• "çek defteri kolay mı alınıyor?"
    evet.
  • çek kolay mı alınıyor demiş birileri, kolay hafif kalır; çek çok kolay alınıyor. sadece son bir sene içinde 250 000 tl çek yüzünden götüne girmiş biri olarak seni ayrı sikerim, çekini ayrı sikerim.

    o kadar çek ile ticaret yapmak istiyorsan, teminat mektubu ver puşt.

    tanım: türkiye şartlarında asla bir ticari ödeme aracı olarak kabul edilmeyen çeklerin azimli savunucularının son neferlerinin çırpınışlarına karşı mecburi kullanılan tümce.

    edit: şöyle bir durumu da es geçmeyelim. başka arkadaşlarında bahsettiği üzere bankalar şu an sayfa başı sadece 1440 tl gibi bir paradan sorumlu. aynı bankadan hem çek hem de teminat mektubu almaya kalkın neyin ne olduğunu çok iyi anlarsınız. çekler için yaprak başına bankayı 10000 tl sorumlu tut, bak bakalım banka herkese çek verebiliyor mu? en azından 4 yaprak çek alır işini görürsün ama yok bir şekilde orospu çocukları ve işini yapmaya çalışan insanlar arasında bu şekilde de olsa ticaret devam edebiliyor. dürüst bir şekilde ticaret yapmaya kalktığınız an ülkede üretim ne kadar düşecek tahmin etmek zor değil.

    bir diğer husus ise yakın zamanda bir yasadan bahsediliyor: şu an en azından istihbarat yapma şansımız var ama sicillerin sıfırlanması söz konusu. devlet kendi eliyle vatandaşını siktiriyor işte.
  • çek senet ülkemizde en kolay sahtekarlık aracıdır .

    şöyle bir örnek vereyim .

    adamlar aşiret gibi . herbiri bir firma kuruyor .diyelim 5 firma kurdular .

    kağıt üstünde birbirleriyle bağları yok .

    salak bir çok bankacı var piyasada .yeni kurulma nedeniyle çek karnesi vermiyorlar ama baskı v.s sonucu nakit karşılıklı çek karnesi veriyorlar .

    10 lu yaprak çek karnesi için 14100 tl bankaya bloke ediyor . diğer firmalar da aynı şekilde . ufak ufak birbirlerine v.s çekler yazıyorlar. sonra gidiyorlar piyasadan yalandan satış alış yapıyorlar .cirolar şişiyor nakit akışı şişiyor. 1 -2 sene sonra çekleri itibar kazanıyor.

    1 gecede yüzbinlerce liralık mallarla kaçıyorlar .

    piyasada çok fazla karşılaşılır .

    çek itibar aracı değildir türkiye'de .
  • günümüzde şirket çeki yerine boş bir a4 kağıda şu kadar borcum var yazıp imzalamak hemen hemen aynı şeydir. boş kağıdın artısı arkasını müsvedde olarak kullanabilirsiniz.
  • önce iki şirket kurulur. sonra bir yıl boyunca bu şirketler kendi arasında para alışverişi yapar. arada 3 -5 tane de naylon fatura işi yaparsın. bir yıl sonunda çek defterini alırsın. ve millete komple çek defterini yazarsın. ayrıca bir sürü de senet imzalarsın.

    daha sonra geçmişe dönük imzaladığın bir senetle sağlam bir arkadaşın tüm malına haciz koyar. icraya itiraz etmezsin ve tüm mal yasal olarak arkadaşına geçer. elinde çek veya senet olanlar da mal gibi ortada kalır.

    al sana çek ve senetle ticaret ve iş yapmak.
  • aldığım çekleri tahsil edemediğimden batmış bir insanım.
    çek aldık vade uzundu ciroladık geri döndü. çek aldık malı verdik çek patladı. üstelik bunlar 2012'den önce, 2006 civarı oldu.sen şimdi bana hala çek diyorsun. ha senet mi? 10 bin tl nakit veren adama 1 milyonluk senet imzalayabilirim. alsın bakalım nasıl alacaksa.

    çek sensin, senette sana girsin.
  • bu gözler ne itibarlı çek keşidecileri gördü, adam yıllardır çekli ödüyor, bilinen firma, öyle 1-2 bin de değil 50 bin 75 bin , 100 bin blok çekler ama bir kere çeki yazıldı mı gerisi de çorap söküğü gibi geliyor maalesef.

    demem o ki, çekin yasal sorumluluğu banka için yaprak başına 1.410 tl, sonrası senin itibarının kağıda risk olarak yansıması.

    o yüzden, bu piyasada çek/senet almıyorum diyerek iş yapmak zor ama diyene de saygı duyarım, ki adam açık çalışıyor ya da başka bir şekilde vadeli olarak işini çözüyor.

    dikkat ederseniz senetten hiç bahsetmedim bile...
  • tok satıcı lafıdır.

    bazıları vade farkıyla falan uğraşmasını sevmez. malını üretir, veya satın alır. üzerine marjını koyar, tiko paraya satar. bankasıyla, faktoringiyle arası iyi değildir. finansa kafa yormaz, türev ürünlerini bilmez. riski sevmez, kurdu pariteydi, hiç sevmez. kafasında belli bir fiyat vardır, o fiyata almaya uğraşır. kafasında belli bir fiyat vardır, o fiyattan satmaya uğraşır. daha çok üretime, termine, kaliteye önem verir. zaten ticaretteki tüm argümanları düşünecek büyüklükte değildir, vakti de yoktur.

    doğruyu söylemek gerekirse, malını peşin satar ama parayı diğerleri kadar çok sevmez. kendine yetecek kadar kazanmayı sever. çok büyümez, büyümekten de korkar. dedim ya, riskin hiçbir türünü sevmez. iyi mi yapar, kötü mü yapar bunun kararını ben veremem ama, ticarette her şey vardır. kimse kimseden mal almak, kimse kimseye de mal satmak zorunda değil.
  • bence de teklif etmeyiniz ama türkiye şartlarında çok zor.
    şu an elim de 1 milyon liraya yakın patlamış çek var. hiç bir şekilde tahsil edemiyoruz. işin kötü tarafı, ben işi yapıp çekimi almışım. aldığım çeki de malzeme aldığım yere vermişim. iş yaptığım adam patlamış. çekler ödenmeyince banka cironto olarak bana çöktü. hem işi yapıp para alamadık hem de iş yaptığımız adamın çekini ödedik. böyle şerefsiz bir durumdur yani.
    lakin şu anda gerçekten piyasada para yok. koca koca firmalar batmamak için kardeş firmalarına çek yazıp faktoring yaptırıyorlar.
    herkes bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyor ama bu piyasa siksen düzelmez.
    tek çare trump'ın koreye vurması. sonra bizde savaşa girelim ve olağanüstü durumlar nedeniyle çekleri ödemeyelim. swh
  • işin icra kısmıyla ilgilenen bir avukat olarak söyleyebilirim ki çek ve bono kabul edecekseniz yüz defa düşünün. icra dosyalarında tahsil kabiliyeti çok düşük yüzdelerde seyretmekte. benim mesleğe başladığım 2000'li yılların başlarında bu oran çok yüksekti. işin özü piyasa kötü lafı doğru bir laftır ve dahi ortalık dolandırıcı kaynamaktadır.
hesabın var mı? giriş yap