• bir bulgaristan göçmeni olarak(başlıkta söylemek adet olmuş) derim ki bulgaristan avrupa'nın bok çukuru falan değildir. en fazla avrupa'nın garibanıdır.
    8 milyon nüfusa sahip, başlıca ihraç kalemi tarım olan bir ülke bulgaristan. kapasitesi bu kadar.

    geçen ay kırcaali'deydim. mezuniyet dönemine denk gelmişim. son sınıflar şehrin ana meydanında buluşup çiftler halinde balo salonuna kortej halinde yürüdüler. polis bunun için yolları kapattı ki bir kez olsun devlet başkanı için dahi yolları kapattıklarını görmedim.

    bazı şeyler parayla satın alınmaz. avrupa'nın garibanı dahi mental olarak bizden fersah fersah ileride. insana en çok koyan da bu oluyor. türkiye dünya'nın en yaşanılır ülkesi olabilecekken bizim payımıza düşen ortadoğu'nun bok çukuru olmak oldu.

    debe ve gelen mesajlar üzerine edit: bakın dostlar, dünyada pek az şey gençleri desteklemek kadar önemli ve değerlidir. düşünün ki mezun olmuşsunuz, polis sizin için yolları kapatmış ve insanlar balkonlardan sizin için tezahürat yapıyor. kendinizi ne kadar değerli ve özel hissedersiniz. bu hisle ülkeniz için neler yaparsınız.
    100 yıl önce bir adam çıkıp "bütün ümidim gençliktedir" demişti. işte o adam bizimle çöl bedevileri arasındaki farkı yaratan adamdır.
  • "bulgaristani da ovmezsin be.
    gidip gormesek inanacagiz."

    ilk defa duymadığım ve bunu duyduktan sonra duyduğum insanın kalitesine dair net tespitler yapabildiğim bir kalıp bu cümle.

    bulgaristan övülecek bir ülkedir, hele türkiye'den gidiyorsanız ve gözlem gücünüz yüksekse fazlasıyla övülecek bir ülkedir.

    her şeye maddi bakan insanlar düşünceyi anlayamazlar, yollar bozuk, binalar eski, dükkanlar eski, arabalar eski ama zihinler yeni. işte anlayamadığınız nokta burası. çünkü sizin öyle bir probleminiz yok, insan gibi yaşamayı istemek gibi bir amacınız yok olmayacak da. siz son model arabayı binmeyi insanlık zannedeceksiniz ömrü billah.

    - bulgaristan'da olağanüstü hiçbir şey başınıza gelmez (seneler önce bir evde tüp patlamıştı, ortalık ayağa kalktı)
    - saat gece 3 de olsa, sokakta güvenle yürüyebilirsiniz
    - illa kavga etmeye niyetiniz varsa en azından bıçaklanmayacağınızı veya birinin cebinden silah çıkmayacağını bilirsiniz
    - vergi bilinci yüksektir, 1 euro'ya içtiğiniz kahvenin önce fişi gelir masanıza
    - korna sesi duymazsınız
    - özellikle şehir içinde trafik kurallarına sonuna kadar riayet edilir
    - bebekler, çocuklar sakindir, sokakta ağlayıp zırlayan tipler görmezsiniz
    - tarla kavgası yapıp birbirini öldüren insanlar yoktur

    beyninizde gelişmemiş bir şeyi size nasıl anlatmalı bilmiyorum, adalet, eşitlik, insan gibi yaşama, saygı, doğa sevgisi vb. bunlar insanda zamanla gelişen şeyler.

    üzücüdür ki bulgaristan dediğimiz gariban ülke bile bizden fersah fersah ileride.
  • her yeri yeşillik içinde olan ülkeye çorak demek ancak bir ekşiciye yakışırdı. google maps'te uydu fotoğrafları modunda bakmadınız mı?

    bir de avrupanın ucuz iş gücü diye aşağalayıp kendisini avrupanın yüksek gelirli iş gücü sanmak da yine tam delüzyon.

    ben size sadece şunu söyleyeyim, doğru düzgün bir inşaat sektörü olmadan türkiye'den fazla kişi başı gdp neye işaret ediyor biliyor musunuz? bulgarların inşaat dışında bir konuda yatırım yapmış olduğuna işaret ediyor.

    hemen açıp baktım bu doğru mu diye. en son 2018 verilerini buldum.

    bulgaristanın 2018 yılında yüksek teknoloji ihracatı 1.95 milyar dolar: https://www.indexmundi.com/…ndicator/tx.val.tech.cd

    bir de türkiye'nin 2018'deki yüksek teknoloji ihracatına bakalım: https://www.indexmundi.com/…ndicator/tx.val.tech.cd

    eğer türkiye bulgaristan'a denk veya daha gelişmiş bir ülke ise bulgaristan'ın 12 katı oaln nüfusu ile en az 23 milyar dolar ve üzeri yüksek teknoloji ihracatı yapıyor olması gerekir.

    peki gerçekte kaç? 3.1 milyar dolar. hadi bu biraz düşmüş 2017'ye göre, türkiye'ye torpil geçelim ve 3.5 milyar dolar diyelim.

    yani bulgaristan kişi başı olarak türkiye'den 6 buçuk kat fazla yüksek teknoloji ihracatı yapıyor.

    bence evet yollar berbat, binalar eski ama belki de gelişmişliğin tek göstergesi inşaat değildir.

    belki de tüm mafyatik devlet geçmişine rağmen vatandaşlarını salgın konusunda başından beri doğru bilgilendiren, vaka-hasta kelime oyunları yapmayan devlettir bir ülkenin gelişmişliğini gösteren.

    https://coronavirus.bg/

    tabi hiç bir şey duble yolun ve tokinin yerini tutmaz ama siz bence yine de bunu düşünün.
  • entry leri okurken yurttaslarimin bulgaristan'in 20 sene onceki halinden bahs ettiklerini goruyorum.
    kisaca;
    tl surda 15 sene once kadar levanin 2 kati kadar degerliyken vatandaslarimiz ucuz alisveris icin bulgaristana giderken gun geldi devran dondu leva suan tl nin 5 kati degerindedir. bulgarlar artik turkiye'ye ucuz alisveris ve tatil icin gidiyor.
    bir is yeri acsaniz milyon tane vergi ile karsi karsiya kalmazsiniz, is yeri kurmak isletmek icin devlet kostek olmak yerine onunuzu acmaya calisir. senede 50bin euro ciro yapmiyorsaniz sirketinizden vergi bile almiyor. evet evet verdiginiz tek para muhasebecinin ucretidir ve cuzi sigorta primleridir.
    bir vatandas olarak karsiniza dunya kadar vergiler cikmaz, vergiler sayi ve miktar olarak azdir.
    sokakta yururken kendinizi ıstanbul daki gibi guvensiz hissetmezsiniz basiniza birsey gelme ihtimali dusuktur, abuk tipler suriyeliler yoktur. caniniz nasil istiyorsa giyinir, rahatlikla esiniz arkadasinizla aklinizda onyargilar olmadan dolasabilir konusabilirsiniz. burgas gibi sehirlerin belediye plajlarinda bile ustsuz guneslenen bir suru kadin gorebilirsiniz. kimsenin umrunda degil, kafasini cevirip bakmaz bile. bu konulari seneler once asmis bir ulkedir. arada sirada bolgesine gore cingeneler gorebilirsiniz ama onlarda kendi mintikalarinda takilirlar. ıstanbul gazi mahallesi gibi dusunun.
    bulgaristan artik pahalidir, 70m2 bir daire bile en ucuz 70-80 bin euro civarindadir ki buda 850bin tl gibi bir rakama tekabul eder. onun haricinde arabalar ucuz, vergileri ucuz, sigortasi ucuz. et ve sebze fiyatlari asagi yukari aynidir.
  • asgari ücret 650 leva, ortalama ücret 1300 leva. bu da asgari ücret 4670 lira, ortalama ücret de 9345 lira demek oluyor.

    türkiye'de ise ortalama ücret 4749 lira olmuş

    yani artık türkiye'nin ortalama ücreti bulgaristan'ın asgari ücretine denk.

    uzun yıllar bulgaristan türkiye'ye daha fazla ihracat yaparken, 2015 yılında denge türkiye lehine değişmiş: https://oec.world/…ilateral-country/tur/partner/bgr

    ikisi de bildiğim ülkeler olduğu için size şunu söylemek istiyorum: ucuz iş gücü olacağız çok çılgın ihracat yapacağız olayına fazla heyecanlanmayın, iyi bir şey değil.

    hele ab üyesi değilseniz ve ucuz iş gücü olmaktan kurtuluşunuz 30 euro'luk ryanair bileti kadar yakınınızda değilse hiç iyi değil.

    bulgaristan'da 10 senelik vw golf'ler 11,000 leva'dan yani 80,000 lira'dan başlıyor: https://www.cars.bg/…4&conditions[]=1&yearfrom=2011

    türkiye'de 10 senelik vw golf'ler 120,000 lira'dan: https://www.sahibinden.com/…=2011&sorting=price_asc

    bulgaristan'da ortalama maaş ile bu arabayı almak: 8 buçuk aylık maaş
    türkiye'de ortalama maaş ile bu arabayı almak: 2 yıl 1 aylık maaş.

    bulgaristan'da ev sahipliği oranı: %84.3
    türkiye'de ev sahipliği oranı: %57.9

    türkiye'de ortalama hayat kalitesi bulgaristan'ın kötü zamanlarından daha kötü olma potansiyeline sahip. hayatınız evden işe işten eve arasında kalır ve kazandığınız para kira, ev ve araba kredisi ödemesine gider.

    bazı istatistikler türkiye'nin satın alma gücü olarak çok daha iyi durumda olduğunu gösterecektir ama bu ortalama bir vatandaşın yaşam kalitesini yansıtmıyor.
  • yazıldığı gibi türkiye'ye yardım gönderen ilk ülke olmuş bulgaristan cumhurbaşkanın söylediğine göre: https://www.bta.bg/…-reacted-to-disaster-in-turkiye

    sabah yardım gönderme kararı alındıktan 4 saat sonra iki uçak sofya'dan havalanmış. uçaklar daha fazla yardım ekibi ve ekipman getirmek için bulgaristan'a dönmüş.

    haberin yapıldığı saatlerde halihazırda 20 araç ve 60 arama kurtarma görevlisi türkiye'ye ulaşmış.

    bu arada bulgar kızıl haç'ı türkiye'ye yardım kampanyası başlatmış: https://en.redcross.bg/news/view?nwid=24350

    edit: uçaklar haricinde, karayolu ile de yardım yollanıyor: https://twitter.com/…rat/status/1622832208145793024
  • bilindiği gibi türkiye'de et satın almak pahalıdır fakat sınırı geçip bulgaristan'a giriş yapıldığında etin ucuz olduğu görülür. yine bilindiği gibi bulgaristan avrupa birliği'nde olup yaşam refahı kötü ülkelerinden biridir. sınırdan et geçirmenin de sınırı vardır ve belli bir kilodan sonrası yasaktır. hal böyle olunca bir zamanlar bulgaristan'da hayvan kesilip taze taze arabaların kasalarından gizlice türkiye'ye et sokulurdu. türkiye'dekinden daha ucuza et bulan insanlar bu bulgarlardan et alırlardı, hem bulgarlar ceplerine üç beş kuruş para sokarlardı hem türkler daha ucuza et yerdi. cebine parasını koyan bulgaristan vatandaşı market alışverişini bulgaristan'dan yapardı, evine ekmek götürürdü. aradan geçen senelerle ne değişti? bulgar market alışverişini bulgaristan'da yapmanın daha pahalı olduğunu fark edince türkiye'de yapmaya karar verdi. türkiye kendi yüksek atlama barını daha da yukarı çıkaracağına bulgaristan seviyesine inmeyi geçti, bulgaristan'ın altına çekti.
  • 3-4 senedir paramızın olağanüstü değer kaybı yaşamasıyla bağlantılı olarak edirne'yi işgal eden insanların geldiği ülke.

    eskiden haftasonları, özellikle de pazar günleri 2-3 bulgar plaka otobüs görürken şimdi haftaiçini de kapsayan bir yoğun dalga halinde edirne'yi yağmalamaya geliyorlar. ya hu ne güzel işte bölge esnafı kazanıyordur dediğinizi duyar gibiyim, hayır durum öyle değil.

    otobüslerle gelenlerin çoğu anladığım kadarıyla aldıkları ürünleri istiflemek ya da satmak amacıyla gelen insanlar. şehrin içindeki outlet ve avm'lerin dışında çok bir alışveriş yapmadıkları için edirne'ye sanıldığı kadar bir değer kattıklarına asla inanmıyorum. ayrıca katsalar ne olacak? paraları bize karşı değer kazandığı için sanıyorum, buradaki insanlara alt tür gibi davranıyorlar. trafik kurallarına uymamaktan tutun da cafe ve dükkanlarda sıraya bile uymadan şehir yaşamını terörize etmekten bahsediyorum. üstelik yağmaya gelen kişi sayısı arttıkça şehir yaşamı daha da bozuluyor çünkü eskiden sadece avm'lere giderken şimdi haftada 3 gün tüm şehir yaşantısını alt üst ediyorlar. en son geçtiğimiz haftasonu dilencilerin de düzenli olarak vurgun yapmak için buraya geldiğini fark ettim.

    maalesef bu durumun artarak devam edeceği gözüküyor çünkü paramız hala değer kaybediyor ya da kaybettiriliyor. eskiden fakir olarak gördüğümüz bir zamanların sscb uydusu ülkeler bizi yolunacak tavuk gibi görürken bize de izlemek düşüyor.
  • bulgaristan’a dönem dönem gidip gelen ve daha taze 2 dönüm arazisi olan şarap imalatı yapılan bir köy evi sahibi olarak nüfusun kalabalık olması daha yeni arabalara binebiliyor olmak türkiye’yi daha huzurlu daha medeni daha zengin yapmıyor. bulgaristan’da insanlar fakir ama huzurlu, türkiye’de insanlar daha fakir ve stres içinde. ben ülkelerin zenginliğini medeniyet oranlarına göre değerlendiririm. türkiye’de de kadınlar gecenin bir vakti ormanda yürüyüşe çıkabileceği günler gelmediği sürece bulgaristan gibi fakir doğu avrupa ülkelerinin yanında hep daha az tercih edilir olacak. yaşam anlayışınızı bir kere daha gözden geçirmenizde fayda var.
  • bu sene ekim'de schengen'e havayolları ile, yılbaşında da karayolları ile dahil olması bekleniyor. euro'ya da iki aşamalı olarak girmek istiyorlar, yani geçiş sürecinde hem leva hem de euro geçerli olacak.

    pasaportu önemli, başka da bir olayı yok denmiş ama sizce bu pasaportu rodop dağlarında dövdükleri özel bir çelikten yaptıkları için mi önemli?

    evet bulgaristan'ın jeopolitik konumu önemli ama türkiye'den önemli değil kesinlikle.

    çok üzülerek söylüyorum, bulgaristan son bir kaç senede türkiye'den daha iyi bir ülke oldu.

    neden üzülerek söylüyorum? amk babaanne ziyareti servete mal olmaya başladı, sokayım yapacağınız işe atacağınız oya.

    evet, türkiye'nin en iyisi bulgaristanın en iyisinden iyi ama türkiye'nin ortalaması kötü. böyle devam ederseniz bir kaç sene sonra değil bulgaristanla, afganistanla karşılaştırmaya başlayacağız.

    ya türkiye bulgaristan'ın kat kat kat ötesinde bir potansiyele sahip, dahası demografik avantajının da doruklarında. böyle bir ülkeyi bulgaristan'dan daha kötü hale getirmeyi nasıl başardınız lan?
hesabın var mı? giriş yap