "bu incir ise bizim yedigimiz ne" derler. ulkemizdeki incirin %61'i aydın'da uretilir ve herkes hep bu incirin en güzel incir olduğunu dusunur. halbuki onlar omurlerinde hic bardacik turunun tadına bakmamış olanlardır. sap kısmı daha sivri, içindeki cekirdek sayısı daha fazla ve bal gibi bir tadi vardır.

    ayrıca, yuksek lif oranı sebebiyle kabizlik problemi cekenler icin birebir şifa kaynagidir. etrafinizda bu sorundan muzdarip olanlar varsa mutlaka yedirmeye calisin.

    keyfini iki kat cikarmak adına, sabah ac karna ve soguk yemeniz siddetle tavsiye edilir*.

    edi-budu: imla
  • zamanında, at sırtına asılmış sepet/küfeler içinde, başında sarı/turuncu ege poşusu sarılı, güneş yanığı tenli yörük amcaların, mahalle arasında, “baaaaardacık, tazeee baaaaardacık” diye bağırarak pazarladığı leziz ege inciri.

    bunu alır buzdolabına atarsın. ertesi sabah kahvaltıda, böyle soğuk soğuk iki tane gömersin. bana kalırsa esas izmir bombası budur, şimdi bomba dedikleri şey kofti metropol kakması.

    akşam rakıya da meze olur kapanışta.
  • kara dut ile beraber en sevdiğim meyvedir. sorun şu ki, havalar soğukdukça bulması zorlaşmaya başladı. sırf bardacık yiyemeyeceğim için kışın gelmesini istemiyorum. her mevsim üretilse de yesek.
  • efenim aydın inciri değildir ama baba bir ana ayrı kardeşidir denilebilir. kendisi izmir ve kuzey ege dağ ve bağlarında mevcut, minik uzun ve oval sapli, dışı yeşil lakin içi sık dokulu ve koyu kırmızı olur.

    en çok buca , torbalı , foça ve kuzey kıyılarında bulunur.

    bardacık yazılır bağdacık söylenir.
  • izmirli olmayan bilmez.

    ‘ balları akıyor bardacıııık’ diye bağırarak satılması tadına tat katar.
  • çocukken mahallenin aşağısındaki boş bir arazinin kenarındaki kayalıklarda kendiliğinden yetişmiş ağaçları olurdu.
    eylül ayında kayalara tırmanarak kilolarca topladığım, incir diye de bilinen şahane bir meyvedir.
    ayrıca "bardacık" kelimesi de meyvenin kendisi gibi sadece ege yöresine özgüdür.
hesabın var mı? giriş yap