• hashimoto tiroidi ve yine bir başka otoimmun hastalık olan lichen skleroz sebebiyle başladığım diyet.
    fakat doktorun bana verdiği listede bazı açıklar vardı sanırım ve ben onları kendi faydama yontmus olabilirim.

    kuru meyvelerin yasak olduğunu yazmış biri bu kesin bilgi mi? bendeki listede meyve serbest.

    22 gündür bu diyetteyim, gelelim fayda zarar analizine
    artilar
    *istisnasız her gün ya da en kotu 2-3 güne bir yoğun baş ağrıları yaşardım. süreç içinde sadece bir defa çok kısa bir baş ağrım oldu
    *kilo verdim, başta çok hızlıydı şimdi yavaşladı
    çünkü ağır bir tatlı bağımlısıyım ve o isteğim geçmiyor, sürekli kuru meyve yiyorum akşamları :(
    *cilt hastalığına bağlı kasintilarim ve yaralarım hafifledi bayağı (imla için tşkler alperz)
    *bağırsak hareketlerim ciddi anlamda düzene girdi, günlük tuvalete cikabiliyorum ki genelde 2-3 günde bir çıkardım
    eksiler
    *sürekli bir oruç modu içindeyim, acı cekiyorum açım. makarnaya ve tatlılara isteğim hiç bitmiyor, iki gün önce baklava kokladım:((
    *halsizligime yani hashimoto kaynaklı hipotiroidime çok katkı sağladığını düşünmüyorum, sadece sabahları bir tık rahat kalkıyorum

    bendeki etkiler böyle, yine de bu protokole inancım var. bendeki liste 30 gün sonrası üçer gün arayla besinleri diyete sokmak üzerine.
    gelişmeleri ekleyeceğim.
    umarım diyette bir şeyleri yanlış yapmamisimdir
  • bir diyetisyen eşliğinde yaptığım, reintroduction kısmında olduğum ama son günlerde problem yaşadığım zımbırtı. yurt dışında olmam sebebiyle doktor kontrolüm yarım kaldı. bu tanıtımlarda mide problemi yaşayan var mı aranızda? illa bağırsak sıkıntısı mı olması bekleniyor? sağlıkçı olmadığım için anlayamadığım durum (bu gıdalara daha önce alerjim de yoktu). gene ülke değiştiriyorum ve onun sıkıntısı sebebiyle olabilir mi bu reaksiyonlar? türkiye’ye şu sıralar gelme durumum da yok maalesef. bu konuda tecrübesi ya da bilgisi olan birileri yeşillendirirse çok makbule geçer. ya da hekim tavsiyesi alabilirim, eski hekimimle ilerleyemiyorum.
  • hayır, 21’de sizi durduran ne oldu?
  • migren için başladığım diyet.

    2. günden notum ise: ölüm gibi bir şey oldu ama kimse ölmedi.

    berbat. kusmaktan helak oldum.

    edit. 3. gün acillik oldum, baş ağrısı ve kusma devam, serum taktılar.

    4. gün. kusmam durdu, baş ağrısı sızı şeklinde, hâlâ bitkinim.

    5.gün. bugün her şey iyiydi. yine de kahvesizlik çok üzüyor.

    6.gün. yine kötü yine kötü. :(

    1 ayı tamamladıktan sonra: migren atağı gelmedi, gayet iyiyim, sadece kısıtlamalar zorluyor, acıkmak değil, insanın canı çekiyor, kilo verme hızı ise muazzam.
  • yarın 3. günü olacak diyetimin başlangıcıdır. alerjik semptomlarımdan bahsettiğimde kan grubuma uyumlu olacak yeni bir beslenme biçimi oluşturdu sevgili diyetisyenim. çok kilom olmamasına rağmen şişkinlik ve ödem sebebiyle rahatsız oluyordum. şimdi hayatımda süt ve süt ürünleri (yoğurtsuzluk beni çok üzüyor), baklagil, ekmek vb. besinler yok. ekmek arası peynir çekiyor canım. ama avokadomu salatama doğrayarak derin bir nefes alıyorum. niyet ettim sağlıklı beslenmeye.. peki tavuk neden yok? diyorum içimden, köfte ye geçer diyor bünyem. kahveyi malesef bırakamıyorum. onu da günde 4 bardak ile sınırladık. geceye doğru derin bir açlık ile sınanıyorum. bugün ilk defa başım ağrısı muhtemelen açlıktan.. fakat artılarına gelecek olursak şişkinliğim yok, kendimi hafif ve gerçekten mutlu hissediyorum.

    ilerleyen süreçlerde yeniden bilgi vereceğim.

    4. gün sabah/ tartıda 1.5 kg eksik çıktım. oley be!

    7. gün/ ben çok mutluyum. vücudumda ödeme dair hiçbir şey kalmadı. bazen açlık hissediyorum ama kısa sürede geçiyor.

    14. gün tam 2.5 kilo verdim. 1.7 kg yağdan, 800 gr ödem olarak eksildim. tam gaz devam, gelişmeleri aktaracağım.

    19. gün / sıçarım böyle işe diyerek yasak olan çorbayı içtim. şişkinliğim var, mutsuzum.

    4. haftadan bildiriyorum. beni tanıyan ve bir süredir görmeyen herkes “bu nasıl zayıflamak” diyor ve şaşırıyorlar. kıyafetlerim bol gelmeye başladı.

    5. hafta; iştahım yok denecek kadar az. yemek yemek istemiyorum. toplamda 5 kilo verdim.

    6. hafta; kıyafetlerim ekstra bol gelmeye başladı dolabı yeniden dizmek çok maliyetli ama zayıf hissetmek şahane bir duygu!
  • nihayet açığını bulduğum diyet. 1 haftadır kıvranıyordum çikolata diye.

    internette bir türlü bulamadığım tarifi kendim deneye yanıla keşfettim. hepsinde yasaklı olan un, yulaf, bal, pekmez vs vardı.

    sadece izin verilen yiyeceklerden şekersiz, glutensiz kakaolu puding yaptım. gerçekten ilk kaşıkta gözlerim doldu, ağlayacaktım… bu nasıl aşk böyle?

    bu arada amaç kilo vermek olmasa da 7 günde 3 kilo verdiren diyettir. bu diyeti uygulayabilecek yürek yemişleri piste alalım.

    p.s. isteyene tarif verilir.

    edit: 16 günde 6 kilo…
  • pcos, hipertansiyon ve insülin direnci sonrasında üç doktorun ortak bir kararla beni fonksiyonel tıp uzmanına yönlendirmesi ile başladığım diyet.

    şunu söyleyelim baştan, çok zor arkadaşlar, abv versin böyle işin. tek motivasyonum bir gün anne olmak, doğmamış çocuğa don biçilmez ben daha olmamışı için diyet yapıyorum.

    öncelikle belirli besin gruplarının beslenmenizden çıkarılması ile başlıyor. bu besin gruplarının hangileri olacağını yaşınız, mevcut sağlık sorununuz gibi etmenler belirliyor.
    mesela benim başlangıcımda süt ve süt ürünleri, karbonhidratlar, glutenli / glutensiz gıdalar, dana eti, gölge sebzeleri (domates, patlıcan gibi) yok. ne var ulan diyeceksiniz, haklısınız. zeytinyağlı veya buharda sebze yemekleri, kuzu eti, yüzey balıkları, organik olmak koşuluyla tavuk, hindi eti, yumurta, avokado var.
    bu diyette ana amaç kilo vermek değil ama zaten veriyorsunuz. ilk başladığınızda porsiyon kontrolü olmuyor, sadece bunları yiyebiliyorsun takıl kafana göre kardeşim deniyor. elbette bu süreçte avuç avuç supplement tüketiyorsunuz, spor da yürüyüş olmak üzere hayatınızda.
    herkesin süreci hastalıklarıyla beraber farklı olduğu için benim eliminasyon sürecimin 21 gün sürmesine kadar verdik. şu anda 16. gündeyim. giden kilo 7, bunun çoğunluğunu ödem oluşturuyor. 21 gün bittiğinde yeniden yükleme süreci başlayacak. o zaman editlerim.

    son olarak bu diyeti kafaya göre yapmak, internetten tarif bulmak bana da sevgili fonksiyonel tıp uzmanı diyetisyenime de mantıklı gelmiyor elbette. sırf kilo vermek için de böyle bir karar verecekseniz de sabah kahvaltıda ekmek arası yürek yiyin bence.
  • yaklaşık 6 haftadır uyguladığım beslenme biçimi.

    bir irritabl bağırsak sendromu hastası olarak kendime yaptığım en büyük iyilik bu diyete başlamak oldu. hayatımın son döneminde birkaç kilo aldığım ve bu kiloları kendi kendime veremediğim için diyetisyene başvurmuştum. ayrıca çok yoğun şişkinlik, karın ağrısı şikayetlerim vardı. su içsem bile beni şişirdiğini düşünüyordum.

    burada bahsettiğim şişkinliği biraz detaylandırmak istiyorum. "gaz çıkar geçer yea hahha" tarzı bir şişkinlik değil, sağlıklı bir insandan daha fazla gazımın olmadığı ancak piyasadaki hiçbir şişkinlik ve gaz ilacının işe yaramadığı, bağırsaklardaki ekstra gaz kaynaklı olmayan bir şişkinlikti bendeki. meğer besin hassasiyetlerim ve alerjilerim sebebiyle bağırsaklarım şişerek alerjik reaksiyon gösteriyormuş.

    şimdi diyet sürecini detaylandırma kısmına geçiyorum. diyetisyenim ile ilk başta klasik bir başlangıç yaptık, bana sevdiğim-sevmediğim besinleri sordu, bir de rahatsızlığımdan bahsettim ama ibs hastalarının tüketmemesi gereken salam, sucuk, paketli gıdalar, ağır baharatlı, fast food vb. yiyecekler zaten sağlıklı beslenme listelerinde olmadığı için hastalığıma özel ekstra farklı bir liste yazmamıştı.

    ilk hafta klasik diyet listesini uygularken şişkinlik şikayetlerimde hiçbir azalma olmadı. kilom da değişmemişti. ikinci haftada ara öğün olarak elma tükettiğimde karnımın davul gibi şişip ağrılarımın şiddetlenmesi diyetisyenim ile canımıza tak eden nokta oldu. bir elmanın bu kadar şişkinlik yaratıp ağrı vermesi normal olmadığı için eliminasyon diyetine başlama kararı aldık. eliminasyon diyeti zaten ibs semptomlarımın ağırlaştığı dönemlerde aşina olduğum bir beslenme biçimiydi ancak hiçbir zaman besinleri tek tek eleyerek, adım adım ve besin değerlerine dikkat ederek bir beslenme biçimi uygulamamıştım.

    eliminasyon diyetinde özellikle ilk hafta çok zorlandığımı söyleyebilirim çünkü ilk diyet listemde çok az besin vardı ancak hiçbir şekilde geçmeyen şişkinliğim ve ağrılarımın mucizevi bir şekilde azalması, hızla yağ kaybederek kilo vermem, cildimin pürüzsüzleşmeye ve parlamaya başlaması beni motive etmeye yetti. diyet listem besinleri denedikçe 3 günde 1 değişiyor. besinleri tükettikten sonra şişkinliklerini puanlayıp bir excel tablosuna not ediyorum. oluşturduğum excel tablosu oldukça basit; besinleri yazıp yanlarına ne kadar şişkinlik verdiğini 10 üzerinden puanlayarak yazıyorum. not alırken tükettiğiniz besinin çiğ/kavrulmuş oluşu, pişirme yönetimi yazmanız da oldukça önemli. örneğin bir besin çiğ olarak tükettiğinizde size dokunurken kavrulmuş olarak tükettiğinizde size dokunmayabilir. bu diyeti uygularken excel tablosu çok işe yarıyor çünkü besinlerin ne kadar şişkinlik verdiğini unutabiliyorsunuz ve bazen neyin şişirdiğini tespit edemiyorsunuz. böyle anlarda ve daha sonrasında bu tablodan faydalanabilirsiniz.

    şu ana kadar glutene, laktoza, bazı meyve ve kuruyemişlere alerjim olduğunu öğrendim. meğer su içsem beni şişirmiyormuş, alerjim olan besinleri sürekli tükettiğim için şişkinliğim hiç geçmiyormuş ve ben suyun bile beni şişirdiğini düşünüyormuşum. bir de kendimi bildim bileli geçmeyen bir baş ağrım olurdu hep. bu diyete başlamamla baş ağrım da tamamen geçti. o da gluten intoleransındanmış.

    eliminasyon diyetinin asıl amacı bağırsak floranızı iyileştirmek olduğu için bir besine şu anda alerjinizin olması o besini ömür boyu tüketemeyeceğiniz anlamına gelmeyebilir (burada tip 3 alerjisinden bahsediyorum). örneğin önceden hiçbir şekilde kahve içemiyordum ancak şu an içebiliyorum. son dönemde de vücudum gluteni tolere edemezken belki bundan bir sene sonra tolere edebilecek sağlığa ulaşmayı umut ediyorum.

    son olarak bu diyeti uygulamak hiç kolay değil biliyorum ancak kendiniz için, hayat kaliteniz için bunu yapıyorsunuz, motivasyonunuzu yüksek tutun. eğer aralıklı oruca engel bir sağlık sorununuz yoksa bence aralıklı oruçla birlikte uygulaması daha kolay. bir de mutlaka diyetisyen eşliğinde yapılmalı yoksa vitamin, mineral ve kas kaybı yaşayabilirsiniz. herkese acil şifalar dilerim.
hesabın var mı? giriş yap