hesabın var mı? giriş yap

  • az önce canlı yayında selçuk tepeli'ye "yönetimi cahil ayak takımına verirseniz, başımıza bunlar gelir" dedi. gerçekleri konuşan bildiklerini konuşmaktan çekinmeyen koca yürekli bilim adamı.

  • sanat gibi bir alanda çıkıp bir manifesto yayınlayıp, biz bundan sonra filmlerimizi bu kurallara göre çekeceğiz demek, sanatın ruhuna aykırı bir şey gibi geliyor bana.

    sanat, o sanatı icra edenlerin birbirinden, geçmişten, toplumundan, kendilerinden etkilenerek oluşan; zamanla çağının ruhuna göre şekil alan bir kavram.

    siz şimdi oturup 45 dakikada yazdığınız kurallarla manifesto yayımlayarak filmler çekmeye çalışırsanız bu ne olursa olsun yapaylığını hissettirecektir.

    örneğin; festen (the celebration) filmini ele alalım. -ki bu akımda izlediğim tek film şimdilik budur, bir film izleyip de ne ahkam kesiyorsun diyecek olanlar için mesaj kutum açık, hakaret dışında her türlü eleştiriye açığım.- her neyse filmin güçlü bir hikayesi var, her ne kadar senaryosu o kadar güçlü olmasa da hikayenin vurgusunu hissedebiliyorsunuz.

    ancak olan şu ki; filmin çekim tekniği filmin önüne geçiyor. filmi izlerken dogma 95 kurallarına göre çekildiğini neredeyse her sahnede hissediyorsunuz. çekim tekniğinin gölgesinde hikayeye kendinizi yeterince veremiyorsunuz.

    oysa bu yönetmenler daha yolun başında filmlerden kendilerini soyutlayacaklarını söylemişlerdi ancak aksine kendilerini daha fazla hissettirdiler bize.

    fularım nerede yahu, gören oldu mu?

  • 7 numara doneminin ogrenci evini, gecim sorunlarini, universiteli cogunlugun dertlerini ve sevinclerini, gelecek hayallerini tebessum ettirerek anlatan donem dizisidir. guldurmek gibi bir derdi olmamistir ama espriler yayinlandigi donem icin incedir.
    gunumuz dizilerindeki gibi bagirarak konusan abartili oyunculuklar yoktur. oyuncular nisana gider gibi giyinip suslenmemistir. ozetle hayatın kendisi gibidir. dizi bu yuzden sevilmistir.

  • tarihi olarak sel felaketlerinden en fazla etkilenen ülkelerin başını çeken çin, eylül 1887'de ölü sayısı bakımından en az 930.000 kişinin ölümüne neden olan en büyük felaketlerden birini yaşadı.

    yüzyıllardır, çin'deki sarı nehir civarında yaşayan çiftçiler, nehirleri kontrol etmek için setler inşa etmişlerdi ancak zamanla bu nehirler, taşmalarına izin verilmediği için siltlerini* nehir yatağına bırakmak zorunda kalarak yükseldi. 1887'de yoğun yağışlı birkaç günden sonra yükselen bu nehir, 28 eylül civarında setleri aştı ve büyük bir sel meydana geldi.

    sarı nehir'in sularının genellikle henan eyaletindeki zhengzhou şehri yakınlarındaki huayuankou'daki setleri delip geçmiş olabileceği düşünülmektedir. bölgedeki alçak düzlükler nedeniyle sel, kuzey çin genelinde çok hızlı bir şekilde yayıldı ve tahmini 130.000 km2 alanı kaplayarak tarım, yerleşim yerlerini ve ticaret merkezlerini sular altında bıraktı.

    selin ardından, iki milyondan fazla kişi evsiz kaldı. temel ihtiyaçların eksikliği, salgın hastalıkların yayılması, gıda eksikliği en az doğrudan selde kaybedilen kadar çok sayıda insanın yaşamını kaybetmesine neden oldu. bu, hem çin hem dünya tarihindeki en fazla insanın yaşamını kaybettiği 2.* felaket olarak tarihte yerini aldı.